Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Anställningstryggheten står på spel

11 mars, 2015

Skrivet av

Förra vårens tågstrejk och den just avslutade pilotstrejken handlar i grunden om den principiella frågan om anställningsformer. Arbetsmarknaden är statt i ständig förändring och på senare år har otrygga anställningar, korttidsjobb och inhyrning ökat markant i nästan alla branscher.

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Inom industrin är trenden tydlig. Förra året ökade antalet bemanningsanställda med över 30 procent jämfört med året före. Dagens Arbete skrev i höstas om industriarbetaren Andreas vars arbetsdag kan bli 17 timmar lång fast han bara får betalt för 8 timmar. Han är inhyrd och ingen vill ersätta hans jourtid.

Som fastanställd På Volvo hade han rätt till rast. Som inhyrd har det hänt att han har blivit varnad om han tagit rast. Och någon weekendresa med tjejen är inte att tänka på. Han måste vara tillgänglig annars har han inget jobb.

Allt är förstås inte dåligt med bemanningsjobb. I konjunkturkänsliga verksamheter som stora delar av industrin finns behov av flexibilitet för att klara toppar och dalar i produktionen. Därför har facket klokt nog gått med på bemanningsmodellen.

Tyvärr finns nu många exempel på att denna utnyttjas på ett cyniskt sätt av arbetsgivare. Dagens Arbete skriver om företaget Element Six i Robertsfors där de anställda sägs upp för att fabriken ska stänga. Sista anställningsdagen är 26 juli men sista arbetsdagen kommer att bli ett halvår senare för en del av dem. De anställda sägs upp och hyrs sen in via ett bemanningsföretag. Arbetsgivaren kan därmed handplocka en arbetsstyrka med 14 dagars uppsägningstid. Så var avtalet som IF Metall slöt med Teknikföretagen om ”kollektiv förstärkt företrädesrätt” aldrig tänkt.

Risken är uppenbar att bemanningstrenden leder till en uppluckring av anställningstryggheten. Vi ser alltför många tendenser till att det gamla daglönarsystemet håller på att återinföras på svensk arbetsmarknad. Arbetaren står kanske inte med mössan i hand men väl med mobilen ständigt beredd att rycka in om arbetsgivaren ringer.

Vid IF Metalls kongress förra året hörde bemanningsfrågan till ett av de hetaste ämnena som kongressombuden diskuterade. Alltför många ser avarter där arbetsgivaren pressar systemet till max. Osäkra anställningar leder också till sämre arbetsmiljö. Att det vid flera dödsolyckor på senare tid handlat om bemanningsanställda är inte förvånande.  Med alltfler tillfälligt inhyrda försvåras också det fackliga arbetet på arbetsplatserna.

Det nuvarande bemanningsavtalet går ut sista april och ska omförhandlas nu i vår. Det rör inte löneutrymmet utan anställningsformer och tryggheten på arbetsmarknaden. Det är en synnerligen viktig principiell fråga.

Bemanningsmodellen ska underlätta flexibilitet men inte leda till permanent osäkerhet.

Osäkra jobb och ökad press i slimmade organisationer skapar inget hållbart arbetsliv. På sikt är det dåligt för både företag och arbetstagare

3 kommentarer till “Anställningstryggheten står på spel

  • Bemanningsbranschen är en styggelse, den måste förbjudas. Har jobbat i den i 12 år och har förlorat hundra tusentals kronor, säkert 5-6 hundra tusen och uteblivna pensioner och utan försäkringar. Och du har inget att sätta emot. Acceptera villkoren och du har jobb eller så får du gå vidare utan både arbete och pengar. Vi är tillbaka på 1800-talet och det är fruktansvärt. Jag trodde inte i min vildaste fantasi att det skulle kunna bli på detta viset. Det är som en sjuk mardröm. Men det är ju ingen dröm, det är dagens verklighet för många människor.

  • Tack Jan för din kommentar. Det är många som delar din erfarenhet av när bemanningsmodellen övergår till att bli ett modernt slaverisystem. Glappet mellan hur det var tänkt och hur verkligheten ser ut för många arbetstagare tycks alltför stort. Häri ligger en av vår tids viktigaste frågor för arbetsmarknadens parter att lösa.

  • Sverige har blivit ett samhälle som värnar system i stället för medborgare. Människor flyttas från en myndighet till en annan. Ingen tar helhetsansvaret och försöker hålla ihop samhället och människorna i det.

Vad tycker du? Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Bäckström verkar tondöv”

”Bäckström verkar tondöv”

DA:S chefredaktör Helle Klein svarar branschorganisationens vd i debatten om det nya bemanningsavtalet.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.