Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Linus Gränsmark: ”Var är planen för att värna industrin?”

28 juni, 2015

Skrivet av Linus Gränsmark

Debatt
”Jag har varit involverad i frågan sedan 2012, och jag har ännu inte hört Landshövdingen lägga fram någon plan för att värna industrierna på ön”, Linus Gränsmark, distriktschef på LO- distriktet Gotland, riktar i ett debattinlägg stark kritik mot Gotlands Landshävding Cecilia Schellin Seidegård angående konflikterna kring kalkbrytning på norra Gotland.

Linus Gränsmark
Linus Gränsmark

Det var med stor förvåning jag tog emot nyheten. Nyheten att Länsstyrelsens planerar inrätta ett så kallat Natura 2000-område på främst norra Gotland. Det var ett besked där man med klar överrepresentation föreslår Natura 2000-status just i de områden som det varit mest debatt kring de senaste åren. Områden som har en tudelad uppmärksamhet från två olika riksintressen. Industrinäringen och naturintressena.

Om skribenten

Linus Gränsmark är distriktschef på LO- distriktet Gotland.
Han har tidigare jobbat som båtbyggare på Nimbusfabriken i Visby och varit klubbordförande för IF Metall på företaget.
Var avdelningsordförande för IF Metall på Gotland fram till våren 2014.

Läs också:
”Kalkbrotten är en kortsiktig lösning”
Dagens Arbete i Almedalen

I måndags ledde Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein ett frukostsamtal i Almedalen med  Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård och IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Helle Kleins blogg: Dialog mellan facket och miljörörelsen

Här finns programmet för hela  Almedalsveckan.

Områdena är i dag inbegripna i en väldigt lång domstolsprocess som nu är inne på sluttampen för att snart avgöras. Det är en domstolsprocess som slitit hårt på gotlänningarna då den kommit att handla om för eller emot stenindustri på Gotland. Eller ett kalkbrott till, eller inte, beroende på hur man ser på saken.

Det är också känt att en del av industriföretagen har lidit hårt ekonomiskt av den utdragna processen och det gör också att Länsstyrelsens agerande förtjänar ett extra frågetecken. Är det deras uppdrag att även värna landsbygd och arbetstillfällen, eller ska de ha enbart vetenskapliga fakta som bevekelsegrund för sina beslut?

Jag har varit involverad i den här debatten sedan 2012 nu, och jag har ännu inte hört Landshövdingen lägga fram någon plan för att värna industrierna på ön. Tvärtom, så uttryckte hon vid en offentlig näringslivsfrukost som var arrangerad av Region Gotland att storskalig industri är på väg att försvinna och att det är småföretag och besöksnäring som ska värnas. En något cynisk och tråkig värdering som jag tyvärr har hört förr av både representanter från besöksnäring och tjänstemän inom Region Gotland.

Jag vägrar att finna mig i den verklighetsbeskrivningen. All företagsamhet, stor som liten, är värd att värnas. Stora företag genererar jobb åt mindre och behöver mer infrastruktur som även det ger arbetstillfällen. Detta borde en Landshövding veta och jobba för. Det tycker jag inte att Gotlands nuvarande Landshövding gör. Tvärtom, för att återgå till hennes egen utsago kring uppdragsbeskrivningen så värjer hon sig kraftigt mot att hon skulle ha något annat ansvar än den rent vetenskapliga. Man kan fråga sig varför hon då öppnar munnen i frågan överhuvudtaget när hon bara har att skicka in sin vetenskapliga undersökning och sen kryssa för rutan, jobb utfört.

Den vetenskapliga undersökningen som Länsstyrelsen utfört inför Natura 2000-områdenas införande är ganska spännande i sig. På två månader har några personer gjort en vetenskaplig utredning av dessa områden, som inte ens efterfrågats av uppdragsgivaren, genom att titta i artdatabanken , länsarkivet och citat- ”springa” över de aktuella områdena. Ingen vet riktigt hur vetenskapligt gjord denna undersökning egentligen är, eller om man ska ta den på allvar.

Mig veterligen är det bara myndigheten SGU och företaget Nordkalk som utfört några mätningar eller vetenskapliga undersökningar i området. Deras uppgifter har genom åren kategoriskt bortförklarats av naturintressen och Länsstyrelse som inte tillräckliga, felaktiga eller bara att de behöver kompletteras.

Jag måste ställa mig följande frågor. Varför offentliggör man planerna på Natura 2000-områden i sista minuten? Varför berättar man inte direkt att man fått uppdraget av Naturvårdsverket istället för att vänta nästan ett år? Vad tror Landshövdingen att konsekvenserna kommer att bli om stenindustrin får läggas ner på Gotland? Kan det vara så att det även kommer att drabba svensk exportmarknad och inte bara vara en prestigefråga lokalt?

Frågorna är många men det finns en röd tråd rakt igenom hela processen som understöds av Länsstyrelsen. Att förhala, försvåra och sabotera den juridiska processen har varit huvudtemat för de människor som likt maskrosor ploppat upp och tyckt en massa, kommit med påståenden som allt för ofta tagits för sanningar.

Påståenden som heller aldrig dementerats av Länsstyrelsen, som har en så viktig uppgift på Gotland, eller av Landshövdingen själv. Det är den tystnaden kontra den högljudda kritiken mot stenindustrin som gör att jag undrar vad Gotlands Landshövding håller på med. Hela frågan är alldeles för komplex och viktig för att man ska kunna göra exkluderingar av det slaget.

Jag känner inte att vår Landshövding jobbar för hela Gotland. Det måste till någon form av samexistens, åtminstone som en utgångspunkt, mellan de olika riksintressena, industrinäringen och naturen – och det är jag övertygad om är möjligt. Men jag tycker att Landshövdingen har en del kvar att göra för att visa gotlänningarna att hon är allas – och inte bara maskrosornas.

Linus Gränsmark

Här är en videolänk från måndagens samtal

Bakgrund:
Hösten 2012 publicerade vi ett reportage om klyftan mellan industrinäringen och naturintressena på norra Gotland.

 Foto: KARL MELANDER

Striden om kalkbrottet

En kommentar till “Linus Gränsmark: Var är planen för att värna industrin?

  • Linus!
    Varför springer en Lo gubbe som du och lobbar för industrinäringen?, tror säkert att Nordkalk kan klara av det själva.

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mer åsiktsmaterial

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du kanske också vill läsa…

Vi rationaliseras bort – men får ingen del av kakan

”Är alternativet arbetslöshet blir det självklart att vi kommer slåss för det kortsiktiga. På kort sikt hade säkert samhället runt Ojnareskogen gynnats av ny industri. Men när kalken tagit slut, vattnet förstörts och jobben försvunnit, vad skulle ha hänt då?”

Gotland kan inte bara leva på turism

Gotland kan inte bara leva på turism

Det länsstyrelsen inte brytt sig om att göra måste nu regeringen Löfven göra: Värna industrialiseringen på Gotland. Om inte kalkindustrin ska finnas kvar vad tänker sig regeringen då för industri?

”Kalkbrott en kortsiktig lösning”

”Kalkbrott en kortsiktig lösning”

Kalkbrytningen i Bästeträskområdet ger relativt få arbetstillfällen och under en begränsad tid. I stället bör området pekas ut till Natura 2000 omgående. Gotland bör också få ett sysselsättningspaket inom bland annat turism, som är en växande – och hållbar– näringsgren, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Regeringen skyddar Ojnareskogen

Regeringen skyddar det omdiskuterade naturområdet Ojnareskogen på norra Gotland, där Nordkalk vill öppna ett nytt kalkbrott. Samtidigt lanserar man ett jobbpaket för Gotland på 100 miljoner. ”Upprörande” säger IF Metalls Anders Ferbe

”Det behövs en tydlig politik”

”Det behövs en tydlig politik”

Sverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Så kan vi få ut mer skog – på samma brukade yta

Att skapa en ny skog är en av näringslivets mest långsiktiga investeringar, och mycket kan gå fel på vägen. Men med bra plantor och effektivt föryngringsarbete kan uttaget öka utan att naturvård och rekreationsområden måste offras, skriver två forskare på det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, Skogforsk.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

Förra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?