Facken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor. Inte bara vart fjärde år.Helle Klein, chefredaktör

”Den enda vägen ut är att släppa funderingarna och gå vidare.”Stefan Eriksson, krönikör.

Foto: Jonas Lindstedt

När olyckan dröjer sig kvar

Osynlig arbetsskada.Kroppen har läkt. Det är dags att gå till jobbet igen. Men kvar finns olyckan som en stickande spänning i hjärnan. Ett plötsligt ljud räcker för att kastas tillbaka. Posttraumatiskt stressyndrom kan drabba den som varit med om en nära-döden-upplevelse på jobbet.

”Jag vill bara jobba igen”

Plåtslagaren och billackeraren Saad Fares var 36 år när han klämdes fast under en lastbil på jobbet.

Fram till olyckan var han en frisk arbetstagare. En och annan förkylning, lite ryggvärk, men inget allvarligt och aldrig några långa sjukskrivningar. Någon frånvaro på grund av psykiska besvär hade Saad Fares inte haft under sitt arbetsliv.
Men en augustidag 2011 förändrades allt. Arbetskamraten som räddade Saads liv minns olyckan i detalj:

– Naturligtvis påverkas man psykiskt av en sådan händelse! Det var ju jätteallvarligt. Saad blev påkörd på bröstet av en lastbil.

En specialist i klinisk psykologi, som träffade Saad Fares efter olyckan, skriver:
”Härmed intygas att Saad Fares har en posttraumatisk stresstörning (PTSD) som debuterade efter den arbetsplatsolycka han råkade ut för 2011.

Efter arbetsplatsolyckan har Saad fått problem med återupplevandesymptom (flashbacks, mardrömmar), hög grad av undvikande, konstant hög inre spänning med påföljande irritabilitet/aggressionsutbrott, koncentrations- och minnessvårigheter, allvarliga sömnstörningar samt negativa förändringar i tankemönster och sinnesstämning (hopplöshetskänslor, främlingskap inför sig själv och andra svårigheter att känna positiva känslor etc).”

Försäkringsbolaget gjorde en annan bedömning. Saad Fares värk i nacke och rygg hade med olyckan att göra, vilket gav honom rätt till en ersättning på 33 000 kronor. Saads psykiska besvär nämndes bara kort. Hans PTSD kunde inte ha med olyckan att göra, ansåg läkarna som på papper tagit del av hans fall.

– Jag orkar inte gråta mer. Jag skiter i försäkringsbolaget och deras pengar. Pengar ger inte hälsan tillbaka. Jag vill bara jobba, som förut, säger Saad Fares som nu är fyrtio år.

Fotnot: Ett större reportage om Saad Fares har publicerats i tidningen Arbetarskydd.

Stressen förändrar hjärnan

Posttraumatiskt stressyndrom kan uppstå efter en nära-döden-upplevelse på jobbet eller efter svår ihållande mobbning. Hjärnan förändras då precis som hos dem som upplevt krig.

Symtom: traumat återupplevs oftast i mardrömmar och påträngande minnesbilder, man får problem med sömnen, blir folkskygg, isolerar sig, är onormalt lättskrämd, lätt­irriterad, ständigt på sin vakt, överdrivet vaksamhet, man kan få omotiverade vredesutbrott, koncentrationssvårigheter och ibland minnesluckor.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så säger experterna:

”Förneka inte vad som hänt”

dilemmat-BorgaPer Borgå, psykiater och specialist på PTSD:

Symtomen är så kraftiga att många tror de ska bli sinnessjuka. Men det är en ganska normal reaktion på abnorma företeelser. Har man varit hotad till livet ligger skräcken kvar. Minnena lever sitt eget liv. Viktigt att veta: Du håller inte på att bli tokig! Men arbetsplatsen och du själv får inte förneka vad som har hänt. Det är en del i läkningsprocessen. Man kan bli av med PTSD genom behandling och bearbetning i trygg miljö. Prognosen är god om det handlar om en enstaka händelse. Jag rekommenderar ofta ögonrörelsebehandling. Behandlaren rör sitt finger fram och tillbaka samtidigt som patienten pratar om traumat. Minnet måste integreras som ett normalt minne. Och läggas till historien. Det är själva behandlingsmålet.

”Hjärnan kan reparera sig”

dilemmat-Reza-Emdad-2Reza Emdad, psykoterapeut och hjärnforskare:

Hjärnan påverkas. PTSD leder till förändringar i stresshormonet kortisol som kan göra att hippocampu­s-strukturen i hjärnan blir skrynklig och orsakar inlärnings- och minnessvårigheter. Min egen hjärnavbildningsstudie och internationell forskning visar att PTSD-patienter skiljer sig strukturellt och funktionellt från friska individer. Men hjärnan har också en fantastisk förmåga att reparera sig. Hög kompetensnivå i samband med katastrofer i industrin har visat sig vara en förebyggande faktor. En utmaning för arbetsplatser är också oviljan hos drabbade individer att söka hjälp för psykiska problem. Detta kan bero på en ”machokultur” som ser på stress och psykiska problem som skam och svaghet. Man förnekar eller trycker ner känslorna.

”Viktigt att vara vaksam efteråt”

dilemmat-MattiasAfMalmborgMattias af Malmborg, jurist på LO Rättsskydd:

PTSD kan ha ett lömskt förlopp. Man blir ofta deprimerad, känner sig låg och trött, utan att förstå varför. Det som kan dölja sig i botten, och som man måste vara vaksam på, är om man råkat ut för något traumatiskt. Du kan naturligtvis inte sparka i tån i en tröskel och hävda att du fått PTSD, men om du har drabbats av en nära-döden-upplevelse på jobbet, och börjar må dåligt psykiskt så ska du inte vara rädd för att söka hjälp. Och även anmäla den som arbetsskada till Försäkringskassan och AFA.


et@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Strejkledaren som blev president

Han besökte gruvorna i norra Sverige för att hämta fackligt stöd mot apartheidregimen, han skulle efterträda Mandela men blev i stället en omstridd miljardär. Harald Gatu berättar om Cyril Ramaphosas väg från kåkstaden till presidentpalatset.

2
Illustration: JENS MAGNUSSON

Får chefen vägra visa anställningsbevis?

Fråga DAFackklubben på vår kollektivanslutna arbetsplats får inte tillgång till de anställdas anställningsbevis. Klubben hävdar MBL, arbetsgivaren hänvisar till PUL. Vad kan vi göra?

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Tre amerikanska forskare delar årets Nobelpris i medicin, för att det har förklarat vad som styr våra inre biologiska klockor. ”Äntligen” kommenterar professor Torbjörn Åkerstedtt, en ledande expert när det gäller hur skiftarbete påverkar hälsan.

1

Ökat tryck på själslig skyddsrond

ArbetsmiljöDen psykosociala arbetsmiljön har inte prioriterats på Bonniers stora tryckeri i Akalla. Men nu ska själen få sin egen skyddsrond.

Föreskriften om psykosocial arbetsmiljö

"Det krävs friska arbetsplatser för att nya jobb ska skapas"

DebattVåra arbetsplatser måste ”stress-saneras” för att nya jobb ska kunna skapas. Och arbetsmiljöverkets föreskrift kan bli ett viktigt hjälpmedel i detta arbete. Det skriver elva forskare i ett debattinlägg.

5
"Man ser inte människan utan fokuserar på vinst." Citatet kommer från DA:s enkät om psykosocial arbetsmiljö till huvudskyddsombud på 50 av Sveriges största industrier. Fler citat följer i texten nedan. llustration: Graham Samuels

Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen

För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO tagit fram en vägledning för hur skyddsombud ska jobba enligt föreskrifterna.

1

"Det lönar sig att göra något åt problemen"

Forskaren Malin Lohela Karlsson arbetar med att få arbetsgivarna att inse att stress och mobbning jobbet också kostar pengar för företagen.

DA granskar Afa Försäkring

"Försäkringen har blivit en återvändsgränd"

Debatt"Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort", skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

4

"Låt den inte ligga och samla damm"

DebattFöreskriften mot psykisk ohälsa hade kanske inte behövts om arbetsgivarna redan idag arbetat enligt Arbetsmiljölagen. Nu uppmanar jag fack och anställda att arbeta enligt den – för hälsans skull, skriver konsulten Lennart Steen.

1

Nu får själen sin egen skyddsrond

ArbetsmiljöPå SSAB i Borlänge klarar man sedan tidigare av buller och ryggont - nu ska man ta sig an stressen och mobbingen på allvar.

När jobbet skadar själen

Lasse orkade inte mer

När jobbet skadar själenLasse blev sjuk av jobbet - men han dog hemma i sin egen garderob. Dagens Arbete och Atlas förlag ger ut en bok om ett självmord som skakat om svenskt arbetsliv. Läs eller lyssna till ett utdrag ur boken.

11

"Vi latar oss för lite"

KrönikaHjärnforskaren Agneta Sandström om att att utbrändheten ökar i vårt supereffektiva samhälle: "Schemalägg inaktivitet i ditt liv!"

89

När hjärnan tar stryk

"Förr eller senare brister det"

Sjuk av stressenDagens Arbetes granskning visar att stressen sprider sig på de svenska industrigolven, många klagar på en alltmer slimmad organisation. Samtidigt fokuserar allt fler företag på den psykosociala arbetsmiljön.

9

Huvudskyddsombuden larmar i DA:s enkät

Röster från golvet”Människor går på knäna – det är en tickande bomb.”

Ta tempen på ditt jobb

BildspelVi har listat faktorer som avgör om jobbet ska fungera för alla - och gjort ett bildspel om stress och mobbning.

 20 år av tystnad – lång väg till skydd för själen

TidslinjeSå har de psykosociala arbetsmiljöfrågorna hanterats sedan 1994, då Sverige som första land i Europa införde regler på området.

Så gör Norge – steg för steg

UtblickI motsats till Sverige har Norge tydliga gränser för vad man får stå ut med och inte på en arbetsplats.

2

Har du slangrat på sistone?

DA-läsarnas egna ordHjärnforskaren Agneta Sandströms uppmaning om att ”lappstirra” tog minst sagt skruv. Läsarna svarade med en hel ordlista.

2

Läsarnas egna berättelser

Bilder av stress, oro och mobbning på arbetsplatsern.

”Jag blev den tysta musen”

Sofias berättelseSofia blev mobbad och utfryst, Clas blev utbränd, Christer sätter ned foten efter flera larm. Efter reportaget ”Förr eller senare brister det” samlar vi nu läsarnas berättelser om när den psykosociala arbetsmiljön fördärvar.  Vill du också berätta? Hör av dig till oss. 

1

”Jag vill göra någonting bra av det hemska”

Minnas egen historia handlar om sexuella trakasserier, hot och utfrysning. Nu vill hon omvandla såren till kraft. Läs Minnas och andras berättelser här.

"De kränkta måste kunna få skadestånd"

DebattArbetsgivare måste kunna krävas på skadestånd om de inte följer reglerna för att förebygga mobbning på arbetsplatsen. Dessutom måste facket kunna driva ärendet centralt om det lokala facket inte gör något. Det skriver Maria Steinberg på Örebro universitet.

12

"Vi måste gå en rond för själen"

GästkrönikaDet kan verka svårt att göra en psykosocial skyddsrond, men det behöver det inte vara. Skyddsombudet Camilla Falk i Oxelösund ger DA:s läsare en handfast manual.

"Stoppa i tid!"

KrönikaDu är skyddsombud men vad kan du göra när arbetsplatsen skadar en anställds själshälsa? Facket får helt enkelt börja testa sig fram, skriver DA:s Elinor Torp.

Skitsnack fungerar som pysfunktion för anställda som känner sig missgynnade, säger arbetsmiljöexperten Sten Gellerstedt. Bilden är arrangerad. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

När skitsnacket är i gång

ArbetsmiljöHur får ni stopp på skitsnacket? Så här säger experterna.

För Göran Andersson betydde det mycket att komma tillbaka till jobbet. Alla rutiner hjälpte honom att hantera sorgen. Här med truckföraren Berne Cederholm. Foto: Maria Steén

Att finnas där när någon krisar

KamratstödjareNär livet tyngs av oro, sorg eller annat svårt – då finns Göran Andersson där. Han är kamratstödjare på Swegon i Kvänum och har själv varit nere i det djupaste svarta.

Tony Fridh

Bloggen ger Tony ny kraft

TILLBAKA FRÅN UTBRÄNDHETTony Fridh i Mellerud är en av många som slagits ut av stressen. Han hittade ett verktyg för att hantera själens kaos: att skriva.

Napo stressar runt

FilmKolla in den tecknade filmen om den sönderstressade Napo, som används i EU:s arbetsmiljöbyrås kampanj för mer humana arbetsplatser.

Ny föreskrift

"Kommer den att hjälpa eller förvirra?"

ANALYSKommer den nya föreskriften om psykosocial arbetsmiljö att hjälpa eller förvirra när det gäller mobbning, undrar DA:s Elinor Torp. Hon hänvisar bland annat till en norsk professor som säger att de nya svenska reglerna är alldeles för vaga.

2

Föreskrift om stress och mobbning klubbad

ArbetsmiljöIdag kom beskedet från Arbetsmiljöverket: Det blir en ny föreskrift om psykosocial arbetsmiljö, den träder i kraft i mars nästa år.

10

"Det svåraste har varit att hålla distansen"

IntervjuMöt Dagens Arbetes Elinor Torp, vars nya bok om Lasse lanserades på bokmässan. Hans självmord satte nytt fokus på den psykosociala arbetsmiljön.

12
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.