Osynlig arbetsskada.Kroppen har läkt. Det är dags att gå till jobbet igen. Men kvar finns olyckan som en stickande spänning i hjärnan. Ett plötsligt ljud räcker för att kastas tillbaka. Posttraumatiskt stressyndrom kan drabba den som varit med om en nära-döden-upplevelse på jobbet.
”Jag vill bara jobba igen”
Plåtslagaren och billackeraren Saad Fares var 36 år när han klämdes fast under en lastbil på jobbet.
Fram till olyckan var han en frisk arbetstagare. En och annan förkylning, lite ryggvärk, men inget allvarligt och aldrig några långa sjukskrivningar. Någon frånvaro på grund av psykiska besvär hade Saad Fares inte haft under sitt arbetsliv.
Men en augustidag 2011 förändrades allt. Arbetskamraten som räddade Saads liv minns olyckan i detalj:
– Naturligtvis påverkas man psykiskt av en sådan händelse! Det var ju jätteallvarligt. Saad blev påkörd på bröstet av en lastbil.
En specialist i klinisk psykologi, som träffade Saad Fares efter olyckan, skriver:
”Härmed intygas att Saad Fares har en posttraumatisk stresstörning (PTSD) som debuterade efter den arbetsplatsolycka han råkade ut för 2011.
Efter arbetsplatsolyckan har Saad fått problem med återupplevandesymptom (flashbacks, mardrömmar), hög grad av undvikande, konstant hög inre spänning med påföljande irritabilitet/aggressionsutbrott, koncentrations- och minnessvårigheter, allvarliga sömnstörningar samt negativa förändringar i tankemönster och sinnesstämning (hopplöshetskänslor, främlingskap inför sig själv och andra svårigheter att känna positiva känslor etc).”
Försäkringsbolaget gjorde en annan bedömning. Saad Fares värk i nacke och rygg hade med olyckan att göra, vilket gav honom rätt till en ersättning på 33 000 kronor. Saads psykiska besvär nämndes bara kort. Hans PTSD kunde inte ha med olyckan att göra, ansåg läkarna som på papper tagit del av hans fall.
– Jag orkar inte gråta mer. Jag skiter i försäkringsbolaget och deras pengar. Pengar ger inte hälsan tillbaka. Jag vill bara jobba, som förut, säger Saad Fares som nu är fyrtio år.
Fotnot: Ett större reportage om Saad Fares har publicerats i tidningen Arbetarskydd.
Stressen förändrar hjärnan
Posttraumatiskt stressyndrom kan uppstå efter en nära-döden-upplevelse på jobbet eller efter svår ihållande mobbning. Hjärnan förändras då precis som hos dem som upplevt krig.
Symtom: traumat återupplevs oftast i mardrömmar och påträngande minnesbilder, man får problem med sömnen, blir folkskygg, isolerar sig, är onormalt lättskrämd, lättirriterad, ständigt på sin vakt, överdrivet vaksamhet, man kan få omotiverade vredesutbrott, koncentrationssvårigheter och ibland minnesluckor.
Källa: 1177 Vårdguiden
Så säger experterna:
”Förneka inte vad som hänt”
Per Borgå, psykiater och specialist på PTSD:
Symtomen är så kraftiga att många tror de ska bli sinnessjuka. Men det är en ganska normal reaktion på abnorma företeelser. Har man varit hotad till livet ligger skräcken kvar. Minnena lever sitt eget liv. Viktigt att veta: Du håller inte på att bli tokig! Men arbetsplatsen och du själv får inte förneka vad som har hänt. Det är en del i läkningsprocessen. Man kan bli av med PTSD genom behandling och bearbetning i trygg miljö. Prognosen är god om det handlar om en enstaka händelse. Jag rekommenderar ofta ögonrörelsebehandling. Behandlaren rör sitt finger fram och tillbaka samtidigt som patienten pratar om traumat. Minnet måste integreras som ett normalt minne. Och läggas till historien. Det är själva behandlingsmålet.
”Hjärnan kan reparera sig”
Reza Emdad, psykoterapeut och hjärnforskare:
Hjärnan påverkas. PTSD leder till förändringar i stresshormonet kortisol som kan göra att hippocampus-strukturen i hjärnan blir skrynklig och orsakar inlärnings- och minnessvårigheter. Min egen hjärnavbildningsstudie och internationell forskning visar att PTSD-patienter skiljer sig strukturellt och funktionellt från friska individer. Men hjärnan har också en fantastisk förmåga att reparera sig. Hög kompetensnivå i samband med katastrofer i industrin har visat sig vara en förebyggande faktor. En utmaning för arbetsplatser är också oviljan hos drabbade individer att söka hjälp för psykiska problem. Detta kan bero på en ”machokultur” som ser på stress och psykiska problem som skam och svaghet. Man förnekar eller trycker ner känslorna.
”Viktigt att vara vaksam efteråt”
Mattias af Malmborg, jurist på LO Rättsskydd:
PTSD kan ha ett lömskt förlopp. Man blir ofta deprimerad, känner sig låg och trött, utan att förstå varför. Det som kan dölja sig i botten, och som man måste vara vaksam på, är om man råkat ut för något traumatiskt. Du kan naturligtvis inte sparka i tån i en tröskel och hävda att du fått PTSD, men om du har drabbats av en nära-döden-upplevelse på jobbet, och börjar må dåligt psykiskt så ska du inte vara rädd för att söka hjälp. Och även anmäla den som arbetsskada till Försäkringskassan och AFA.