Kylig spänning på hemmaplan
DA:s deckarexpert Lennart Lund tipsar om snörika platser för den som inte tar sig hemifrån.
Industriarbetarnas tidning
26 februari, 2016
Skrivet av Anna Julius
Läsning. Vill du ha lättare semesterpackning? Kunna läsa i mörkret? Då kan det vara läge att prova e-böcker. Här är några tips hur du kan komma i gång.
Börja med mobilen eller plattan. Ofta har telefonerna egna appar, som Apples iBooks. Gillar man inte dem finns det gott om andra. Aldiko, Moon+ reader och Bluefire reader är några. De låter dig bestämma storlek på bokstäverna, ljus eller mörk bakgrund med mera.
Skaffa en e-boksläsare. För många räcker telefonen, men det finns nackdelar. Du kan inte läsa i fullt dagsljus, och att stirra på en lysande skärm tröttar ögonen. Dessutom kan det störa att ha ständig tillgång till sociala medier och nyheter. Med en riktig e-boksläsare är det mer som att läsa på vanligt papper, samtidigt som det ofta går att slå på ljuset och läsa i mörker. Amazons Kindle, Adlibris Letto och Kobo är vanliga märken.
Låna på biblioteket! En stor fördel är att du kan låna e-böcker – utan att ens gå till bibblan. Boken är aldrig utlånad och det kostar dig inte ett öre. Det enda du behöver är ett lånekort, en internetanslutning och ett gratiskonto på Adobe. De flesta kommunala bibliotek lånar ut e-böcker som du kan ladda ner i 28 dagar.
Köp. Det går förstås att köpa e-böcker på nätet. Nya böcker kan ibland vara rätt dyra, men det går att fynda.
Gratis e-böcker. Många klassiker finns att ladda ner gratis. Till exempel har litteraturbanken.se böcker på svenska, och på gutenberg.org finns tusentals böcker, mest klassiker, på olika språk.
Fördelar med e-böcker: