Industriarbetarnas tidning

Kom i gång med e-böcker

26 februari, 2016

Skrivet av

Läsning. Vill du ha lättare semesterpackning? Kunna läsa i mörkret? Då kan det vara läge att prova e-böcker. Här är några tips hur du kan komma i gång.

e-bok-topplistaHur?

Börja med mobilen eller plattan. Ofta har telefonerna egna appar, som Apples iBooks. Gillar man inte dem finns det gott om andra. Aldiko, Moon+ reader och Bluefire reader är några. De låter dig bestämma storlek på bokstäverna, ljus eller mörk bakgrund med mera.

Skaffa en e-boksläsare. För många räcker telefonen, men det finns nackdelar. Du kan inte läsa i fullt dagsljus, och att stirra på en lysande skärm tröttar ögonen. Dessutom kan det störa att ha ständig tillgång till sociala medier och nyheter. Med en riktig e-boksläsare är det mer som att läsa på vanligt papper, samtidigt som det ofta går att slå på ljuset och läsa i mörker. Amazons Kindle, Adlibris Letto och Kobo är vanliga märken.

Vad?

Låna på biblioteket! En stor fördel är att du kan låna e-böcker – utan att ens gå till bibblan. Boken är aldrig utlånad och det kostar dig inte ett öre. Det enda du behöver är ett lånekort, en internetanslutning och ett gratiskonto på Adobe. De flesta kommunala bibliotek lånar ut e-böcker som du kan ladda ner i 28 dagar.

Köp. Det går förstås att köpa e-böcker på nätet. Nya böcker kan ibland vara rätt dyra, men det går att fynda.
Gratis e-böcker. Många klassiker finns att ladda ner gratis. Till exempel har litteraturbanken.se böcker på svenska, och på gutenberg.org finns tusentals böcker, mest klassiker, på olika språk.

Varför?

Fördelar med e-böcker: 

  • Tar liten plats – alla böckerna på ett ställe.
  • Du bestämmer själv storlek på bokstäver, typsnitt osv.
  • Du kan läsa i mörker.
  • Du kan köpa/låna och ladda ner böcker direkt vid datorn.
  • Du kan söka, stryka under, anteckna i texten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kylig spänning på hemmaplan

Kylig spänning på hemmaplan

DA:s deckarexpert Lennart Lund tipsar om snörika platser för den som inte tar sig hemifrån.

Den ständigt aktuella liberalen

Den ständigt aktuella liberalen

I en tid när liberalismen sällan betonar människors ekonomiska möjligheter att uppnå frihet behöver vi Kerstin Hesselgren, skriver författaren Jan-Ewert Strömbäck.

Var detta allt som blev efter metoo?

Var detta allt som blev efter metoo?

Nu rannsakar sig medierna efter metoo. Men vad har hänt på alla andra arbetsgolv i Sverige?

”I ambulansen ber jag om att få somna”

”I ambulansen ber jag om att få somna”

DA:s Anne-Marie Höglund läser Patrik Lundberg uppgörelse med klassamhället och minns sin egen pappas självmord.

Bok om skugg­samhället kan få fint pris

Bok om skugg­samhället kan få fint pris

DA-journalisten Elinor Torps bok Vi, skuggorna är nominerad till Wendelapriset som delas ut till årets bästa socialreportage.

Bilder av det nya Europa

Bilder av det nya Europa

Den ene är en underhållande provokatör. Den andre en klarsynt men skrämmande analytiker. Tillsammans ger de sin bild av ett sönderfallande Europa.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

DA träffade Simon Stålenhag hösten 2015, när han nått framgångar med boken Ur varselklotet. Nu har tv-serien som baseras på hans böcker premiär på Amazon Prime.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Kan industrijobb se ut så här?

Kan industrijobb se ut så här?

Därför vill Henrik Valentin ge en positiv skildring av att jobba i industrin.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.