Industriarbetarnas tidning

DA dubbelnominerat i gräv-SM

14 mars, 2016

Dagens Arbete kan vinna två Guldspadar vid det årliga Grävseminariet i april. Reportrarna Elinor Torp och Marcus Derland nomineras för reportage om asbest och lungsjukdomar, Elinor hyllas dessutom för boken Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen.

Dagens Arbete fortsätter att uppmärksammas för sin djuplodande journalistik. Denna gång handlar det om nomineringar till Guldspaden, som är ett slags SM i grävande journalistik.

I tidskriftsklassen nomineras Elinor Torp och Marcus Derland för sitt långa reportage om asbest, ett ämne som förbjöds i Sverige för mer än 30 år sedan men fortsätter att döda. Det följdes sedan upp med ett reportage om andra ”glömda” lungsjukdomar.

– Det är förstås hedrande att nomineras till Sveriges finaste journalistpris. Det här är ett viktigt jobb eftersom antalet dödsfall av asbestcancer inte viker ned.  Den här typen av reportage kräver tid,  vi gjorde ju bland annat egna provtagningar, och det får man på Dagens Arbete,  säger Marcus Derland.

DA får tag på honom på Island, där han sitter fast på väg hem från en internationell konferens om datorstödd grävande journalistik i USA. Han tillägger:

– Men jag vill ju lyfta fram min superkollega Elinor som nominerats i två klasser – vilken stjärna!

Elinor Torp nomineras i bokklassen för Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen, som getts ut av Dagens Arbete och bokförlaget Atlas. Den handlar om socialsekreteraren Lars i Krokom som tog sitt liv, och blev en väckarklocka när det gäller diskussionen om mobbning i arbetslivet. Hon säger:

– Oj det var jag inte beredd på. Självmord är är ett ämne som det skrivits alldeles för lite om i Sverige de senaste decennierna, det handlar om ett av få tabun vi har kvar i samhället. Men jag är av åsikten att vi måste kunna skriva om det. Vi måste berätta. För boken handlar om ett självmord som hade kunnat förebyggas. Lasse hade kunnat leva idag.

Elinor fortsätter:

– Jag vill dela den här nomineringen med Lasses familj som kämpat sig genom rättssystemet för att få den ursäkt de aldrig fick. Och till de kolleger med civilkurage som vågade slå larm och kämpa för en kollega som misshandlats psykiskt av sin arbetsgivare, framför allt genom ett forcerat arbetsrättsligt agerande.

Dagens Arbete gav för några år sedan ut Elinor Torps bok ”Döden på jobbet”, som har sålts slut i två upplagor och nu kommer i pocket. Även den nya boken är på väg att ta slut hos förlaget.

Dagens Arbete har haft tio nomineringar till Guldspaden, åtta av dem har Marcus varit med om, under de senaste tio åren. Det har blivit två vinster. Dessutom har tidningens redaktionschef Gunilla Ericson fått ”Den gyllene dynamon” för sitt arbete med den grävande journalistiken.

Så här kommenterar chefredaktör Helle Klein de nya nomineringarna:

– Jag är oerhört glad och stolt över att ha så fantastiska medarbetare. Dagens Arbetes journalistik är livsviktig vilket både granskningen om asbest och boken om den psykosociala arbetsmiljön visar. I en tid av dagspresskris och nedmontering av den djuplodande journalistiken är det så viktigt att tidningar som DA finns som kan berätta om och avslöja vad som händer  i arbetslivet.

Här är listan på alla nominerade till årets Guldspaden.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Fick dödlig cancer av första jobbet

Fick dödlig cancer av första jobbet

Nyss fyllda fyrtio fick Dan Henriksen diagnosen mesoteliom. En aggressiv cancer i lungsäcken som beror på asbest. Farliga fibrer tillhör inte historien. Det lär han nu unga på skolor – och politiker i EU-parlamentet.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fick dödlig cancer av första jobbet

Nyss fyllda fyrtio fick Dan Henriksen diagnosen mesoteliom, en aggressiv cancer som beror på asbest. Farliga fibrer tillhör inte historien. Det lär han nu unga på skolor – och politiker i EU-parlamentet.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

EU vill skärpa asbestlagarna

EU vill skärpa asbestlagarna

Sänkta gränsvärden för asbest och säkrare sanering. Det förväntas bli EU-lag nästa år. ”Människor dör fortfarande av asbest i Sverige trots vårt långvariga förbud”, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

Ansvariga talar tyst om riskerna kring återvinning av gruvavfallet, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman för Metall.

En kvarts miljon människor dör av asbest årligen

En kvarts miljon människor dör av asbest årligen

Dubbelt så många dör av cancerframkallande asbest i världen jämfört med vad man tidigare trott. Enligt en ny undersökning av Internationella arbetsmiljökommissionen ICOH är dödstalet snarare 230 000 årligen. Fortfarande är asbest bara totalförbjudet i drygt 60 länder.

”Saneringsföretag måste kontrolleras hårdare”

Det måste göras fler kontroller och bli större fokus på asbest vid utbildning av berörda skyddsombud och arbetsledare. Det skriver Johnny Daveman, ombudsman
och regionalt skyddsombud för Byggnads Stockholm-Gotland, efter Dagens Arbetes granskning.

”Vi har jättemycket att lära av Norge”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) reagerar starkt på Dagens Arbetes granskning om asbestsanering på skolor och konstaterar att grannländerna ligger före Sverige när det gäller att komma tillrätta med arbetslivskriminalitet.

Så skyddar du dig mot asbest

Så skyddar du dig mot asbest

Det finns regler för hur asbestsanering ska gå till och vilka skydd som krävs. Dagens Arbete visar hur det ska se ut – och hur det ofta ser ut i stället.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.