Industriarbetarnas tidning

DA dubbelnominerat i gräv-SM

14 mars, 2016

Dagens Arbete kan vinna två Guldspadar vid det årliga Grävseminariet i april. Reportrarna Elinor Torp och Marcus Derland nomineras för reportage om asbest och lungsjukdomar, Elinor hyllas dessutom för boken Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen.

Dagens Arbete fortsätter att uppmärksammas för sin djuplodande journalistik. Denna gång handlar det om nomineringar till Guldspaden, som är ett slags SM i grävande journalistik.

I tidskriftsklassen nomineras Elinor Torp och Marcus Derland för sitt långa reportage om asbest, ett ämne som förbjöds i Sverige för mer än 30 år sedan men fortsätter att döda. Det följdes sedan upp med ett reportage om andra ”glömda” lungsjukdomar.

– Det är förstås hedrande att nomineras till Sveriges finaste journalistpris. Det här är ett viktigt jobb eftersom antalet dödsfall av asbestcancer inte viker ned.  Den här typen av reportage kräver tid,  vi gjorde ju bland annat egna provtagningar, och det får man på Dagens Arbete,  säger Marcus Derland.

DA får tag på honom på Island, där han sitter fast på väg hem från en internationell konferens om datorstödd grävande journalistik i USA. Han tillägger:

– Men jag vill ju lyfta fram min superkollega Elinor som nominerats i två klasser – vilken stjärna!

Elinor Torp nomineras i bokklassen för Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen, som getts ut av Dagens Arbete och bokförlaget Atlas. Den handlar om socialsekreteraren Lars i Krokom som tog sitt liv, och blev en väckarklocka när det gäller diskussionen om mobbning i arbetslivet. Hon säger:

– Oj det var jag inte beredd på. Självmord är är ett ämne som det skrivits alldeles för lite om i Sverige de senaste decennierna, det handlar om ett av få tabun vi har kvar i samhället. Men jag är av åsikten att vi måste kunna skriva om det. Vi måste berätta. För boken handlar om ett självmord som hade kunnat förebyggas. Lasse hade kunnat leva idag.

Elinor fortsätter:

– Jag vill dela den här nomineringen med Lasses familj som kämpat sig genom rättssystemet för att få den ursäkt de aldrig fick. Och till de kolleger med civilkurage som vågade slå larm och kämpa för en kollega som misshandlats psykiskt av sin arbetsgivare, framför allt genom ett forcerat arbetsrättsligt agerande.

Dagens Arbete gav för några år sedan ut Elinor Torps bok ”Döden på jobbet”, som har sålts slut i två upplagor och nu kommer i pocket. Även den nya boken är på väg att ta slut hos förlaget.

Dagens Arbete har haft tio nomineringar till Guldspaden, åtta av dem har Marcus varit med om, under de senaste tio åren. Det har blivit två vinster. Dessutom har tidningens redaktionschef Gunilla Ericson fått ”Den gyllene dynamon” för sitt arbete med den grävande journalistiken.

Så här kommenterar chefredaktör Helle Klein de nya nomineringarna:

– Jag är oerhört glad och stolt över att ha så fantastiska medarbetare. Dagens Arbetes journalistik är livsviktig vilket både granskningen om asbest och boken om den psykosociala arbetsmiljön visar. I en tid av dagspresskris och nedmontering av den djuplodande journalistiken är det så viktigt att tidningar som DA finns som kan berätta om och avslöja vad som händer  i arbetslivet.

Här är listan på alla nominerade till årets Guldspaden.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

Ansvariga talar tyst om riskerna kring återvinning av gruvavfallet, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman för Metall.

En kvarts miljon människor dör av asbest årligen

En kvarts miljon människor dör av asbest årligen

Dubbelt så många dör av cancerframkallande asbest i världen jämfört med vad man tidigare trott. Enligt en ny undersökning av Internationella arbetsmiljökommissionen ICOH är dödstalet snarare 230 000 årligen. Fortfarande är asbest bara totalförbjudet i drygt 60 länder.

”Saneringsföretag måste kontrolleras hårdare”

Det måste göras fler kontroller och bli större fokus på asbest vid utbildning av berörda skyddsombud och arbetsledare. Det skriver Johnny Daveman, ombudsman
och regionalt skyddsombud för Byggnads Stockholm-Gotland, efter Dagens Arbetes granskning.

”Vi har jättemycket att lära av Norge”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) reagerar starkt på Dagens Arbetes granskning om asbestsanering på skolor och konstaterar att grannländerna ligger före Sverige när det gäller att komma tillrätta med arbetslivskriminalitet.

Så skyddar du dig mot asbest

Så skyddar du dig mot asbest

Det finns regler för hur asbestsanering ska gå till och vilka skydd som krävs. Dagens Arbete visar hur det ska se ut – och hur det ofta ser ut i stället.

Här har asbestlarmet gått

Här har asbestlarmet gått

Här är en lista över förskolor och skolor där asbestslarv upptäckts. Ofta är det föräldrarna själva som slår larm. Mörkertalet befaras vara stort.

Skyddslösa arbetare river asbest

Skyddslösa arbetare river asbest

När det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

Sämre koll på farliga jobb

Sämre koll på farliga jobb

Den myndighet som ska kontrollera säkerheten på företagen syns allt mindr­e där ute. Fyra av tio inspektörer har försvunnit på tio år. Nu ska antalet föreskrifter minskas kraftigt, vilket oroar fack och arbetsgivare. Läs Dagens Arbetes och Byggnadsarbetarens gemensamma granskning.

”Det har inte blivit enklare”

”Det har inte blivit enklare”

Det som är på gång i Sverige genomförde Norge för fyra år sedan. Närmare 50 föreskrifter byggdes ihop till sex. Ingen av arbetsmarknadens parter jublar.

Visselblåsaren som gjorde skillnad

Visselblåsaren som gjorde skillnad

De Samhallanställda sorterade återvunnet papper bland farliga maskiner och giftig dieselrök. Reportaget från 2009 är ett av många under åren där DA avslöjat missförhållanden som annars förblivit dolda. Men Lars-Erik Sköngård fick betala ett pris för att han berättade om den ohälsosamma arbetsmiljön.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?