Klart med nytt tidningsavtal
Strejken på tidningsavtalet är avblåst. Både fack och arbetsgivare sade ja till medlarnas bud.
Industriarbetarnas tidning
28 april, 2016
Skrivet av Marie Edholm
Almega säger nej till en kollektiv lösning, men GS-facket har inte släppt frågan om deltidspension för sina medlemmar på tidningsavtalet.
Den sista april går avtalet ut för de grafiker som jobbar på tidningstryckerier. Något nytt avtal kommer inte att finnas på plats då, det planeras nya förhandlingar mellan GS och Almega i nästa vecka.
Ett av GS huvudkrav är att medlemmarna under tidningsavtalet ska omfattas av samma deltidspension som gäller på förbundets övriga avtal. Det innebär bland annat en rätt att gå ner i deltid från 60 års ålder. För att det ska vara ekonomiskt möjligt går modellen också ut på att en del av det ökade löneutrymmet omvandlas till extra premier till pensionsförsäkringen. Av de 2,2 procent som har blivit normen i årets avtalsrörelse har i de flesta fall 0,2 procent använts till höjda pensionspremier – kvar till höjda löner blir då 2 procent.
Almega har tydligt visat att de inte vill se några kollektiva pensionslösningar. Efter att Almega dragit frågan till Arbetsdomstolen, som konstaterat att det råder fredsplikt kring pensionsavgifterna, tvingades Unionen och Sveriges Ingenjörer att ställa in den strejk de varslat om för att driva igenom sina krav på flexpension.
Nu har Unionen släppt sitt krav på flexpension, men Ingenjörerna och GS håller än så länge fast vid frågan.
En annan viktig fråga för GS på tidningsavtalet är avtalets minimilöner. För en nyanställd som fyllt 22 år ligger minimilönen i dag på 17 880 kronor i månaden. GS vill införa fler steg så att den som har yrkeserfarenhet ska komma in på en högre lön.