Industriarbetarnas tidning

Brasilianare tar över Industri All

5 oktober, 2016

Skrivet av

Valter Sanches, tillträdande ordförande för Industri All

Jyrki Raina avgår som generalsekreterare i industriarbetarnas globala fackförening IndustriAll. Han efterträds av brasilianaren Valter Sanches (bilden)

–Nu räcker det, säger Jyrki Raina som varit internationalens generalsekreterare  sedan den grundades 2012.

IndustriAll samlar 50 miljoner industriarbetare från 140 länder. Fram tills för fyra år sedan var de organiserade i tre olika internationaler, metallarbetarna i IMF, kemi- och gruvarbetarna i ICEM och textilarbetarna i ITGLWF.

Jyrki Raina var inte bara det sammanslagna nya IndustriAlls förste generalsekreterare. Han var också metallarbetarfederationen IMF:s siste. På den posten efterträdde han 2009 den italienske Volvo-arbetaren Marcello Malentacchi.

–Sammantaget blev det två kongressperioder och det får vara nog. Det är ett rätt intensivt jobb.

Vad ska du göra nu?

–Först av allt flytta till Barcelona. Sedan får vi se. Två saker intresserar mig: att organisera nya medlemmar i facket och kampen för en lön att leva på.

–På fyra år har vi exempelvis lyckats höja minimilönen med det dubbla i Indonesien, med 80 procent i Kambodja och med 75 procent i Vietnam. Det här måste fortsätta.

Du vill alltså fortsätta med det fackliga arbetet?

–Ja absolut, men i en ny roll. Jag vill framför allt få mer tid för att läsa och tänka.

Vad är du mest nöjd med att ha uträttat under dina år?

 –För det första har vi skapat en ny världsorganisation. Våra första år visar att vi gjorde rätt, att vi har haft rätt strategi.

Han nämner Bangladesh-ackordet, överenskommelsen med de globala klädjättarna, att pressa fram säkrare arbetsmiljö i textilindustrin i Bangladesh.

–Det håller på att omvandla hela världens textilindustri, tack vare vår styrka. Vi har lyckats också lösa en rad konflikter i olika länder. Vår styrka märks också när vi skickar protestskrivelser till företag. Förr när vi var uppsplittrade på tre olika internationaler, fick vi knappt några svar. Nu reagerar företagsledningarna i nio fall av tio.

Jyrki Raina kommer från Finland och var tidigare generalsekreterare för Nordiska Metall. När han lämnar ledningen för IndustriAll efterträds han av Valter Sanches från Brasilien.

52-årige Valter Sanches började som metallarbetare vid 17 års ålder. I många år arbetade han på Rolls Royce-fabriken i Sao Barnardo, industristaden utanför Sao Paolo där metallfacket växte sig starkt under 1980-talet. Han har tillhört ledningen för såväl det brasilanska metallarbetarfacket CNM/CUT som IndustriAll.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

”Det är slut med kolbrytning”

”Det är slut med kolbrytning”

För två år sedan reste DA till Asturien i Spanien, där kolbrytningen höll på att fasas ut. Vi stämmer av med kolbrytaren Rafael, som fick jobb på ett värmeverk i en omvandlad kolgruva, om hur det går.

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

Två månader under jord

Två månader under jord

Sammanhållningen höll de 33 instängda gruvarbetarna vid liv. De lyftes upp till jordytan med löften om pengar och kändisskap. Tio år senare är de fattiga och besvikna.

Två månader under jord

Sammanhållningen höll de 33 instängda gruvarbetarna vid liv. De lyftes upp till jordytan med löften om pengar och kändisskap. Tio år senare är de fattiga och besvikna.

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

När Kina köper upp utländska företag och investerar i järn­vägar, kolkraftverk och hamnar knyter sig stor­makten närmare resten av världen – och andra länder blir mer beroende av Kina.

Arbetarna hamnar i frontlinjen

Arbetarna hamnar i frontlinjen

Under pandemin har många fackföreningar blivit tvungna att gå från traditionellt fackligt arbete till att bistå sina medlemmar med grundläggande humanitär hjälp, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Miljökata­strofen som flyttade

Miljökata­strofen som flyttade

Lädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

Kända skomärken döljer lädrets ursprung

Kända skomärken döljer lädrets ursprung

Filippa K, Acne studios och Rizzo skor redovisar inte öppet från vilka fabriker lädret till deras skor kommer. Det framkommer i en rapport från Fair action.

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.