Industriarbetarnas tidning

DA anordnar heldag om migration

5 oktober, 2016

Under onsdagen är Dagens Arbete en av tre värdar för en heldagskonferens om migration.

– Vi vill på detta sätt bidra med bildning och debatt i vår tids stora ödesfråga, säger chefredaktör Helle Klein.

Hon ska moderera konferensen tillsammans med Forskning & Framstegs chefredaktör, Patrik Hadenius, och vd:n för Institutet för Framtidsstudier, Gustaf Arrhenius, som är medarrangörer. Konferensen kommer att sändas direkt av SVT och bandas av Sveriges radio för senare sändning.

– Migrationen kommer inte att minska i framtiden. Diskussionen om den blir lätt inflammerad och folk tappar huvudet, så vi hoppas den här dagen kunna bidra med till att samtalet blir mer faktabaserat, säger Gustaf Arrhenius.

– Migration är ett samtalsämne där det är svårt att skilja på tyckande och fakta, säger Patrik Hadenius och fortsätter:

– Det är väldigt viktigt att vi tycker mycket om frågan, men vi vill under dagen ge utrymme för det och för att sprida fakta.

Det är ett tiotal ledande forskare och debattörer som kommer att diskutera migrationen från olika perspektiv (hela programmet hittar du här).

Deltagarna ska bland annat ta del av Migrationsverkets omvärldsbevakning samt lyssna på ekonomiforskare som Joakim Ruist och Sandro Scocco, som har olika idéer om hur man ska titta på invandringens kostnader.

Finns det inte en risk att det blir ett samtal i den politiska korrekthetens tecken?

– Det tror jag inte. Men det är faktabaserade argument som ska drivas fram på konferensen, inget annat. Då ska det naturligtvis inte finnas någon som står och fäktar med argument som det inte finns något stöd för, säger Gustaf Arrhenius.

Migration är ett gigantiskt forskningsfält som engagerar forskare från hela världen. Nya utredningar görs och nya siffror dyker upp hela tiden. Därför är det viktigt, enligt Gustaf Arrhenius, att rannsaka nya resultat och fundera på rimligheten i dessa.

– Siffror ska fram i ljuset. Jag är helt övertygad om att det är fel att undanhålla obekväma siffror, som går emot ens egen uppfattning eller som man tror kan skada samhällsdiskussionen. Det fungerar bara kortsiktigt.

Siffror som till en början kan vara rätt framtagna, kan så småningom visa sig vara fel. Patrik Hadenius varnar för att ha en stor övertro till migrationsprognoser. Det räcker med att ett land någonstans fattar ett oväntat beslut och det får oanade konsekvenser här.

– Vi ska komma ihåg att det här är ett otroligt komplext område. Bara vi får reda på alla fakta så betyder det inte att det ordnar sig.

Är vi långt ifrån att hamna i en balans mellan tyckande och fakta?

– Vi är närmare en sådan balans idag jämfört med för ett par år sedan. Fler forskare har kommit till tals, men det kan bli mer av det. Det är viktigt att fakta kan komma fram så att vi sedan kan tycka någonting, säger Patrik Hadenius.

Gustaf Arrhenius tror att det går att påverka det offentliga samtalet, även i tider då debatten om migrationen blir inflammerad och samtalstonen blir obehaglig. Det gick att få ett bättre samtal på 1990-talet efter den stora flyktinginvandringen från forna Jugoslavien och det borde gå att få det nu också:

– Det kommer alltid att finnas människor som skär pipor i vassen och utnyttjar fakta för alla möjliga syften. Många har svårt att släppa sina käpphästar, men de gör det om de får tillräckligt mycket fakta.

Det enda forskare kan göra är, enligt Gustaf Arrhenius, att försöka i den mån det går att få ett mer forskningsbaserat perspektiv i debatten.

– Det ser jag som vår uppgift. Det är själva poängen med att ha en sådan här dag med folk som pratar om olika saker men på goda grunder. Jag hoppas att det här kan hyfsa debatten, säger han.

Dagens Arbete rapporterar direkt från seminariet. Vi har också gjort en särskild temabilaga som kan användas i studiecirklar och utbildningar.

2 kommentarer till “DA anordnar heldag om migration

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Står den svenska modellen pall?

Står den svenska modellen pall?

Hur står sig den svenska modellen med kollektivavtal i i en tid av stor inflyttning? Vid debatten på Migrationsdagen fanns allt från starkt försvar för den nuvarande ordningen till att det kan bli läge för staten att lägga skig i lönebildningen.

”De här partierna är här för att stanna”

”De här partierna är här för att stanna”

De populistiska, invandrarkritiska partierna är här för att stanna, det var en av slutsatserna under en debatt på Migrationsdagen. Över hela Europa har partierna blivit alltmer proffsiga och rent av dugliga att regera.

”Kostnaderna hotar inte välfärden”

”Kostnaderna hotar inte välfärden”

Tar de nyanlända våra jobb, hur bidrar de till vår ekonomi, har vi råd med vår flyktingpolitik, som kostade 50 miljarder i fjol? DA ställde frågorna till migrationsforskaren Joakim Ruist. På den senaste svarar han: ”Det är mycket pengar, men ändå långt ifrån några summor som kan förändra välfärdsmodellen.”

”Äntligen måste migrationen ses som en möjlighet”

”Äntligen måste migrationen ses som en möjlighet”

Flyktingkrisen i har både i Sverige och EU framställts som en dyr börda som kostar. Men den har ökat tillväxten och visat att det finns alternativ till åtstramningspolitiken, säger professor Peo Hansen. Han hävdar att EU:s flyktingsamarbete inte alls handlar om mänskliga rättigheter.

Röster från Migrationsdagen

Röster från Migrationsdagen

”Det händer så mycket så fort och vi kan bara tyda möjliga utvecklingar” Här samlar vi röster från den pågående migrationsdagen. Följ med!

”Sänkta löner fel väg att gå”

”Sänkta löner fel väg att gå”

Jonas Frycklund har rätt i att parterna – och samhället i övrigt – behöver utveckla nya vägar för att få nyanlända ut på arbetsmarknaden. Men sänkta lägstalöner är fel väg att gå – vi måste satsa på utbildning, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.

”Bekväma myter – men livsfarliga”

”Bekväma myter – men livsfarliga”

I stället för sänkta löner borde Svenskt Näringsliv propagera för fler högproduktiva jobb – åtminstone om de tar hänsyn till sina egna analyser. Det skriver ekonomen Sandro Scocco angående debatten om migrationen och den svenska modellen.

”Vi behöver sänka timkostnaden”

Den flyktingvåg vi har sett de senaste åren har varit exceptionell. I ett sådant läge behöver vi hitta konstruktiva lösningar. Svenskt Näringslivs Jonas Frycklund skriver i vår debattserie om migrationen och den svenska modellen.

”Solidaritet är mer än den svenska modellen”

”Solidaritet är mer än den svenska modellen”

Vad står egentligen uttrycket ”Svenska modellen” för? Det undrar DA-reportern Jeanette Herulf i sin gästkrönika (som hon skriver utifrån sitt perspektiv som långtidssjukskriven).

Lön & makt Podden om industriarbetarnas historia

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Harald Gatu och Anna Julius om industriarbetarnas historia. Avsnitt 1: Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Lön & makt, avsnitt 2: Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, metallstrejken 1945.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Harald Gatu och Anna Julius om övertidsblockaden som gav facket fördel efter 90-talskrisen.

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Harald Gatu och Anna Julius om striden om kollektivavtalet under finanskrisen.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.