”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Migrationsdagen har lockat många deltagare. Förste talare var Arvid Zheng Norin, omvärldsanalytiker på Migrationsverket. Foto: Madeleine Andersson.

DA anordnar heldag om migration

Under onsdagen är Dagens Arbete en av tre värdar för en heldagskonferens om migration.

– Vi vill på detta sätt bidra med bildning och debatt i vår tids stora ödesfråga, säger chefredaktör Helle Klein.

Hon ska moderera konferensen tillsammans med Forskning & Framstegs chefredaktör, Patrik Hadenius, och vd:n för Institutet för Framtidsstudier, Gustaf Arrhenius, som är medarrangörer. Konferensen kommer att sändas direkt av SVT och bandas av Sveriges radio för senare sändning.

– Migrationen kommer inte att minska i framtiden. Diskussionen om den blir lätt inflammerad och folk tappar huvudet, så vi hoppas den här dagen kunna bidra med till att samtalet blir mer faktabaserat, säger Gustaf Arrhenius.

– Migration är ett samtalsämne där det är svårt att skilja på tyckande och fakta, säger Patrik Hadenius och fortsätter:

– Det är väldigt viktigt att vi tycker mycket om frågan, men vi vill under dagen ge utrymme för det och för att sprida fakta.

Det är ett tiotal ledande forskare och debattörer som kommer att diskutera migrationen från olika perspektiv (hela programmet hittar du här).

Deltagarna ska bland annat ta del av Migrationsverkets omvärldsbevakning samt lyssna på ekonomiforskare som Joakim Ruist och Sandro Scocco, som har olika idéer om hur man ska titta på invandringens kostnader.

Finns det inte en risk att det blir ett samtal i den politiska korrekthetens tecken?

– Det tror jag inte. Men det är faktabaserade argument som ska drivas fram på konferensen, inget annat. Då ska det naturligtvis inte finnas någon som står och fäktar med argument som det inte finns något stöd för, säger Gustaf Arrhenius.

Migration är ett gigantiskt forskningsfält som engagerar forskare från hela världen. Nya utredningar görs och nya siffror dyker upp hela tiden. Därför är det viktigt, enligt Gustaf Arrhenius, att rannsaka nya resultat och fundera på rimligheten i dessa.

– Siffror ska fram i ljuset. Jag är helt övertygad om att det är fel att undanhålla obekväma siffror, som går emot ens egen uppfattning eller som man tror kan skada samhällsdiskussionen. Det fungerar bara kortsiktigt.

Siffror som till en början kan vara rätt framtagna, kan så småningom visa sig vara fel. Patrik Hadenius varnar för att ha en stor övertro till migrationsprognoser. Det räcker med att ett land någonstans fattar ett oväntat beslut och det får oanade konsekvenser här.

– Vi ska komma ihåg att det här är ett otroligt komplext område. Bara vi får reda på alla fakta så betyder det inte att det ordnar sig.

Är vi långt ifrån att hamna i en balans mellan tyckande och fakta?

– Vi är närmare en sådan balans idag jämfört med för ett par år sedan. Fler forskare har kommit till tals, men det kan bli mer av det. Det är viktigt att fakta kan komma fram så att vi sedan kan tycka någonting, säger Patrik Hadenius.

Gustaf Arrhenius tror att det går att påverka det offentliga samtalet, även i tider då debatten om migrationen blir inflammerad och samtalstonen blir obehaglig. Det gick att få ett bättre samtal på 1990-talet efter den stora flyktinginvandringen från forna Jugoslavien och det borde gå att få det nu också:

– Det kommer alltid att finnas människor som skär pipor i vassen och utnyttjar fakta för alla möjliga syften. Många har svårt att släppa sina käpphästar, men de gör det om de får tillräckligt mycket fakta.

Det enda forskare kan göra är, enligt Gustaf Arrhenius, att försöka i den mån det går att få ett mer forskningsbaserat perspektiv i debatten.

– Det ser jag som vår uppgift. Det är själva poängen med att ha en sådan här dag med folk som pratar om olika saker men på goda grunder. Jag hoppas att det här kan hyfsa debatten, säger han.

Dagens Arbete rapporterar direkt från seminariet. Vi har också gjort en särskild temabilaga som kan användas i studiecirklar och utbildningar. Här finns utvalda delar av det materialet.

Läs också gärna vår pågående debatt om migrationen och svenska modellen.

Läs mer: Industrin och migrationen

2Kommentarer

stevO:

Är Tino Sanandaji med?

Janna Ayres:

Nej, programmet finns här: http://migrationsdagen.se/agenda

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Simon Lindh. Foto: Privat

”Jag hade tänkt ta det lugnt”

Vad hände sen?Då ägnade Simon Lindh fritiden åt att övningsköra med två utländska tjejer. Han tänkte ta det lugnt efter ett diskbråck men nu är i gång med ideellt arbete igen.

”Det var inte svårt att få jobb”

NY I SVERIGE.Många arbetsplatser skriker efter kvalificerade arbetare. Samtidigt har många nya människor kommit till Sverige de senaste åren, och letar nu jobb. Bilia i Stockholm har försökt lösa den ekvationen.

Nu kan du låna en Volvoarbetare på bibblan

IntegrationBibliotek har inte bara böcker. På bibblan i Södra Ryd i Skövde går det till exempel att låna en Volvoarbetare.

”Jag trivs jättebra”

Vad hände sen?Hussein Oubaid kom till Sverige 2012, jobbade som pizzabagare och utbildade sig till svetsare. När DA mötte honom 2016 hade han ett nystartsjobb på Dala Kommunalteknik. Nu har han fast arbete och har nyss blivit husägare.

Industrin och integrationen

De pluggar svenska på jobbet

Obos husfabriker ville anställa ­nyanlända men orkade inte vänta på att de skulle lära sig ­svenska. Så de tog in en egen lärare. Läs eller ladda ner och lyssna på reportaget.

De tar skogsvägen till jobben

Ett pilotprojekt i Småland som blandar teori, praktik och svenskundervisning för invandrare har blivit en stor framgång. Nu sprids arbetssättet över Sverige.

"Facken måste kliva fram"

DEBATT"Den flyktingkris som varken marknaden eller det politiska systemet idag förmår hantera skulle kunna vara ett tillfälle för facken att kliva fram i ljuset och återta positionen som hoppingivande samhällsbyggare", skriver skribenten och IF Metallaren Lars Henriksson i ett debattinlägg.

1

Den nya folkrörelsen

Välkomna hit! Nyfikna industriarbetare runt om i landet har tagit ordet integration och knådat det till praktisk handling. Till möten där alla vinner och lär sig nytt. DA har varit på gympa i Västerås, flugit drake i Skillingaryd och övningskört i Edsbyn.

Vägen till jobbet

Två behov ska mötas. En industri som har svårt att hitta yrkeskunnig arbetskraft – och nyanlända som inte får jobb trots erfarenhet. Det talas om snabbspår och validering. Hur går det egentligen till att kliva över tröskeln till det svenska arbetslivet?

Länken mellan behoven

Arbetsförmedlingen har arbetslösa och pengar för stöd till dem som vill anställa. Företagen letar rätt kompetens. Matchningen mellan behoven är lättare att göra för den som känner båda parter.

Bristyrken prioriteras

Det tar mellan sju och tio år innan hälften av de nyanlända är etablerade på arbetsmarknaden. Snabbspår och validering ska korta tiden till jobb för de som har erfarenhet inom bristyrken.

De kom in i landet genom jobbet

INTEGRATIONHur får man in en fot på arbetsmarknaden i ett nytt hemland? Vi träffade fem industriarbetare som vet.

Världen möts på fabriken

Debatten handlar mycket om siffror, kvoter och gränser. Men bakom politiken finns människor. Nu kan du också lyssna på reportaget om Liibaan Mohamod och Lars Piirhonen. En var ett ensamt flyktingbarn, en kallades för skitig finnunge. Allt började vid en kaffeautomat – idag hjälper båda till på flyktingförläggningen.

Flest utlandsfödda i låglöneyrken

Nästan hälften av medlemmarna i förbund som organiserar låglönebranscher är födda utomlands.

"Industrin står för integration"

LedareIndustrin har historiskt fungerat som den största integrationskraften i samhället. Ändå förs debatten ofta som en kulturdebatt helt utanför arbetslivet.

3

Står den svenska modellen pall?

Hur står sig den svenska modellen med kollektivavtal i i en tid av stor inflyttning? Vid debatten på Migrationsdagen fanns allt från starkt försvar för den nuvarande ordningen till att det kan bli läge för staten att lägga skig i lönebildningen.

”De här partierna är här för att stanna”

De populistiska, invandrarkritiska partierna är här för att stanna, det var en av slutsatserna under en debatt på Migrationsdagen. Över hela Europa har partierna blivit alltmer proffsiga och rent av dugliga att regera.

”Kostnaderna hotar inte välfärden”

Tar de nyanlända våra jobb, hur bidrar de till vår ekonomi, har vi råd med vår flyktingpolitik, som kostade 50 miljarder i fjol? DA ställde frågorna till migrationsforskaren Joakim Ruist. På den senaste svarar han: "Det är mycket pengar, men ändå långt ifrån några summor som kan förändra välfärdsmodellen."

”Äntligen måste migrationen ses som en möjlighet”

Flyktingkrisen i har både i Sverige och EU framställts som en dyr börda som kostar. Men den har ökat tillväxten och visat att det finns alternativ till åtstramningspolitiken, säger professor Peo Hansen. Han hävdar att EU:s flyktingsamarbete inte alls handlar om mänskliga rättigheter.

Röster från Migrationsdagen

”Det händer så mycket så fort och vi kan bara tyda möjliga utvecklingar” Här samlar vi röster från den pågående migrationsdagen. Följ med!

Migrationen och den svenska modellen

”Sänkta löner fel väg att gå”

DEBATTJonas Frycklund har rätt i att parterna – och samhället i övrigt – behöver utveckla nya vägar för att få nyanlända ut på arbetsmarknaden. Men sänkta lägstalöner är fel väg att gå – vi måste satsa på utbildning, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.

”Bekväma myter – men livsfarliga”

DEBATTI stället för sänkta löner borde Svenskt Näringsliv propagera för fler högproduktiva jobb – åtminstone om de tar hänsyn till sina egna analyser. Det skriver ekonomen Sandro Scocco angående debatten om migrationen och den svenska modellen.

1

”Vi behöver sänka timkostnaden”

DebattDen flyktingvåg vi har sett de senaste åren har varit exceptionell. I ett sådant läge behöver vi hitta konstruktiva lösningar. Svenskt Näringslivs Jonas Frycklund skriver i vår debattserie om migrationen och den svenska modellen.

2

”Vi behöver prata om integration – men i vad?”

Gästkrönika"Integration har länge varit ett magiskt lösenord när det pratas invandring, men sällan ställs frågan: integration i vad?", skriver metallaren och frilansskribenten Lars Henriksson.

”Solidaritet är mer än den svenska modellen”

GästkrönikaVad står egentligen uttrycket "Svenska modellen" för? Det undrar DA-reportern Jeanette Herulf i sin gästkrönika (som hon skriver utifrån sitt perspektiv som långtidssjukskriven).

7

Vi behöver en egen röst att tala med

Gästkrönika"Det är så fräckt, så lögnaktigt, när 'flyktingskrisen' egentligen blottar resultatet av en långvarig borgerlig uttömningspolitik. Alltså precis det som SD står för", skriver Jari Söyrinki.

8

"Jag blev svensk – och en miljömupp"

GÄSTKRÖNIKAFörfattaren och komikern Zinat Pirzadeh om resan från att plocka fridlysta blommor i burka i norrländska fjällen till att skaffa gåstavar.

Vilket Sverige vill vi ha?

Debatt"Vi metallare vet att man måste ställa upp för varandra om det ska bli bra. En human flyktingpolitik hör till den svenska modellen". Det skriver Anna Vestin, ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, angående lagen om tillfälliga uppehållstillstånd.

Klart vi klarar det!

LedareVi lever i migrationens tid. Nu krävs den samhälleliga ingenjörskonst som kan kombinera jämlikhet och öppenhet.

"Vi måste blicka bakåt för att kunna gå framåt"

Debatt"Har vi varit för fokuserade på att höja lönerna och glömt att prata om grunden: allas lika värde?" Adrian Avdullahu i en debattartikel utifrån reportaget "Det nya landet" – om integration då och nu på fabriksgolvet.

2
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.