”Gå aldrig på idén att SD skulle vara ett arbetarvänligt parti.”

DA:s chefredaktör Helle Klein i veckans ledare.

Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

Pensionen är en klassfråga

Helle Klein, chefredaktör.

Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Pensionsfrågan lär bli både en het fråga i årets avtalsrörelse liksom i kommande valrörelse.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt ansåg att vi bör arbeta tills vi är 75 år. Med tanke på att hans regering konstant drog ner på arbetsmiljöarbetet och försämrade villkoren för löntagarnas omställning på arbetsmarknaden var det ett ytterligt okänsligt förslag.

Men faktum är att nuvarande pensionssystem inte håller för framtiden. Alltfler lever längre och befolkningen som helhet åldras. Det betyder att färre ska försörja fler och det sätter systemet på prov. Något måste göras.

Problemet är att pensionsåldern diskuteras ur ett alltför ensidigt perspektiv. Många arbetstagare skulle gärna arbeta längre medan andra knappt klarar att arbeta till 65 års ålder. Pensionsfrågan är i högsta grad en klassfråga – och även en könsfråga.

Snittpensionen för en LO-medlem ligger på 61–62 år. GS-facket har nyligen gjort en medlemsenkät som visar att bara hälften av medlemmarna i åldern 45–59 år tror att de kan klara att arbeta till ordinarie pensionsålder. Hela 47 procent svarar att de antingen är osäkra eller absolut inte kommer att orka arbeta fram till pensionen.

Det är illavarslande siffror men egentligen inget nytt. Mängder med undersökningar har visat att bland industriarbetare (och andra LO-grupper) måste alltför många pensionera sig tidigare på grund av hälsoskäl. Bland IF Metalls medlemmar har nästan var tredje medlem problem med belastningsskador. Och ofta är det kvinnorna i industrin som har de sämsta arbetsmiljöerna – och sämsta lönerna.

Slimmade organisationer med ökad stress och press till följd liksom dåliga fysiska arbetsmiljöer kostar på för både kropp och själ.

– Det har varit mycket resonemang om pensionssystemet. Jag förstår att det är ansträngt och att det finns behov av att man jobbar längre när folk lever längre. Men det förutsätter också att arbetslivet ser ut så att man faktiskt kan fortsätta arbeta, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö till Dagens Arbete.

Sjöö har rätt. Frågan om pensionen hör samman med frågan om arbetsmiljö och arbetstider. Regeringen Löfven satsar glädjande nog på arbetsmiljöarbetet. Det vore bra om diskussionen om höjd pensionsålder nu fick mer fokus på arbetslivets innehåll och organisation. Pensionssystemet behöver bli mer flexibelt. Framförallt måste pensionsfrågan ses i ett klassperspektiv.

Gärna en höjd pensionsålder men först ett långsiktigt hållbart arbetsliv.

Läs mer: Ledare | Opinion


hk@da.se

4Kommentarer

Rupert Svennson:

Varför tar inte den som inte orkar med sitt arbete ett nytt mer passande jobb, oavsett ålder, så att man orkar arbeta till nödvändig pensionsålder (67-70 år)

Björn:

Vilken arbetsgivare kan tänkas anställa en utsliten arbetare ?
Skall hen omskola sig och ta upp konkurrensen med alla andra, unga friska själar ?

Anna-Greta Söderlund:

Jag undrar vilka jobba man ska söka för att orka jobba till 67-70 år Rupert? De var de dummaste jag har hört. När det inte finns jobb åt 49 åringar arbetsgivare har arbetare på visstid ,vik och staplar dessa arbete på varandra . När det börjar närma sig att få fast anställning så säg de upp. De leker med personalen.

Thorsten Schütte:

Barnen gör som föräldrarna gör, inte som de säger. Samma gäller blivande pensionärer och politikernas, ekonomers och ledarskribenternas predikningar att jobba så länge att rullatorparkeringar behövs vid stämpelklockorna. Så länge platsannonser och annat agerande av många arbetsgivare långväga luktar åldersdiskriminering – så länge kommer vi som närmar oss pensionen se till att om det bara går att sluta tidigare.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Det här borde väl alla chefer fatta

KrönikaAtt ha lite kul på jobbet gynnar inte bara tjänstemän, skriver Anneli Jordahl.

Striden om arbetsrätten

”Kompetensutveckling kan inte ställas mot trygghet”

debattDet vore absurt om vi resonerande om vad vi ska offra för att få en säker arbetsmiljö. Samma inställning borde vi ha kring anställningstryggheten, skriver Jan-Olov Carlsson på Volvo Lastvagnar i Umeå.

1

”Vi borde vara mer öppet kritiska till S”

REPLIK | LASDet handlar inte så mycket om intern information som att förbundet behöver visa sin ståndpunkt i den offentliga debatten när självklara fackliga frågor får stryka på foten, skriver Jan-Inge Ogenfalk i ett svar till IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

1

”Vi gör allt för att nå ut i de kanaler vi förfogar över”

REPLIK | LASVi delar inte bilden av att förbundet varit tyst i  debatten om januariavtalet och Las, och om informationen har drunknat i mediebruset är det beklagligt. Det skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson om kritiken.

”Er tystnad slår oss med häpnad”

DEBATT | LASDet hörs inte ett knyst från IF Metalls ledning, varken om att S genom januariavtalet säljer ut politiken, eller nu senast om turerna i förhandlingarna om las. Vi frågar oss varför, skriver flera tidigare förtroendevalda från IF Metall i Linköping.

1

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

DEBATTAnsvariga talar tyst om riskerna kring återvinning av gruvavfallet, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman för Metall.

1

Syna SD i sömmarna

LEDARESD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

Avtal 2020

Pengarna både finns – och inte

GÄSTKRÖNIKAKlart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

1

Striden om tiden har börjat – igen

LEDAREPrecis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

LEDAREBättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

DEBATTEn utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Amazon är arbetslivets skräckexempel

KrönikaNär allt fler delar av arbetslivet digitaliseras måste de som använder tekniken i jobbet få vara delaktiga i att utveckla den, skriver civilingenjören Peter Larsson.

Replokalen är en magisk plats

KRÖNIKAHur mycket får drömmar kosta?, undrar Carl-Einar Häckner.

”Ge oss en välfärd att lita på, politiker”

DebattVälfärd är plötsligt ordet på alla politikers läppar. Bra så, men vi måste också kunna lita på att vi får del av den, skriver Thomas Nilsson, ordförande i Pappers avd 11.

5

Knarket i industrin

”Utan rehabilitering föds farlig tystnadskultur”

DebattLagstiftningen måste bli tydligare på vilket ansvar som åligger arbetsgivarna, skriver Erik Arnberg, som bland annat jobbat med rehabilitering för SSAB.

Droger på arbetsplatsen hotar arbetarens trygghet

DEBATTUnder för lång tid har politiken inte tagit det växande problemet med droger på arbetsplatsen på allvar, skriver riksdagspolitikern Mattias Jonsson (S).

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

GÄSTKRÖNIKADet är ingen lätt sak att förhålla sig till när arbetskamrater är en del av en organiserad kriminalitet – som bryter ner andra människor på jobbet, skriver Volvoarbetaren  Lars Henriksson.

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

DEBATTLagen säger att arbetsgivaren har rehabiliteringsansvar för ”Alkohol och andra berusningsmedel”. Vi vill att rutiner för rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk, skriver IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

1

Missbrukaren måste få hjälp

LEDAREArbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Årtiondets första utmaningar är här

KRÖNIKADet är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Skyddsom­buden är livsviktiga

KRÖNIKASedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

KRÖNIKAArbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

DEBATTLåt mig berätta vilken politik Socialdemokraterna vill genomföra – och hur SD röstat i viktiga frågor som rör din ekonomi och ditt arbetsliv, skriver Ermine Khachatryan (S).

4

”Det är en jävla tur att det finns händiga människor”

KRÖNIKATill alla er händiga, som jobbar så att vi andra har en fungerande maskin att köra eller en travers att åka i: I salute you, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Det våras för välfärden!

LEDAREPlötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

KRÖNIKAI betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

När slutade jag vara svensk?

GÄSTKRÖNIKA | SVERIGEBILDENAtt det med tiden skulle bli vår lite mörkare hudfärg som skulle definiera oss fanns aldrig i våra vildaste fantasier, skriver IF Metallaren Emma Eriksson.

3

Den sanna berättelsen om en näthinne­avlossning

GästkrönikaEfter en akut ögonoperaration går det att dra några viktiga slutsatser om samhället vi lever i. Och om svenskans vackraste ord, skriver Dan Strängby.

2

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

KRÖNIKADet är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Ligger vår framtid i en Pinup-kalender?

KRÖNIKAKommer 2020 bli året då vi får en nakenkalender efter besöket hos tandläkaren eller blir det året där alla pinup-kalendrarna göms i stenåldersgrottan som sedan bommas igen för gott? Industriarbetaren Kennet Bergqvist funderar på efterdyningarna av den så kallade Kalendergate.

3
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.