Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Pensionen är en klassfråga

26 oktober, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Pensionsfrågan lär bli både en het fråga i årets avtalsrörelse liksom i kommande valrörelse.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt ansåg att vi bör arbeta tills vi är 75 år. Med tanke på att hans regering konstant drog ner på arbetsmiljöarbetet och försämrade villkoren för löntagarnas omställning på arbetsmarknaden var det ett ytterligt okänsligt förslag.

Men faktum är att nuvarande pensionssystem inte håller för framtiden. Alltfler lever längre och befolkningen som helhet åldras. Det betyder att färre ska försörja fler och det sätter systemet på prov. Något måste göras.

Problemet är att pensionsåldern diskuteras ur ett alltför ensidigt perspektiv. Många arbetstagare skulle gärna arbeta längre medan andra knappt klarar att arbeta till 65 års ålder. Pensionsfrågan är i högsta grad en klassfråga – och även en könsfråga.

Snittpensionen för en LO-medlem ligger på 61–62 år. GS-facket har nyligen gjort en medlemsenkät som visar att bara hälften av medlemmarna i åldern 45–59 år tror att de kan klara att arbeta till ordinarie pensionsålder. Hela 47 procent svarar att de antingen är osäkra eller absolut inte kommer att orka arbeta fram till pensionen.

Det är illavarslande siffror men egentligen inget nytt. Mängder med undersökningar har visat att bland industriarbetare (och andra LO-grupper) måste alltför många pensionera sig tidigare på grund av hälsoskäl. Bland IF Metalls medlemmar har nästan var tredje medlem problem med belastningsskador. Och ofta är det kvinnorna i industrin som har de sämsta arbetsmiljöerna – och sämsta lönerna.

Slimmade organisationer med ökad stress och press till följd liksom dåliga fysiska arbetsmiljöer kostar på för både kropp och själ.

– Det har varit mycket resonemang om pensionssystemet. Jag förstår att det är ansträngt och att det finns behov av att man jobbar längre när folk lever längre. Men det förutsätter också att arbetslivet ser ut så att man faktiskt kan fortsätta arbeta, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö till Dagens Arbete.

Sjöö har rätt. Frågan om pensionen hör samman med frågan om arbetsmiljö och arbetstider. Regeringen Löfven satsar glädjande nog på arbetsmiljöarbetet. Det vore bra om diskussionen om höjd pensionsålder nu fick mer fokus på arbetslivets innehåll och organisation. Pensionssystemet behöver bli mer flexibelt. Framförallt måste pensionsfrågan ses i ett klassperspektiv.

Gärna en höjd pensionsålder men först ett långsiktigt hållbart arbetsliv.

4 kommentarer till “Pensionen är en klassfråga

  • Varför tar inte den som inte orkar med sitt arbete ett nytt mer passande jobb, oavsett ålder, så att man orkar arbeta till nödvändig pensionsålder (67-70 år)

  • Vilken arbetsgivare kan tänkas anställa en utsliten arbetare ?
    Skall hen omskola sig och ta upp konkurrensen med alla andra, unga friska själar ?

  • Jag undrar vilka jobba man ska söka för att orka jobba till 67-70 år Rupert? De var de dummaste jag har hört. När det inte finns jobb åt 49 åringar arbetsgivare har arbetare på visstid ,vik och staplar dessa arbete på varandra . När det börjar närma sig att få fast anställning så säg de upp. De leker med personalen.

  • Barnen gör som föräldrarna gör, inte som de säger. Samma gäller blivande pensionärer och politikernas, ekonomers och ledarskribenternas predikningar att jobba så länge att rullatorparkeringar behövs vid stämpelklockorna. Så länge platsannonser och annat agerande av många arbetsgivare långväga luktar åldersdiskriminering – så länge kommer vi som närmar oss pensionen se till att om det bara går att sluta tidigare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än […]

Höstbudget på rätt väg

Höstbudget på rätt väg

Höstbudgeten är lovande och väcker framtidstro. Nu måste de rödgröna måste fortsätta reformagendan för ett öppet, jämlikt och solidariskt Sverige.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare den digitala tekniken och faktum är att den 1a maj-sändning som sändes från Sveavägen 68 […]

Nu behövs solidarisk innovation

Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

Coronakrisen är djupgående och det kommer att ta lång tid att bekämpa viruset och reparera samhället. Är det någon gång det lilla ordet solidaritet kan komma väl till pass är det nu, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Tack för hoppet, Margot

Jag går ut från biografen och känner djup melankoli. Filmen om Hasse&Tage är en kärleksfull berättelse om en svunnen tid. Inne i biosalongen blandas skratt och gråt. I folkhemssverige kunde höger och vänster åtminstone skratta ihop. I dag har polariseringen nått oanade höjder och demokratin står på många sätt på spel i hela västvärlden. I […]

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.