”Låglönesatsningen ett villkor för avtal”
Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.
Industriarbetarnas tidning
Bara hälften av GS-medlemmarna mellan 45-59 år tror att de kommer att orka jobba fram till pensionsåldern, visar en medlemsenkät.
– En allvarlig signal om att det behövs kraftfulla insatser på våra arbetsplatser, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Europeiska arbetsmiljöveckan arrangeras varje år av EU:s arbetsmiljöbyrå i Bilbao. Den har varje år ett tema som utgår från det övergripande målet ”Ett hälsosamt arbetsliv.” En gemensam nämnare är att man undersöker samma problem i alla EU-länderna. I Sverige ansvarar Arbetsmiljöverket för Arbetsmiljöveckan.
Frågan som ställdes till 3000 GS-medlemmar och besvarades av 1400 var:
Bedömer du att du kommer att kunna arbeta fram till den ordinarie pensionsåldern?
53 procent svarade Ja
19 procent svarade Nej
28 procent svarade Vet ej
– Att så många inte tror att de kommer att orka eller är osäkra på det visar att frågan om att höja pensionsåldern inte är så enkel som den allmänna debatten kan ge intryck av, säger Per-Olof Sjöö.
Han anser att arbetsmiljöperspektivet har saknats hittills i debatten:
– Det har varit mycket resonemang om pensionssystemet. Jag förstår att det är ansträngt och att det finns behov av att man jobbar längre när folk lever längre. Men det förutsätter också att arbetslivet ser ut så att man faktiskt kan fortsätta arbeta.
Vad behöver göras?
– Det krävs effektivare arbetsorganisation, bättre fysisk arbetsmiljö – ett mycket bättre förebyggande arbetsmiljöarbete helt enkelt. Om inte detta händer och man ändå höjer pensionsåldern kommer våra medlemmar att förlora två gånger: De blir utslitna i förtid och får lägre pension.
2009 ställdes samma fråga till GS-fackets medlemmar med liknande svar. Då var utgångspunkten att den borgerliga regeringen börjat diskutera en höjning av pensionsåldern till 75 år.
Nu får debatten draghjälp av att årets Europeiska Arbetsmiljövecka (se faktaruta) som pågår nu, har temat ”Friska arbetsplatser för alla åldrar.”Bakgrunden är att statistik från EU:s Arbetsmiljöbyrå visar att mer än 30 procent av de anställda år 2030 kommer att vara 55 år eller äldre.
För att se hur arbetslivet anpassar sig till denna utveckling genomförs under hösten i ett 30-tal EU-länder undersökningar för att se hur företag och organisationer anpassar sig till detta. I Sverige har Arbetsmiljöverket granskat 1 500 arbetsplatser, resultatet redovisas på fredag under Arbetsmiljöriksdagen i Stockholm.
Berätta vilka GS-facket organiserar
Det är konstigt att ingen idag pratar om byggsektorn. För 20 år sedan, var det bara 5% som orkade jobba fram till 65 år. Jag har inte sett några färskare undersökningar, men jag vet att arbetsmiljön har inte ändrats nämnvärt sedan dess. Det skulle vara intressant att få se en nyare undersökning.
Till Vivi Billberg: GS-facket organiserar skogs- och träarbetare och arbetare inom grafiska branschen.