Industriarbetarnas tidning

Kopplar av med hårt handarbete

28 december, 2016

Skrivet av

Ett av Christers egna konstverk. Foto: Madeleine Anderson.
Ett av Christers egna konstverk. Foto: Madeleine Anderson.

Profilen Christer Olsson kan inte få nog av sten. När han inte hugger ut kantstenar hjälper han konstnärer att forma skulpturer. Här berättar han om …

Christer Olsson

Ålder: 59 år.
Bor: I en bostadsrättslägenhet i Brastad.
Yrke: Stenhuggare
På fritiden: Assistent och gästlärare på Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän.
Intressen: Sten och skulptur.

Sten som avkoppling

– Någon fritidssysselsättning ska man ju ha! Här får jag göra sådant som jag annars inte gör. Att arbeta med konstnärer är både kul och lärorikt. Det är skoj att se hur det blir; från idé till färdig skulptur, även om jag är mer intresserad av själva hantverket än resultatet. Och att arbeta
i sten är mycket svårare än man kan tro. Viss granit kan vara riktigt besvärlig att arbeta i, diabas likaså.

Vad han gör

– Att jag blev stenhuggare ligger i blodet. Både min farfar och min morfar, samt även mina morbröder, jobbade inom stenindustrin. Men de hade nog inte det konstnärliga intresse för sten som jag har. Här på kollektivverkstaden hjälper jag konstnärerna på olika sätt. Ofta har de en mindre modell av den tänkta skulpturen, som jag sedan hjälper dem att ta fram. Och det kan bli många ton, det!

Sin värsta arbetsskada

– Mina armar, axlar och händer har ju fått lite stryk genom åren. Det beror främst på alla vibrationer som man utsätts för. Men dessbättre har jag aldrig gjort mig riktigt illa någon gång. Min värsta arbetsskada är väl snarare att jag inte kan låta bli att titta på sten var jag än kommer, både när jag promenerar och kör bil. Ja, jag kan inte gå förbi en mur eller liknande, utan att kolla in hur man har gjort.

Berättat för Pontus Ohlin

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Skiftjobbet ger mig egentid”

”Skiftjobbet ger mig egentid”

Nattarbete kan slita på hälsan. Eller ge möjlighet att bygga en stark kropp. Sodapannebrännare Sara Lind jobbar på det senare.

”Materialet kom från en pansarvagn”

”Materialet kom från en pansarvagn”

Till vardags tillverkar smeden Robert Björk yxor, men efter jobbet går han vidare till nästa smedja.

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

För drygt 20 år sedan steg Ástrádur ”Asti” Grétarsson ur fiskebåten, lämnade Island och följde med kärleken till Borlänge – och blev en engagerad bågskytt.

”Jag gillar det naturliga”

”Jag gillar det naturliga”

Profilen. När hon var barn ritade Ebba Ohlsson alltid hästar. Som sjuåring började hon på ridskola. När hon köpte sin häst, Nicci, var det självklart för henne att följa sin egen filosofi. Här berättar hon om … Hur chefens hjälp gjorde susen Jag har alltid drömt om en egen häst. Innan hade jag ridit på […]

Daniel tar sina egna stjärnbilder

Daniel tar sina egna stjärnbilder

Månadens profil Daniel Sundström berättar om när han byggde sig ett observatorium.

Far och son tog svart bälte ihop

Far och son tog svart bälte ihop

Pappersarbetaren Stefan Ekdahl och hans pappa Rolf har tagit svart bälte i karate tillsammans.

Benjamin blir en diva på scenen

Benjamin blir en diva på scenen

Traktorfantasten och dragqueen-artisten Benjamin Bryntesson brukar säga att han är en helt vanlig kille i Bengtsfors.

”De kan leva upp till 90 år”

”De kan leva upp till 90 år”

Robert Lustig har tio fåglar och tre katter – och drömmer om flera djur.

Kenneth vill leva på sin bisyssla

Kenneth vill leva på sin bisyssla

Bin är Kenneth Ungers passion. Men med ett stick kan det sluta riktigt illa. Därför är medicinen alltid med i fickan när honungen ska skördas.

”Milou var räddningen då jag mådde dåligt”

”Milou var räddningen då jag mådde dåligt”

Ett bra samarbete mellan hund och människa är inte det lättaste. Maria Mildh antar utmaningen genom att ha kul tillsammans.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.