Industriarbetarnas tidning

Finland startar försök med medborgarlön

9 januari, 2017

Två år framöver får 2 000 arbetslösa finländare 5 300 kronor skattefritt insatt på sitt konto varje månad. Varför? Jo, för i dag startar landet det hittills mest omfattande försöket med så kallad medborgarlön.

Så funkar medborgarlönen:

  • Syftet är få information om hur basinkomsten påverkar sysselsättningen för dem som deltar i försöket och att undersöka basinkomstens övriga effekter.
  • Basinkomstnivå: 560 €/månad skattefritt.
  • Deltagare: 2000 slumpvis utvalda personer mellan 25 och 58 år som november 2016 hade arbetslöshetsersättning från Folkpensionsanstalten. Det är obligatoriskt att deltaga, de övriga i målgruppen blir jämförelsegrupp i försöket.
  • Budget: 20 miljoner euro eller cirka 190 miljoner kronor.

Källa: Folkpensionsanstalten

I försöket deltar 2 000 arbetslösa personer från hela landet i åldern 25 till 58 år som har fått arbetslöshetsersättning från Folkpensionsanstalten FPA. FPA betalar arbetslöshetsersättning då a-kassan inte gör det.

De utvalda får i två års tid cirka 5 300 kronor skattefri basinkomst (”medborgarlön”) varje månad från FPA. Försöket är obligatoriskt för deltagarna, som valdes ut slumpmässigt.  I dag den 9 januari utbetalas basinkomsten första gången till deltagarna.

– De som är med i försöket ringer oss, eftersom de inte kan tro att de får behålla sin basinkomst som Folkpensionsanstalten betalar om de tar emot jobb, säger Marjukka Turunen som är chef för den juridiska enheten vid Folkpensionsanstalten FPA.

Uppmuntrar medborgarlönen att ta emot jobb och blir de sociala trygghetssystemen enklare? Det är de frågorna man vill hitta svar på i Finland och därför startade försöket med basinkomst eller medborgarlön, som Finlands regering beslutade om i sitt regeringsprogram år 2015.

Det har blivit allt vanligare i Finland med till exempel deltids-, visstids- och kortidsjobb. En arbetslös som lyfter arbetslöshetsersättning och erbjuds till exempel korta visstidsjobb eller vikariat vinner nödvändigtvis ingenting på det såsom systemet fungerar i dagsläget, eftersom löneinkomsterna sänker de sociala förmånerna.

– Den som får basinkomst kan däremot ta till exempel ett deltidsjobb utan att behöva vara rädd för att förlora pengarna från FPA, säger Marjukka Turunen.

Eftersom man får behålla hela basinkomsten trots att man jobbar, blir det lönsamt att ta emot jobb eller driva företagsverksamhet, vilket är tanken med basinkomsten.

Eftersom medborgarlönen är villkorslös, så slipper både myndigheten och den arbetslösa byråkrati då hen inte behöver rapportera till FPA hur många timmar hen jobbat eller fylla i blanketter.

Men experimentet har stött på en hel del kritik.

Modellen, som nu testas, blev mycket mer anspråkslös än vad som ursprungligen var tänkt. Till exempel ingår inte beskattning. Det innebär att om en arbetslös får ett högavlönat jobb, så behåller hen hela den skattefria medborgarlönen, istället för att betala tillbaka den i form av högre skatt.

– Jag tror inte att den här basinkomstmodellen blir universell, eftersom den är mycket dyr för samhället, säger  Marjukka Turunen.

Enligt Turunen blev tidtabellen för genomförandet alltför snäv för att få beskattningsbiten med.

Att försöksgruppen bara består av  2 000 personer har också väckt kritik, liksom det att flera grupper inte alls är med i försöket, till exempel arbetslösa med a-kasseersättning, unga och egenföretagare. FPA motiverar de här avgränsningarna med den tajta budgeten.

”Det finska basinkomstförsöket är inte perfekt, men bättre än ingenting”, twittrade Olli Kangas nyligen, direktör för samhällsrelationer vid FPA.

Han har lett forskningsgruppen som gjort förundersökningen till experimentet. Bristerna till trots så är det här det mest omfattande försök med basinkomst som hittills gjorts och det har fått stor internationell uppmärksamhet.

Turunen ser fram emot värdefull information om hur basinkomsten inverkar på deltagarnas beteende.

– Kommer det till exempel att aktivera de arbetslösa att ta emot jobb eller inte?

Likaså väntar Turunen på att få veta hur det påverkar deltagarnas livskvalitet att varje månad få åtminstone en viss garanterad summa pengar som betalas ut i början av månaden.

Enligt FPA är det här försöket tänkt som ett första steg i att testa olika typer av basinkomstalternativ och att förenkla systemet för social trygghet. Forskningsgruppen, som leds av FPA, rekommenderar att försöket utvidgas år 2018 genom att bredda försöksgruppen och till exempel inkludera andra småinkomsttagare och personer under 25 år. Det är den finska regeringen som beslutar om försökets framtid.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Är det rätt att jag betalar?

Jag är sjukpensionär men betalar fortfarande till a-kassan varje månad. Är det rätt eller fel? undrar en läsare.

Pengarna finns i första klass

Pengarna finns i första klass

Är det verkligen de som kroppsarbetat hela livet som ska rädda våra pensioner, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Rynkor gör sig bäst i slitjobben, eller?

Rynkor gör sig bäst i slitjobben, eller?

Åldersdebatten som förs av mediekvinnor avslöjar en avgrund mellan folk och folk, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Jag tynar bort om jag sitter stilla”

”Jag tynar bort om jag sitter stilla”

74-årige John Johansson jobbar fortfarande på snickerifabrik. Han har inga planer på att gå i pension.

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

Man kan förstås säga att jag kan utbilda mig och ta ett jobb med bättre lön och på så sätt höja pensionen. Men Sverige skulle må ganska dåligt om alla som jobbade inom exportindustrin bytte jobb, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Så blir pensionen mer rättvis”

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Därför behövs en knegarpension

Därför behövs en knegarpension

Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

Las, pensionen och strejkrätten. Vi måste angripa den förda politiken högljutt – låt inte allt handla om invandring, skriver Jasmin Cosic på IF Metall i Östergötland.

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Arbetad tid kan omvandlas till pengar men åt andra hållet är det inte lika lätt, skriver Lars Henriksson.

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.