Industriarbetarnas tidning

Så fungerar spelet om visstid

3 april, 2017

Skrivet av

Koll på: staplade jobb. Ingen ska riskera att fastna i staplade visstidsanställningar, skrev regeringen inför lagändringen förra våren. Det krävs dock lite tankearbete för att förstå lagens paragrafer.

Fakta:

Visstidsanställda som fyllt 67 år har inte rätt
till fast jobb även om de uppfyller lagens villkor.

Reglerna om visstid finns i lagen om anställningsskydd (Las), paragraferna 5 och 6.

Samma grundregel som förut

Förr omvandlades en allmän visstidsanställning till ett fast jobb när en person varit visstidsanställd hos samma arbetsgivare under en längre tid än två år inom en femårsperiod.
Detta gäller fortfarande, och detsamma gäller för vikariat.

Femårsgräns tas bort

Det nya i lagen är att en anställd som har haft
vikariats- och säsongsanställningar kombinerat med visstidsanställningar hos samma arbetsgivare, kan strunta i femårsregeln i punkt ett här ovanför.
Om du då har varit visstidsanställd i mer än två år – under en hur lång period som helst – har du rätt till fast anställning.

Max ett halvårs paus

För att punkt två ska gälla får det inte gå mer än sex månader mellan varje anställning.

Dagsaktuell femårsperiod

Femårsperioden i punkt ett räknas alltid från dagens datum och fem år bakåt. För ett vikariat eller en visstidsanställning som har avslutats inom den femårsperioden – men inleddes innan – räknas endast dagarna som ligger inom femårsperioden. Detsamma gäller för pågående anställningar.

Rätt till information

Din chef är skyldig att lämna ut information om alla dina tidsbegränsade anställningar som har betydelse för din rätt till fast jobb.

Avtal hårdare än lag

Det är vanligt att det finns regler i kollektivavtalen som gör att en visstidsanställning ska övergå till en fast anställning tidigare än vad som står i lagen.
Vänd dig till din fackliga företrädare om du har några frågor.

Fotnot: Fast jobb = tillsvidareanställning.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

Arbetsgivaren har fått fler undantag och tydligare regler om uppsägning. Facket har fått skärpta visstidsregler och stärkt heltidsbegrepp. Så här säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä om de olika ingredienserna i uppgörelsen.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Imorgon ska parterna vara färdiga med förhandlingarna som kan avgöra framtiden för svensk arbetsmarknad. Vi reder ut vad ett förändrat anställningsskydd kan betyda för dig som anställd.

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

Därför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten, skriver Gabriel Jöngren, ordförande i Pappers Avdelning 78.

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Om förslagen om ändringar i las blir verklighet kan det göra småföretag mindre motiverade att förhandla med facket och teckna kollektivavtal, tror arbetsrättsexperten Caroline Johansson vid Uppsala universitet.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.