Franska gruvarbetare får 100 000 i skadestånd
100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.
Industriarbetarnas tidning
Franska bilarbetare hotar med att spränga sin nedläggningshotade fabrik i luften. De kräver att Peugeot och Renault tar sitt ansvar som mäktiga kunder.
Franska bilarbetare kan organisera sig i flera olika fack, med olika ideologisk inriktning. CGT är landets näst största fackliga centralorganisation. Man äri dag politiskt oberoende, men stod tidigare nära Kommunistpartiet, och tillhör de mer oppositionella facken.
Igår torsdag förstörde de några maskiner. Nu har de placerat ut gasbehållare och bensindunkar framför maskinerna, och hotar med att tända på.
Arbetarna på företaget GM&S säger att de inte har något att förlora. Om ingenting görs under den kommande veckan stängs fabriken för gott.
– De kallar oss för radikala när vi ger oss på maskinparken. Men vi är inte mer radikala än de som inte tar sitt ansvar och räddar oss, säger Vincent Lambrousse i facket CGT till dagstidningen Libération.
Samhället La Soutteraine ligger i glesbygdsregionen Creuse i centrala Frankrike. Fabriken med sina 279 anställda är den näst största industrin i hela regionen, och har funnits här sedan i början av 60-talet. I verkstaden sysslar man med flera olika saker, men är specialiserad på djuppressning. Här finns också en av Frankrikes få maskiner för så kallad katalytisk målning.
Men verksamheten har varit starkt beroende av Peugeot och Renault. Under de senaste åren har de två stora franska bilproducenterna lagt ut en all större del av produktionen på andra fabriker, inte minst i utlandet.
I december förra året inställde företaget betalningarna, och sedan dess försöker olika instanser hitta någon som kan ta över verksamheten. Om inte beslutar snart handelsdomstolen om en definitiv nedläggning.
De desperata arbetarna får stöd av lokala politiker, som anser att Peugeot och Renault inte kan frånsäga säg sitt ansvar, utan borde garantera fabrikens verksamhet genom nya order.
– De överger ett helt område som befinner sig i nöd, säger till exempel Michel Vergnier, borgmästare i en av grannkommunerna, till den franska radiokanalen France Info.
En av dem som har varit på plats under de senaste månaderna för att försöka finna en lösning är krisförhandlaren Renauld Le Youdec. Han kritiserar också de stora företagens agerande. Han säger att de anställda verkligen har ansträngt sig och har fortsatt att jobba trots nedläggningshotet. De har till och med gått med på att hjälpa Renault som hade svårigheter med en leverans från en av GM &S konkurrenter i Brasilien.
– De franska konstruktörernas agerande är obegripligt, säger han till Libération.
Bilarbetarna i La Soutteraine har nu också vänt sig till den nyvalda presidenten Emmanuel Macron och vädjat om hjälp.