Skiftschemat delar Grycksbo
Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.
Industriarbetarnas tidning
Arbetsmiljö Fabriksarbetarna på Husqvarna i Åsbro kan njuta av dagsljuset och naturen på jobbet varje dag. Här går fönstren från golv till tak.
… piggar upp
Ljus har en omedelbart uppiggande effekt. Koncentration och observationsförmåga blir bättre och vi blir effektivare. Hjärnan vänjer sig dock vid ljuset, och då behövs mer ljus för samma effekt.
… styr vår inre klocka
Dagsljuset får vår sömnrytm att gå i rätt takt och vi sover bra. Vi blir bättre till mods och mindre lättretliga.
… gör oss kära
Det magiska vår- och sommarljuset tycks höja utsöndringen av serotonin i hjärnan. Vi blir mer sociala, känner mer empati och attraheras lättare av ett främmande ansikte. En bra grogrund för förälskelse, med andra ord.
Variera ljuset under dagen
Dagsljus kan ersättas av artificiellt ljus. Allra bäst är att härma naturljusets gång: Starkare på förmiddagen, och lite svagare på eftermiddagen. Tekniken för det finns.
En jämn belysning över hela dagen får vår inre klocka att släpa efter och det blir svårare att somna. Sömnen blir lätt och oregelbunden.
Extra viktigt på nattskiftet
På nattskiftet ska belysningen vara extra stark under första halvan av skiftet för att man ska hållas pigg. Under andra halvan ska det vara normalstarkt ljus. Då infinner sig sömnen snabbare efter skiftet, även om det är morgon.
Extra ljust i fikarummet
Ha stora fönster eller extra belysning eller både och i fikarummet.
Insup ljus på rasterna
Håll ljuspauser, antingen vid stora fönster eller ute. Kombinera gärna med en kort promenad.
Källa: Professor Timo Partonen, sömn- och ljusexpert vid finska Institutet för hälsa och välfärd.
Det ännu gulbruna gräset på åkern håller tillbaka det gröna. Några bleka molnband hänger lojt på himlen, annars är det klart men blåsigt.
– Det känns nästan som om man är utomhus, säger Annica Eklund, montör på Husqvarnas fabrik i Åsbro, när hon ser ut genom fönstret. Hon sänker blicken igen mot frekvensomriktaren, som hon skruvar ihop vid sitt arbetsbord.
– Jag känner harmoni och frihet, även om jag gör det jobb som ska göras, säger hon.
Hon är en av få fabriksarbetare som får njuta av dagsljuset på jobbet i dag. De fabriker som byggdes i Sverige i början av 1900-talet hade stora ljusinsläpp, men så småningom glömdes fönstren bort. Men inte här på Husqvarnas fabrik i Åsbro.
Första delen av den nybyggda fabriken blev färdig år 2010 och den andra år 2015. Att fabriken skulle ha fönster var självklart för ledningen från första början: Det hade också den gamla. Den dåvarande platschefen hade själv vuxit upp på verkstan och visste vilken betydelse fönstren har.
Fabriksbyggnaden är utformad som ett L. De stora fönstren som når taket vetter mot väster, de mindre fönstren mot norr och söder. Nästan alla fönster har lamellgardiner som man kan dra för då solen lyser in och söderfönstren är dessutom utrustade med solfilm för att hålla värmen ute.
Hyllorna mellan arbetsborden är luftiga och axelhöga, medan lagerhyllorna nästan når taket. Men också de släpper igenom ljuset från det lika höga fönstret. Hyllorna löper nämligen parallellt med ljuset, så det kilar sig smidigt in mellan dem. Väggarna och till och med papplådorna är vita.
– Vi vill ge bra förutsättningar för montörerna att göra sitt jobb. Vi tror att vi får bättre kvalitet i den här miljön, säger platschef Markus Helgesson (bilden).
Också de som har sitt arbetsbord mitt i fabriken kan njuta av dagsljuset, eftersom byggnaden är så smal att det når ända in utan problem.
– Jag har alltid velat vara morgonmänska, men jag har aldrig varit det. Efter att jag började jobba här så har jag börjat vakna innan klockan ringer, säger Annica Eklund.
Nu för tiden kan hon alltså äta frukost tillsammans med sin morgonpigga make.
Tidigare jobbade hon tvåskift i en fabrik där dagsljuset inte kom in. Nu känner hon sig överlag piggare, men om det beror på ljuset eller att hon nu bara jobbar dagtid vågar hon inte gissa.
Bredvid Eklund står Alexis Näslund och tittar ut, medan han vant trycker tätningslisten på plats på bakstycket till en maskin.
Kanske han har tur och råkar se en ny bilmodell av Volvo eller Tesla susa förbi.
Att emellanåt kunna kolla ut genom fönstret hjälper att verkligen fokusera då det behövs.
– När jag skruvar i kretskorten passar det inte att titta ut, då krävs det koncentration.
När är dagsljuset allra viktigast?
– På vintern när man annars inte skulle se dagen.