”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Foto: TT

Pocketsommar

DA tipsar Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker som lätt slinker ner i semesterpackningen.

Romaner

Berättelse om ett äktenskap
Geir Gulliksen
Han försökte leva mot normen. Att inte äga. Att uppmuntra henne till friheten att vara med flera. En öppnare form av tvåsamhet, som slutade med att hon blev förälskad – i någon annan. Norske Geir Gulliksen lastar inte sin fru. Han försöker bara förstå vad som hände.
Elinor Torp

Vi är alla helt utom oss
Karen Joy Fowler
Det handlar om syskonkärlek. Om saknad. Om att förlora en del av sig själv och att minnas. Mer vägrar jag berätta, förutom att det här är en väldigt rolig, väldigt sorglig bok som garanterat får dig att tänka i nya banor.
Anna Julius

Att föda ett barn
Kristina Sandberg
Den första boken av tre om hemmafrun Maj och hennes ängsliga kamp under 40-, 50- och 60-talet med att duga och få hem och familj att se bra ut. Det känns som ett gigantiskt forskningsprojekt som blivit en berättelse. Och så bra det är! Hur jobbig hon än kan vara (skärp dig, liksom) saknar jag Majs röst i månader efter att ha läst ut sista boken.
Anne-Marie Höglund

Svenska gummistövlar
Henning Mankell
Detta blev den folkkäre Wallanderskaparen Henning Mankells sista roman (han dog i oktober 2015) och är en fristående fortsättning på hans bok Italienska skor. Här möter vi en pensionerad läkare vars liv ställs på ända på flera sätt när hans skärgårdshus brinner ner. En varm, rolig, sorglig bok.
Hans Strandberg

Händelser vid vatten
Kerstin Ekman
En 18 år gammal mordhistoria i den jämtländska byn Svartvattnet kommer i kapp invånarna när ännu ett mord inträffar. Kerstin Ekmans kriminalroman från 1993 har utsetts till Sveriges bästa. Kanske för att den handlar om mer än mord och gärningsmän. Själva mänskligheten och naturen spelar huvudrollerna.
Marie Edholm

Spänning

Rörelsen
John Ajvide Lindqvist
En udda självbiografi som rör sig bortom de mänskliga sinnena. Här får vi inte bara bekanta oss med Sveriges okrönte konung vad gäller skräcklitteratur utan också svaret på vem som mördade Olof Palme! Hösten 1985 flyttar en ung John in i ett litet gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm. Han försörjer sig på att trolla. Men så börjar underliga saker ske.
Elinor Torp

Mörk kust
Peter Temple
Låt mig locka med Peter Temple, en sydafrikan från Australien och en bok som vann Gold Dagger, en av världens finaste utmärkelser. Vi möter en landsortspolis med mordutredarbakgrund som går sin egen väg. Folket vill sätta dit två aboriginer, urinvånare, han hittar i stället korruption, pedofili och medborgare som bara har en förnäm yta.
Hans Strandberg

Spåren
Deon Meyer
Egentligen kan jag säga så här – ta vilken som helst av Deon Meyers böcker och du kommer att gilla den. Men spontant säger jag –Spåren. En rafflande och samhällsnära thriller om handel med utrotningshotade djur och politisk korruption.
Hans Strandberg

Störst av allt
Malin Persson Giolito
Ett gymnasieklassrum i den finaste av fina Stockholmsförorter, Djursholm. Alla är skjutna utom Maja. Vad ledde upp till katastrofen? Malin Persson Giolito skriver minst lika rappt som pappa Leif GW, och gör en djupdykning i ett klassamhälle med materiell lyx och känslomässig misär.
Anna Julius

Garnet Hill
Denise Mina
I stället för att skriva sin doktorsavhandling använde Denise Mina sitt stipendium till att skriva denna berättelse. Succén blev enorm. Boken är den första i en trilogi och inleds med att Maureen O´Donnell bakfull en morgon hittar sin älskare fastbunden och mördad i köket. Det är en resa på det skotska klassamhällets undersida, skildrat med precision och bitsk humor.
Lennart Lund

Fladdermus­mannen
Jo Nesbø
Den elfte berättelsen, Törst, om den oftast nyktre alkoholisten och kommissarien Harry Hole toppar försäljningslistorna. Men den som vill bekanta sig med Nesbøs actionfyllda och skickligt konstruerade berättelser rekommenderas att börja med Fladdermusmannen. Serien vinner på att läsas i ordning. Hole skickas till Australien när en ung norska blivit brutalt mördad.
Lennart Lund

Knutar och kors
Ian Rankin
Det finns ett avsnitt i Time Outs Edinburgh-guide om platser som är viktiga för John Rebus. Det är ett av uttrycken för det genomslag som Rankin fått för denna buttre kommissarie. Den första boken som översattes var den åttonde. Publiceringen i rätt ordning har påbörjats, där Knutar och kors är den första. Det är en väldigt bra början.
Lennart Lund

För unga

Tordyveln flyger i skymningen
Maria Gripe
Den enda bok som fått mina barn att lämnat skärmar och bett om att få gå och lägga sig och lyssna på högläsande. Berättelsen om David, Jonas och Annika och deras småländska sommarlov vid Selanderska gården, med mystiska telefonsamtal, bandinspelningar och en egyptisk staty, är något hela annat när jag läser den som vuxen – men jag minns hur magisk den var när jag var barn.
Anne-Marie Höglund

Kometen kommer
Tove Jansson.
Lägg dig till rätta i hängmattan med minst ett barn vid din sida. Öppna boken och börja ert livs bästa läsupplevelse tillsammans. Idyllen i Mumindalen – ja hela jorden – hotas av ett rött sken på himlen. Det här är så spännande att man nästan går under innan man kommer till sista sidan.
Marie Edholm

Fakta

Expeditionen: min kärleks­historia
Bea Uusma
Bea Uusma har sagt att hon utbildade sig till läkare enbart på grund av sin besatthet av Andrées polarexpedition. Vad hände? Varför dog de? 1897 gav sig ingenjör Andrée med besättning ut på ett galet uppdrag i vätgasballong till Nordpolen. Först 1930 återfanns deras kroppar på en öde ö. Vi får läsa deras egna anteckningar – dag efter dag – tills de upphör.
Elinor Torp

Lyckofällan
Russ Harris
Vill vi ha jobbiga tankar och känslor? Nä, helst inte. Därför gör vi ofta ALLT för att slippa dem. Vilket naturligtvis bara gör saker värre. ”Ju mer vi strävar efter lycka, desto olyckligare blir vi”, konstaterar Russ Harris. En lättläst och användbar bok som bygger på terapiformen ACT.
Anne-Marie Höglund

Läs mer: Böcker | Kultur & fritid

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Nya vinklar på Palme och Sträng

BoktipsNär Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

DA GILLARI tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Deckarklassiker i nya kläder

BoktipsOmvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

BöckerVedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Anne-Marie Höglund på sin första fjällvandring norr om Hemavan hösten 2009.

Höjden av återhämtning

DA gillarTidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Jonas Löfvenberg på antikvariatet Alfa i Stockholm. Har du inte ett bra antikvariat där du bor är det enkelt att köpa begagnade böcker på nätet via till exempel antikvariat.net. Foto: David Lundmark

Hitta vägen till mästerverken

DA gillarAtt läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Holmes, Poirot, Bond - och Lisbeth Salander

Den fjärde delen i den hyllade Millenniumserien har skapat mediehysteri över hela världen.DA:s Lennart Lund visar att det är ett gammalt trick att återuppliva gamla hjältar, även om författaren är död.

”Det är inte vårt fel att vi bara får otrygga anställningar”

5 frågor till Jenny WrangborgVad händer med kärleken när stämpelklockan och bostadsbristen styr livet? Med debuten Kallskänken blev DA-krönikören Jenny Wrangborg en av Sveriges mest lästa poeter. Med nya boken Vad ska vi göra med varandra vill hon ge folk kraft att orka kämpa.

Sommarnöje. Vad vore en sommar utan en bok? Ta med den till     strandfilten eller parkbänken en solig dag, till soffan en regnig kväll eller till tågresan.     Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dröm dig bort med en pocket

Som ingen annan årstid inbjuder sommaren till läsning. Det rikliga utbudet av pocketböcker gör det lätt att vidga vyerna.

Tveksamma prestationer. Kornelia Ender (simning), Jari Isometsä (skidor), Tommy Simpson (cykel), Wilf Paiement (ishockey), Marion Jones och Ben  Johnson (friidrott) är idrottsutövare som passerat gränsen för det tillåtna.  Foto: TT NYHETSBYRÅN

Historien bakom fuskarnas ansikten

Fred Lorz tog bilen till maraton-segern i St Louis OS 1904 medan mer miljömedvetna Rosie Ruiz klev av tunnelbanan strax före målgången i New York Maraton 1979. Två fuskare i sportens underbara värld.

Foto: VIKTOR FREMLING

”Facket har glömt den villkorslösa solidariteten”

5 frågor till Kristian LundbergHan slog igenom med Yarden, om hans egna erfarenheter inom bemanningsbranschen. Med Det här är inte mitt land fortsätter DA-krönikören och författaren Kristian Lundberg sitt korståg med fokus på asylsökande, misshandlade kvinnor och barnfattigdom.

Folke Fridell drömde om ett arbetsliv där arbetarna är med och bestämmer fullt ut.  Foto: TT NYHETSBYRÅN

En nyttig lektion i arbetets villkor

Tack för mig, grottekvarn, Död mans hand och Greppet hårdnar heter några av de mest kända romanerna av arbetarförfattaren Folke Fridell (1904–85). Romanfigurerna Rivar-Bohm och Hopp-Jerka bär vittnesbörd om 30- och 40-talens ”slitliv” men skulle lika gärna kunna berätta om dagens hårdnande arbetsliv med otrygga anställningar, arbetsskador och dödsolyckor.

Romario, skyttekungen som blev politiker (till vänster), nya hoppet Neymar som uppmuntras av gamle Pelé (till höger), och Garrincha, dribblingskonstnären som dog i armod (mitten). Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fotbollshistoria på nytt sätt

Sverige missade ju fotbolls-VM i Brasilien.  Därmed tillåts vi lugnt luta oss tillbaka och njuta av själva spelet. Utan påfrestande nervositet, utan uppslitande engagemang.

Foto: TT NYHETSBYRÅN och PIXHILL

Kolla in årets udda högtider

BokTro inte att vi numera bara firar jul, påsk och midsommarafton. 
Eller fars, mors och kanelbullens dag. Nu ska vi även tänka 
på musarmen, fira moroten och ta en musikfri dag.

Promenader är gratis, rensar bort stresshormoner och kan ge dig ett bättre sexliv. Så låt inte bristen på snö hindra dig! Foto: TT NYHETSBYRÅN

Promenera och gå längre i livet

Ny startEtt par skor. Det är allt som krävs för ett långt liv. I alla fall för ett lite längre och mer välmående.

Ester Blenda Nordström föddes 1891 och gjorde under sin tid som journalist flera undersökande reportage. 1914 synliggjorde hon landsbygdens mest osynliga arbeterskor, pigorna. Reportageserien om pigornas vardag väckte stor uppmärksamhet, och blev också en bok, En piga bland pigor. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fira jul med pärlor från de små förlagen

I god tid inför julen bullar bokhandlarna upp med alla succéer i glansiga omslag från de stora förlagen. Men i skymundan finns en annan bokmarknad – de små förlagens verksamhet som likt härdig vintergröna lever genom förläggarnas entusiasm och hängivna kärlek till boken. Och genom en och annan Nobelpristagare.

Foto: THEO ELIAS

22 förslag för att stoppa skitlivet

BokHur motverkar man den allt mer utbredda osäkerheten på arbetsmarknaden? Shadé Jalali och Mats Wingborg presenterar 22 olika förslag i sin rapport Stoppa skitlivet, som släpptes i onsdags.

Guy Standing berättar om hur otryggheten i arbetslivet gör människor desorienterade. ”Människor vet helt enkelt inte vad de borde göra. Borde jag nätverka lite mer? Borde jag vidareutbilda mig? Eller kolla min mejl och se om något jobb dykt upp? Fler och fler människor lider av den stressen.” Foto: THEO ELIAS

”Stoppa inte det tillfälliga – stoppa helvetet”

PorträttOsäkra jobb En ny klass växer fram över hela världen. Den består av bemanningsanställda, timvikarier och migrantarbetare och facket måste börja lyssna till dem. Det anser Guy Standing, författare till boken Prekariatet – den nya farliga klassen.

Mikael Persbrandt och Saga Samuelsson i huvudrollerna i filmatiseringen av Mig äger ingen. Foto: FILM I VÄST

”Vi behöver fler beskrivningar om klassamhället”

IntervjuAtt göra film av en så älskad bok som Mig äger ingen är ingen lätt uppgift. Men Kjell-Åke Andersson fick Åsa Linderborgs förtroende. Den 8 november har historien om den alkoholiserade härdarmästaren Andersson och hans dotter biopremiär.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sanningen bakom skandalen

Politik amp; samhälleAvvisningen av egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery 2001 hör till de största politiska skandalerna i vår moderna historia.

Revolution!

Ur en kulsprutas munstycke strömmar vita duvor, statstelevisionens byggnad sprängs och gula skyltar visar vägen till Tahrirtorget. Det är revolution igen!

Åsa Larsson har sålt över 1 miljon böcker i Sverige och översatts till 20 språk. Hon säger att hon drömmer om att skriva en skräckroman som gör att ingen vågar gå ut i skogen. I dag talar man om den svenska deckarvågen som Nordic Crime. Det kanske blir en Nordic Horror också. Foto: LARS THULIN

Därför mördar Åsa helst i Kiruna

Snö, mörker och ett fruset lik. En björn som ryter med blodig käft. Åsa Larsson vet hur hon ska fånga läsarna. Hennes deckare säljs över hela världen. Vi följer med henne på en resa till Kiruna, barndomsstaden där hon hämtar sina berättelser.

Foto: SCANPIX (Montage)

Med ved som religion

Snart är det dags. Senvintern eller tidig vår, i god tid innan lövsprickningen, är den bästa tiden att hugga. Innan fukten fyller och tynger träden och förlänger torktiden. Innan myggen och knotten.

Foto: STOCKHOLM STADSMUSEUM

Strejktalare dömdes till straffarbete på Långholmen

Sverige har haft politiska fångar. De flesta hamnade på Långholmen. En ung metallarbetare var en av dem.

Klantigt 1. Fruktstöld som fick omfattande följder. Klantigt 2. Dick Rowe, skivbolagsdirektören på Decca, ångrade kanske att han tackade nej till Beatles. Klantigt 3. Det hade varit smartare att lämna trähästen utanför Trojas murar.   Foto: SCANPIX

Vilken miss!

Woah! En jättehäst i trä! Den måste 
vi släpa innanför stadsmuren! Den trojanske kungen Priamos måste varit en av historiens största klantskallar, när han fattade det beslutet.

Idén om demokratiska företag får många att tänka på forna Sovjet. Det vill Bo Rothstein och hans kollegor ändra på med sin nya anotolgi.  Foto: B BABANOV

Hög tid att prata om det

Fler länder än någonsin styrs demokratiskt. Samtidigt pratas det allt mindre om ekonomisk demokrati. Varför är det så? Och hur skulle en ekonomisk demokrati se ut i praktiken? Frågorna ställs i en ny antologi.

När verkligheten 
överträffar dikten

Osäkerhet, stress, anpassning och rotlöshet. Boken Skitliv kritiserar den nya, otrygga arbetsmarknaden – men boken trycktes av arbetare med lika dåliga villkor. När det upptäcktes fick upplagan tryckas om.

Illustrationer: ULF LUNDKVIST

Orden som tar plats

När blev fisken fiskpinne? Visste du att det 
varit möjligt att stå i bostadskö ända sedan 1956? 
Dagens Arbete guidar genom de svenska 
nyorden från atombomb till överklassafari.

Arbetarsonen Kent Werne: ”Kanske har jag lättare att berätta om hur vanligt folk lever och tänker utan skygglappar.”  Foto: OLA HÅKANSSON

Den amerikanska mardrömmen

En amerikan som faller, faller hårt. Och allt färre lyckas med resan uppåt. USA är inte längre möjligheternas land. Författaren och skogsarbetarsonen Kent Werne vet. Han har pratat med vanligt folk som tagit smällen.

”Sociala problem – går de att fixa”

Efter flera skildringar av fattigdom ger författaren och krönikören Susanna Alakoski ut en bok om sin egen uppväxt. "Alla måste få frågor om sina liv och livssituationer. Och man måste lyssna på berättelserna", säger hon.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.