Industriarbetarnas tidning

Pocketsommar

30 juni, 2017

DA tipsar Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker som lätt slinker ner i semesterpackningen.

Romaner

Berättelse om ett äktenskap
Geir Gulliksen
Han försökte leva mot normen. Att inte äga. Att uppmuntra henne till friheten att vara med flera. En öppnare form av tvåsamhet, som slutade med att hon blev förälskad – i någon annan. Norske Geir Gulliksen lastar inte sin fru. Han försöker bara förstå vad som hände.
Elinor Torp

Vi är alla helt utom oss
Karen Joy Fowler
Det handlar om syskonkärlek. Om saknad. Om att förlora en del av sig själv och att minnas. Mer vägrar jag berätta, förutom att det här är en väldigt rolig, väldigt sorglig bok som garanterat får dig att tänka i nya banor.
Anna Julius

Att föda ett barn
Kristina Sandberg
Den första boken av tre om hemmafrun Maj och hennes ängsliga kamp under 40-, 50- och 60-talet med att duga och få hem och familj att se bra ut. Det känns som ett gigantiskt forskningsprojekt som blivit en berättelse. Och så bra det är! Hur jobbig hon än kan vara (skärp dig, liksom) saknar jag Majs röst i månader efter att ha läst ut sista boken.
Anne-Marie Höglund

Svenska gummistövlar
Henning Mankell
Detta blev den folkkäre Wallanderskaparen Henning Mankells sista roman (han dog i oktober 2015) och är en fristående fortsättning på hans bok Italienska skor. Här möter vi en pensionerad läkare vars liv ställs på ända på flera sätt när hans skärgårdshus brinner ner. En varm, rolig, sorglig bok.
Hans Strandberg

Händelser vid vatten
Kerstin Ekman
En 18 år gammal mordhistoria i den jämtländska byn Svartvattnet kommer i kapp invånarna när ännu ett mord inträffar. Kerstin Ekmans kriminalroman från 1993 har utsetts till Sveriges bästa. Kanske för att den handlar om mer än mord och gärningsmän. Själva mänskligheten och naturen spelar huvudrollerna.
Marie Edholm

Spänning

Rörelsen
John Ajvide Lindqvist
En udda självbiografi som rör sig bortom de mänskliga sinnena. Här får vi inte bara bekanta oss med Sveriges okrönte konung vad gäller skräcklitteratur utan också svaret på vem som mördade Olof Palme! Hösten 1985 flyttar en ung John in i ett litet gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm. Han försörjer sig på att trolla. Men så börjar underliga saker ske.
Elinor Torp

Mörk kust
Peter Temple
Låt mig locka med Peter Temple, en sydafrikan från Australien och en bok som vann Gold Dagger, en av världens finaste utmärkelser. Vi möter en landsortspolis med mordutredarbakgrund som går sin egen väg. Folket vill sätta dit två aboriginer, urinvånare, han hittar i stället korruption, pedofili och medborgare som bara har en förnäm yta.
Hans Strandberg

Spåren
Deon Meyer
Egentligen kan jag säga så här – ta vilken som helst av Deon Meyers böcker och du kommer att gilla den. Men spontant säger jag –Spåren. En rafflande och samhällsnära thriller om handel med utrotningshotade djur och politisk korruption.
Hans Strandberg

Störst av allt
Malin Persson Giolito
Ett gymnasieklassrum i den finaste av fina Stockholmsförorter, Djursholm. Alla är skjutna utom Maja. Vad ledde upp till katastrofen? Malin Persson Giolito skriver minst lika rappt som pappa Leif GW, och gör en djupdykning i ett klassamhälle med materiell lyx och känslomässig misär.
Anna Julius

Garnet Hill
Denise Mina
I stället för att skriva sin doktorsavhandling använde Denise Mina sitt stipendium till att skriva denna berättelse. Succén blev enorm. Boken är den första i en trilogi och inleds med att Maureen O´Donnell bakfull en morgon hittar sin älskare fastbunden och mördad i köket. Det är en resa på det skotska klassamhällets undersida, skildrat med precision och bitsk humor.
Lennart Lund

Fladdermus­mannen
Jo Nesbø
Den elfte berättelsen, Törst, om den oftast nyktre alkoholisten och kommissarien Harry Hole toppar försäljningslistorna. Men den som vill bekanta sig med Nesbøs actionfyllda och skickligt konstruerade berättelser rekommenderas att börja med Fladdermusmannen. Serien vinner på att läsas i ordning. Hole skickas till Australien när en ung norska blivit brutalt mördad.
Lennart Lund

Knutar och kors
Ian Rankin
Det finns ett avsnitt i Time Outs Edinburgh-guide om platser som är viktiga för John Rebus. Det är ett av uttrycken för det genomslag som Rankin fått för denna buttre kommissarie. Den första boken som översattes var den åttonde. Publiceringen i rätt ordning har påbörjats, där Knutar och kors är den första. Det är en väldigt bra början.
Lennart Lund

För unga

Tordyveln flyger i skymningen
Maria Gripe
Den enda bok som fått mina barn att lämnat skärmar och bett om att få gå och lägga sig och lyssna på högläsande. Berättelsen om David, Jonas och Annika och deras småländska sommarlov vid Selanderska gården, med mystiska telefonsamtal, bandinspelningar och en egyptisk staty, är något hela annat när jag läser den som vuxen – men jag minns hur magisk den var när jag var barn.
Anne-Marie Höglund

Kometen kommer
Tove Jansson.
Lägg dig till rätta i hängmattan med minst ett barn vid din sida. Öppna boken och börja ert livs bästa läsupplevelse tillsammans. Idyllen i Mumindalen – ja hela jorden – hotas av ett rött sken på himlen. Det här är så spännande att man nästan går under innan man kommer till sista sidan.
Marie Edholm

Fakta

Expeditionen: min kärleks­historia
Bea Uusma
Bea Uusma har sagt att hon utbildade sig till läkare enbart på grund av sin besatthet av Andrées polarexpedition. Vad hände? Varför dog de? 1897 gav sig ingenjör Andrée med besättning ut på ett galet uppdrag i vätgasballong till Nordpolen. Först 1930 återfanns deras kroppar på en öde ö. Vi får läsa deras egna anteckningar – dag efter dag – tills de upphör.
Elinor Torp

Lyckofällan
Russ Harris
Vill vi ha jobbiga tankar och känslor? Nä, helst inte. Därför gör vi ofta ALLT för att slippa dem. Vilket naturligtvis bara gör saker värre. ”Ju mer vi strävar efter lycka, desto olyckligare blir vi”, konstaterar Russ Harris. En lättläst och användbar bok som bygger på terapiformen ACT.
Anne-Marie Höglund

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Anne-Marie Höglund på sin första fjällvandring norr om Hemavan hösten 2009.

Höjden av återhämtning

Tidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Jonas Löfvenberg på antikvariatet Alfa i Stockholm. Har du inte ett bra antikvariat där du bor är det enkelt att köpa begagnade böcker på nätet via till exempel antikvariat.net. Foto: David Lundmark

Hitta vägen till mästerverken

Att läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Den fjärde delen i den hyllade Millenniumserien har skapat mediehysteri över hela världen.DA:s Lennart Lund visar att det är ett gammalt trick att återuppliva gamla hjältar, även om författaren är död.

Revolution!

Ur en kulsprutas munstycke strömmar vita duvor, statstelevisionens byggnad sprängs och gula skyltar visar vägen till Tahrirtorget. Det är revolution igen!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.