Hållbart mode visar sig ohållbart
Viskosen är livsfarlig. H&M måste stoppa miljökatastrofen i Indien, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
14 augusti, 2017
Skrivet av Jeanette Herulf
Jeanette Herulf skriver om arkitektern/konstnären Josef Frank. Han ritade radhus med små täppor för arbetare på pappersbruk.
Krönika”Kvinnan på fotografiet hade säkert ett hårt arbete på bruket. Men hon kunde bo i ett eget hus som var ritat av någon som hade ideal och visioner.” Dagens Arbetes Jeanette Herulf om hur Josef Franks visionära byggande står i kontrast till dagens kostnadsjakt – med katastrofer som branden i Grenfel Tower en hemsk illustration på vad som kan hända.
Kvinnan står lutad mot dörrposten. Den långa kjolen är delvis skyld av ett vitt förkläde. En svag bris får förklädet att blåsa upp en aning. Solen lyser starkt på henne. Vid sidan om dörren klättrar en vinranka upp för en hög spaljé. Huset är ett i raden bland tvåvåningshus med sneda tegelröda tak. Vid varje hus finns en grön täppa och en liten utbyggnad som ser ut som en punschveranda.
Jag såg bilden på Moderna museet i Stockholm. Den ingick i en utställning om arkitekten/konstnären Josef Frank. Bilden kommer upp igen när jag läser om den fruktansvärda branden i höghuset Grenfell Tower i London. Ett hus som byggts för människor med låga inkomster, med stöd från myndigheterna för att främja integrationen i London city. Ett högt hus med många våningar alldeles i närheten av typiska gamla georgianska engelska villor.
För att pressa priserna använde företaget som vann upphandlingen undermåligt byggmaterial. Boende klagade på den bristande säkerheten, som att nödutgångar blockerades med skräp. Trots dessa klagomål, kvarstod bristerna, enligt brittiska tidningen The Economist. När det väl börjat brinna på fjärde våningen spred sig elden, via fasaden, blixtsnabbt till högsta våningen som låg på ca 67 meters höjd.
Bilderna på det brinnande och förkolnade huset i London är en hemsk illustration på vad som kan hända när kostnadsjakten får styra.
Fotot med kvinnan visar det motsatta. Det är bara en av flera bilder och skisser av Josef Frank. Han var socialist och ville bygga upp ett av krisen sargat Wien. De nya bostäderna skulle passa för alla människor, oavsett plånbok och klass. Huset med kvinnan är fotograferat i ett bostadsområde som Josef Frank ritat för arbetarna på pappersbruket Ortmann, några mil söder om Wien.
Skillnaden är slående. Höghuset som brann byggdes och renoverades i en bostadsmarknad som präglas av kostnadsjakt. Det handlar om att bygga snabbt, till låga priser.
Kvinnan på fotografiet hade säkert ett hårt arbete på bruket. Men hon kunde bo i ett eget hus med täppa och möjligheter att odla växter själv. Ett hus som var ritat av någon som hade ideal och visioner.
Det här var på 20-talet. Det gick inte bra med Josef Franks ideal. Nazismen bredde ut sig i Tyskland och Österrike på 30-talet. Frank, som var jude, flydde till sin svenska frus hemland. Efter några år i USA kom han till Sverige för gott. Men hans bana som arkitekt var i stort sett över. I Sverige är han mest känd för sina tyger. Vackra, färgstarka blommotiv som säljs för höga priser till kvinnor som har råd.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.