Industriarbetarnas tidning

En stark röst har tystnat

16 april, 2018

Skrivet av

Dagens Arbete har sorg. Vår medarbetare, kollega och vän, Jeanette Herulf, har gått bort efter en tids sjukdom. Saknaden är stor. Våra varmaste tankar går till hennes familj.

När Jeanette fick cancerdiagnosen förstod vi att det var allvarligt. Men i 3,5 år fick vi ha vår vän och kollega kvar. Under dessa år har hon med en självklarhet ingått i vår redaktion, om än från sjuksängen under långa perioder.

Vi visste att tiden var utmätt men ändå kommer döden som ett knytnävsslag i magen. Det går aldrig att vara förberedd. Sorgen väller fram, för sorgen är vår vägran att glömma.

Vi sörjer en underbar kollega som drevs av en vilja att berätta och granska med våra läsares bästa för ögonen. Vid tidningsdiskussionerna lyfte Jeanette ofta in den självkritiska frågan: Vem skriver vi för? Vilket språk använder vi?

Jeanette har arbetat på Transportarbetaren, ETC och TV4 i Umeå. Till Dagens Arbete kom hon strax efter att tidningen hade startat för 20 år sedan. Här på DA var hon reporter, nyhetschef och sektionsansvarig. De sista två åren skrev hon ledarkrönikor.

Några av hennes bästa jobb som reporter är granskningen av hur omställningsföretagen försökte muta ombudsmän i jakten på uppdrag. För det blev hon nominerad till en guldspade – den grävande journalistikens finaste utmärkelse. Hennes granskning av Försäkringskassans läkare blev också mycket uppmärksammad.

Jeanette behärskade även konsten att göra personporträtt och reportage. Ett av hennes mest uppskattade reportage handlar om truckföraren Tore Hägbom. Olyckan som dödade tre ungdomar var inte hans fel men skulden jagade honom i många år. Jeanettes porträtt blev en mänsklig upprättelse.

I höstas gjorde Jeanette en uppföljning av reportaget till vårt jubileumsnummer och till jubileumsfesten kom Tore med en present till henne som tack för att hon hade behandlat honom med sådan respekt.

På slutet skrev Jeanette ledarkrönikor där hon använde sin erfarenhet av vården och utifrån det kunde peka på systemfel. Hennes krönika ”Min jul räddades av dem som flytt till oss” engagerade många läsare. Hon bemödade sig alltid om att svara på både kritik och beröm i kommentarsfälten.

Jeanette brydde sig om läsarna och hon brydde sig om oss på tidningen. Trots att hon hade ont och svårt att gå var hon med på vårt julkalas i december för att hon ville delta i avtackningen av de kollegor som skulle gå i pension. Själv hann hon inte bli avtackad och kanske var det bäst så. Hon ville vara en DA-medarbetare och det förblev hon in i det sista.

I dag är det mörkt och tungt på Dagens Arbete men minnet av vår Jeanette är ljust.
Hon fattas oss.

Helle Klein, chefredaktör

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

Jeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Största problemet är inte pensionerna

”Borde vi inte börja med att göra jobben mer attraktiva, säkrare ur arbetsmiljösynpunkt innan vi kräver av människorna att de jobbar mer?”, skriver Jeanette Herulf.

”Kläm åt fifflare i stället för funktionsnedsatta”

Visst kan vi få hjälp att klara vardagen, men beroende kommer vi alltid att vara. Sätt åt de ekonomiska fifflarna men släng inte ut barnet med badvattnet, skriver Jeanette Herulf.

Arbetsmiljöarbetet är viktigare än någonsin

Den senaste tidens uppmärksamhet runt #metoo är ett bra exempel på att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar med ett nedmonterat Arbetsmiljöverk, skriver Jeanette Herulf.

Gud bevare mig för ett nytt Babels Hus

Skrytbygget Nya Karolinska sjukhuset i Solna visar hur det blir när pengarna får styra i stället för invånarnas behov av sjukvård. DA:s Jeanette Herulf ser om tv-seriens Babels hus och ser obehagliga paralleller.

Sluta tjafsa om ”systemkollaps”

Läget i dag har många likheter med invandringen under 1900-talet. Med rätt insatser kommer de svenska företagen att ropa efter dagens flyktingar om 10 år. Så låt oss sluta bolla siffror och ”volymer” skriver Jeanette Herulf.

Ardis flykt från Afrika är en nutida Utvandrarna

Förr var det Vilhelm Mobergs epos om Utvandrarna och Invandrarna som berättade om kampen för bättre livsmöjligheter i ett okänt land. Nu är det den farliga flykten hit från Afrikas horn, som skildras i Abdi Elmis och Linn Bursells bok ”Gå bara”. Jeanette Herulf har läst.

”Instegsjobb inget för de svagaste”

Förslaget om instegsjobb ska gynna de mest utsatta, men vinnarna är sannolikt de minst seriösa arbetsgivarna, skriver Jeanette Herulf.

Från blomstrande radhus till brinnande höghus

”Kvinnan på fotografiet hade säkert ett hårt arbete på bruket. Men hon kunde bo i ett eget hus som var ritat av någon som hade ideal och visioner.” Dagens Arbetes Jeanette Herulf om hur Josef Franks visionära byggande står i kontrast till dagens kostnadsjakt – med katastrofer som branden i Grenfel Tower en hemsk illustration på vad som kan hända.

En klibbig doft av outsourcing

Vi glider fram i ett sommarlugnt Stockholm. Min väninna släpper ratten och pekar ivrigt norrut. Där ligger den nya flotta stationen som servar både pendeltåg och tunnelbana. Hon har redan gjort ett besök där. En fin byggnad, vackert gjord. Men sen tar hon sig för pannan. Hur tänker de egentligen?

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.