Industriarbetarnas tidning

Robotforskare debuterar på Dramaten

10 oktober, 2017

Danica Kragic Jensfelt. Foto: Sanna Källdén

Den världsberömda robotforskaren Danica Kragić Jensfelt ska blanda teater och föreläsning på vår nationalscen för att popularisera vetenskap. En av hennes frågor: kan robotar passa våra barn?

Danica Kragić Jensfelt är professor i datologi vid KTH i Stockholm, en internationellt prisad robotforskare och var en av huvudtalarna vid Dagens Arbetes robotdag.

I nästa månad blir hon också först ut i ett samarbete mellan Sveriges nationalscen Dramaten och Nobel Center, som går ut på att iscensätta föreläsningar om vetenskap. Här ska de senaste forskningsrönen möta scenkonsten.

Danica Kragić Jensfelt kommer att använda teaterns verktyg för att visa hur vi med robotar och artificiell intelligens kan göra våra liv bättre, men också fråga var gränsen går – tekniskt och moraliskt: Kan robotarna passa våra barn, kan vi lära dem bli empatiska, hur mycket får vi använda tekniken för att göra oss snyggare eller starkare?

– Jag hoppas att publiken får en inblick i de frågeställningar som forskare ställs inför.  Med detta första projekt vill vi väcka nyfikenhet, eftertanke och lust att lära sig mer, säger Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Center i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Maskinerna ska anpassa sig till oss”

”Maskinerna ska anpassa sig till oss”

Jobb och platser som är farliga, smutsiga och tråkiga – där ersätter roboten människan och vi arbetar ofta åtskilda. Framtidens robot ska komma närmare människan, efterlikna våra sinnen, anpassa sig till och samspela med oss.

Nu är roboten en i gänget

Nu är roboten en i gänget

Robotiseringen i världen har exploderat de senaste åren – men Sverige har halkat efter. Nu mobiliserar leverantörer och staten för att väcka småföretagen. För facket blir det en ny stor utmaning.

Den automatiska revolutionen

Den automatiska revolutionen

En ny generation robotar är på väg in i industrin. Smartare, smidigare och billigare. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb – men kan de också skapa nya?

”Smarta robotar tar inte bort jobben”

”Smarta robotar tar inte bort jobben”

De nya smarta robotarna kommer inte att ersätta människan, och kan göra industriarbetet roligare, tror Erik Billing vid Skövde högskola. ”Men än återstår det mycket att göra. De nya robotarna måste bli sociala.”

Närproducerat – ja tack!

Närproducerat – ja tack!

Världshandeln håller på att byta skepnad. Avancerad teknik kan flytta massproduktion från Kina till – Småland. Vi har besökt en helautomatiserad fabrik som gör gardinstänger åt Ikea.

”Robotiseringen kommer att underlätta”

”Robotiseringen kommer att underlätta”

Dagens Arbete frågade fem deltagare på Stora framtidsdagen: Vad krävs för att ta hem mer tillverkningsindustri till Sverige?

Framtidens Sverige – isolerat eller expansivt?

Framtidens Sverige – isolerat eller expansivt?

Det talas alltmer om att dra nya handelsgränser. Gör det Sverige mer isolerat eller kan vi med avancerad teknik expandera vår inhemska industri? Följ vår rapportering från Den stora framtidsdagen.

Robotdagen finns nu på UR Play

Robotdagen finns nu på UR Play

Dagens Arbetes succéartade event Stora Robotdagen filmades av Utbildningsradion finns nu på UR Play.

Fredagsdansen

nyttig robot tar danspaus. Stora Robotdagen, arrangerad av bland annat Dagens Arbete, blev en publiksuccé. Mellan de högklassiga föredragen visade också en av världens modernaste robotar upp sina konster. Se filmen gjord av vår fotograf Sanna Källdén.

Heldag om robotiseringen

Heldag om robotiseringen

Det nya robotsamhället är på väg. De nya, smarta robotarna kommer att förändra arbetsplatserna. ”Det är svårt att veta hur mycket vi kommer att påverkas av den nya tekniken. Det beror på oss – om vi vill eller inte vill använda den”, säger Danica Kragic Jensfelt, professor i datalogi. Läs hela vår bevakning från Stora robotdagen här.