Industriarbetarnas tidning

”Maskinerna ska anpassa sig till oss”

9 oktober, 2015

Skrivet av

Framtidsspaning Jobb och platser som är farliga, smutsiga och tråkiga – där ersätter roboten människan och vi arbetar ofta åtskilda. Framtidens robot ska komma närmare människan, efterlikna våra sinnen, anpassa sig till och samspela med oss.

En svartvit film med Charlie Chaplin som matas av en robot rullade på skärmen när Danica Kragic Jensfelt, professor i datalogi, inledde Stora Robotdagen.

– Det här visar motsatsen till vad vi arbetar med i dag. Vi utvecklar maskiner som är rörliga, men människan ska inte behöva anpassa sitt sätt att röra sig på. Tvärtom är det maskinerna som ska anpassa sig till människan.

Men människan är oerhört komplex och att efterlikna den enklaste vardagsuppgift – som att till exempel duka av, torka bordet och fylla diskmaskinen – innehåller så pass många olika moment, intryck och beslut att ingen robot kan utföra det bättre än en människa i dag.

Utmaningen är att roboten inte kan resonera som människan, inte kan generalisera eller förstå vad olika objekt kan användas till.

Forskning pågår, bland annat för att hitta robotsystem som kan plocka varor i hyllor och sedan packa dem i paket för att skicka ut till kunder.

– En människa ser att varorna har olika form, tyngd eller är ömtåliga. Vi vet att vi ska packa det tyngsta underst och det ömtåliga överst.

Det är tydligt att robotforskningen i olika delar av världen fokuserar på olika saker. I USA läggs störst fokus på försvarsutveckling, i Europa ligger fokus på funktion – att få en robot att utföra uppgifter i till exempel industrin – medan man i Japan länge har utvecklat robotar som har mjukare utseenden eller liknar människan och som ska hjälpa oss i vardagen.

De olika forskningsområdena kan fylla i varandra. En konstgjord hud som ska likna människans, med sensorer som känner av beröring och värme, kan till exempel användas även i en protes.

Den vision som finns i dag är att robotar och människor i större utsträckning ska sitta bredvid varandra på arbetet och dela på ansvaret. Människan ska göra det den är bra på och roboten det den är bra på, kanske till och med kunna ha en dialog och ett samarbete kring arbetsuppgifterna.

Kommentera artikeln här

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.