Amazon är arbetslivets skräckexempel
När allt fler delar av arbetslivet digitaliseras måste de som använder tekniken i jobbet få vara delaktiga i att utveckla den, skriver civilingenjören Peter Larsson.
Industriarbetarnas tidning
Darja Isaksson föreläser, debatterar och konsulterar om digitaliseringen av smått och stort. Till våren blir hon ny krönikör i DA.
– Jag vill bidra till att minska rädslan och öka förståelse för möjligheterna med digitaliseringen, men också berätta om vad som behövs för att det ska gå bra. Det är vad jag brinner för mest.
Hon sitter i statens digitaliseringsråd och i statsministerns nationella innovationsråd. 2016 utsågs hon av Veckans Affärer till Sveriges mäktigaste opinionsbildare bland Sveriges mäktigaste kvinnor.
Darja Isaksson säger att den viktigaste frågan inom hennes område just nu handlar om livslångt lärande.
– Digitaliseringen innebär att vi omorganiserar hela samhället. Från transportsektorn till skola och vård. Men förutsättningen för att vi ska klara den på ett bra sätt, och för att så många grupper som möjligt ska vara delaktiga, är att vi fortsätter lära oss.
Hon säger att hon inte är så orolig för barnen, men de äldre åldersgrupperna som har jobb nu kommer att behöva arbeta på nya sätt för att klara av ett högt förändringstempo. Därför är ny kunskap så viktig. Det är även en fråga som berör facket.
– Om vi kan kläcka en lösning inom den Svenska modellen där vi skapar incitament på alla nivåer för att klara det här har vi löst något viktigt. Det skulle ge svensk arbetskraft och det svenska samhället unika förutsättningar.
Hon säger också att politikerna måste ta ansvar för är den nationella samordningen för de nya informationsflöden som uppstår.
– Vi behöver ledare på alla nivåer i samhället som förstår vad digitaliseringen innebär för att kunna leda på ett trovärdigt sätt, säger Darja Isaksson.
PS. Stefan Eriksson, sågverksarbetare och musiker, och författaren Anneli Jordahl fortsätter att vara krönikörer i DA under nästa år.