Industriarbetarnas tidning

”Vi måste fortsätta lära oss nytt”

8 december, 2017

Darja Isaksson föreläser, debatterar och konsulterar om digitaliseringen av smått och stort. Till våren blir hon ny krönikör i DA.

– Jag vill bidra till att minska rädslan och öka förståelse för möjligheterna med digitaliseringen, men också berätta om vad som behövs för att det ska gå bra. Det är vad jag brinner för mest.

Hon sitter i statens digitaliseringsråd och i statsministerns nationella innovationsråd. 2016 utsågs hon av Veckans Affärer till Sveriges mäktigaste opinionsbildare bland Sveriges mäktigaste kvinnor.

Darja Isaksson säger att den viktigaste frågan inom hennes område just nu handlar om livslångt lärande.

– Digitaliseringen innebär att vi omorganiserar hela samhället. Från transportsektorn till skola och vård. Men förutsättningen för att vi ska klara den på ett bra sätt, och för att så många grupper som möjligt ska vara delaktiga, är att vi fortsätter lära oss.

Hon säger att hon inte är så orolig för barnen, men de äldre åldersgrupperna som har jobb nu kommer att behöva arbeta på nya sätt för att klara av ett högt förändringstempo. Därför är ny kunskap så viktig. Det är även en fråga som berör facket.

– Om vi kan kläcka en lösning inom den Svenska modellen där vi skapar incitament på alla nivåer för att klara det här har vi löst något viktigt. Det skulle ge svensk arbetskraft och det svenska samhället unika förutsättningar.

Hon säger också att politikerna måste ta ansvar för är den nationella samordningen för de nya informationsflöden som uppstår.

– Vi behöver ledare på alla nivåer i samhället som förstår vad digitaliseringen innebär för att kunna leda på ett trovärdigt sätt, säger Darja Isaksson.

 

PS. Stefan Eriksson, sågverksarbetare och musiker, och författaren  Anneli Jordahl fortsätter att vara krönikörer i DA under nästa år.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Amazon är arbetslivets skräckexempel

Amazon är arbetslivets skräckexempel

När allt fler delar av arbetslivet digitaliseras måste de som använder tekniken i jobbet få vara delaktiga i att utveckla den, skriver civilingenjören Peter Larsson.

”Det är märkligt att så lite hänt”

”Det är märkligt att så lite hänt”

Robotar och automation har ersatt många tunga och smutsiga industrijobb. I vården finns däremot få hjälpmedel som minskar belastningen. I en gemensam intervju får IF Metalls och Kommunals ordförande svara på varför det ser ut som det gör och vad som behöver ändras.

Skilda världar

Skilda världar

Ny teknik och ständiga ­förbättringar har gjort att Stellan klarat kroppen trots 30 år i industrin. Vårdens kvinnor har däremot samma hjälpmedel som på 80-talet, trots att ny teknik finns. Undersköterskan Åsa får ofta förlita sig på muskelkraft.

Bojen som räddar framtiden

Bojen som räddar framtiden

Sverige har digitaliseringsfeber. Politiker, konsulter och företag utlovar stora vinster för samhället. Alla pratar om att digitalisera – få vet hur man gör. En av dem är operatören Eja Jysky på Fristad Plast.

”Robotiseringen kommer att underlätta”

”Robotiseringen kommer att underlätta”

Dagens Arbete frågade fem deltagare på Stora framtidsdagen: Vad krävs för att ta hem mer tillverkningsindustri till Sverige?

Robotarna som tar och ger jobb

Robotarna som tar och ger jobb

Dagens Arbete anordnar i dag Stora robotdagen, som samlar allt från världsledande forskare till politiker, företagare och fackföreningsledare.

”Sverige har en bra utgångspunkt för omställningen”

”Sverige har en bra utgångspunkt för omställningen”

Det räcker inte att satsa på forskning, staten måste dela på riskerna även i produktionen om den ekologiska och sociala omställningen i industrin inte ska halka efter. Det säger DA:s ny krönikör Kajsa Borgnäs, som uppmanar alla industriarbetare att vara med att driva på förändringarna.

Ge oss en svensk industripakt

Ge oss en svensk industripakt

Stat och industri måste gå åt samma håll om klimatomställningen ska genomföras i tid, skriver DA:s nya krönikör Kajsa Borgenäs.

Expertens råd för digitala möten

Expertens råd för digitala möten

Vad bör man som grupp tänka på inför ett möte eller förhandling via skärm? Här ger psykologen och fokusexperten Johan Bergstad några användbara tips och råd.

Pappers: Svårt att förhandla under pandemin

Pappers: Svårt att förhandla under pandemin

Att kommunicera digitalt har sina fördelar. Men i en förhandling vill man helst träffas face-to-face, inte via skärm, tycker Pappers förhandlare.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.