När robotarna tar över
Tiden är på väg i kapp fantasin i science fictionklassikerna. Ska vi vara rädda eller bara fascinerade när vi ställs inför historiens kanske största tekniksprång – artificiell intelligens, AI.
Industriarbetarnas tidning
Framtidsforskaren Anders Sandberg tror att science fiction haft stort inflytande på vår teknikutveckling. På frågan om när superintelligensen uppstår svarar han 50-procentig chans inom detta århundrade.
Anders Sandberg är en av Sveriges och världens främsta framtidsforskare och arbetar tillsammans med Nick Bostrom på the Future of Humanity Institute vid universitetet i Oxford. En del av institutets arbete handlar om att försöka förbereda oss för att en superintelligens kan uppstå.
– Jag tror science fiction-författarna var bland de tidigaste som insåg att automatisering handlar just om att ha ett mått av intelligens, säger han.
Anders Sandberg berättar att han alltid gillat science fiction och det inspirerade honom att börja utforska bibliotekets hyllor med vetenskaplig litteratur under uppväxten i Hagalund i 70-talets Solna.
– Till skillnad från fantasy så försöker science fiction bygga en lagbunden värld. Idealiskt sett ska den ligga ganska nära vår egen så vi kan diskutera hur det faktiskt skulle fungera om våra förutsättningar var annorlunda. Det låter oss ifrågasätta hur våra liv fungerar. Därför tror jag science fiction gör enormt stor nytta.
Hur mycket har science fiction påverkat teknikutvecklingen?
– Jag tror att den påverkat den enormt mycket. Rymdfart är väl det absolut mest uppenbara.
Anders Sandberg berättar hur science fiction inspirerade den ryska ingenjören Sergei Korolev att övertyga Röda armen att satsa på ett raketprogram. Korolev var också lärare till Jurij Gagarin, som blev den första människan i rymden. Även USA:s rymdprogram har inspirerats av genren.
Hur ska vi förhålla oss till AI-utvecklingen?
– Det intressanta är att det förmodligen är det största som har hänt. Maskininlärning gör redan fantastiska saker och system som är kapabla att lära sig, reagera och utföra adekvata handlingar har en enorm kraft att förändra världen.
När kan en superintelligens uppstå?
– Rent allmänt så är kontorets uppfattning att vi inte har en aning. Vi har ritat olika sannolikhetsdiagram kring det här. Jag tror att det är en 50-procentig chans det här århundradet. Medan andra forskare är betydligt säkrare på att den absolut kommer det här århundradet.