När robotarna tar över
Tiden är på väg i kapp fantasin i science fictionklassikerna. Ska vi vara rädda eller bara fascinerade när vi ställs inför historiens kanske största tekniksprång – artificiell intelligens, AI.
Industriarbetarnas tidning
Skälet till att science fiction-författare har rätt så ofta är deras många gissningar. Man lyfter helt enkelt gärna fram de gånger som de har hamnat rätt, säger litteraturvetaren Jerry Määttä.
Jerry Määttä är docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och har forskat om science fiction av och till de senaste 15 åren.
– För mig började det när Star Wars sändes på Sveriges Television i början av 80-talet. Jag fascinerades av att det var andra världar, andra varelser och något helt annat än vardagen.
Varför ska man läsa science fiction?
– Man ska förstås aldrig plåga sig genom kultur om den inte ger en något, men jag tycker man ska ge science fiction en rimlig chans. Man kanske upptäcker saker där som får en att ställa en del frågor och kanske se vår egen värld ur ett annat perspektiv.
Hur kan science fiction-författare ha rätt så ofta?
– För att de gissar så ofta och då lyfter man gärna fram de gånger som de har hamnat rätt. De har gissat fel oerhört många gånger också, förstås.
Kan du ge något exempel där de är fel ute?
– Det klassiska exemplet brukade vara bildtelefon. Så fort det dök upp en bildtelefon så visste man att det var något skumt på gång. Men det var före Skype, nu har vi ju bildtelefon. Psi-förmågor var väldigt populärt på 40-talet, det vill säga psykiska krafter som gör att man kan se in i framtiden eller flytta saker med tankekraft.
Vad har AI för plats i science fiction?
– Det är en fråga som varit med så länge science fiction funnits. Man brukar säga att den första science fiction-romanen är Mary Shelleys Frankenstein från 1818. Den en handlar ju om att skapa konstgjort liv, en person som har en egen själ, eller ett eget medvetande. Så ända sedan Frankenstein har temat funnits med. I tv och på film har AI ofta diskuterats som ett hot, som i Terminator, men inom litteraturen ges ofta en mer positiv bild och där är AIs ofta ganska goda.
För den som vill lära sig mer. Vilket är ditt bästa boktips om science fiction som tar upp AI?
– Det får bli klassikern Neuromancer av William Gibson från 1984. Neuromancer utspelar sig i en närbelägen, men mörk framtid som styrs av stora företag. I historien finns både AI och ett datornätverk som kallas cyberspace, vilket kan ses som en förutsägelse om internet.
Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.