Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Ett försök att försvaga löntagarna”

12 mars, 2018

Tomas With, Veli-Pekka Säikkälä

Debatt ”Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker som Lars Beckman har så liten respekt för demokratiska spelregler att han anser sig ha rätt att bestämma hur en demokratisk organisation ska styras”, skriver Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall, som svar till Lars Beckman inlägg om direktdemokrati i facket.

Om skribenterna:

Tomas With är vice ordförande och
Veli-Pekka Säikkälä är avtalssekreterare för IF Metall

Att Lars Beckman kräver direktdemokrati i fackföreningar är lika bisarrt som att vi skulle kräva direktdemokrati i arbetsgivarorganisationer – eller varför inte i Moderaterna.

Den svenska modellen bygger på att facken och arbetsgivarna tecknar rikstäckande kollektivavtal om löner och arbetsvillkor. Det är en modell som högerpolitiker alltid har velat slå sönder – för att den ger löntagarna stor makt på svensk arbetsmarknad.

Ett sätt att försvaga facken är att lagstifta om hur de organiserar sig, alltså att inskränka föreningsfriheten genom att på politisk väg gå in och bestämma över fackens stadgar.

Som argument för det här använder Lars Beckman att fackföreningar som IF Metall har valt att samarbeta med Socialdemokraterna. Det är knappast ett odemokratiskt beslut, som Lars Beckman låter påskina.

IF Metalls kongress, vårt högsta beslutande organ där ombuden röstas fram av medlemmarna, har beslutat att samarbeta med Socialdemokraterna. Senast på kongressen 2017 krävde en motion att fackförbundets pengar inte skulle gå till politiska partier. Den röstades ner av kongressombuden.

Socialdemokraterna delar vår syn på arbetsmarknaden, till skillnad från de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, som gång på gång röstar mot anställdas rättigheter. I dag, när flera partier vill lagstifta om lägre löner, är det särskilt viktigt att ta politisk ställning. Vi som fackförening behöver helt enkelt samarbeta med politiker som förstår vår verklighet och som stärker oss istället för att motarbeta oss.

IF Metall betalar 6 kronor per år och medlem till Socialdemokraterna. För varje medlem rör det sig alltså om 50 öre i månaden.

Om Lars Beckman vill ändra på det här så föreslår vi att han börjar arbeta i industrin, går med i vår fackförening och lägger sina förslag. Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker som Lars Beckman har så liten respekt för demokratiska spelregler att han anser sig ha rätt att bestämma hur en demokratisk organisation ska styras.

Det överraskar dock inte. Lars Beckman älskar att lägga antifackliga förslag. Han vill till exempel att fackens regionala skyddsombud ska avskaffas och ersättas av inhyrda konsulter. På det sättet fungerar han som Svenskt Näringslivs springpojke, i deras försök att försvaga löntagarnas makt.

Skyddsombuden har en krävande roll i arbetet för en bättre arbetsmiljö. De ska våga ifrågasätta företagets beslut – till och med stoppa produktionen om det krävs för att garantera säkerheten. Att de kan hämta stöd från medlemmarna och den fackliga organisationen är oerhört viktigt. Några konsulter kommer aldrig att kunna ha samma tyngd i arbetet för en bra arbetsmiljö.

Det vet Lars Beckman och därför vill han avskaffa skyddsombuden. Precis som han vill lägga sig i hur vår fackförening styrs för att minska löntagarnas makt. Det kan du glömma, Lars Beckman.

Tomas With, vice ordförande IF Metall
Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall

2 kommentarer till “Ett försök att försvaga löntagarna

  • Lars Beckman har sin agenda som handlar om att försvaga fackföreningsrörelse. Men jag tror heller inte ni ska slå er för bröstet, alltför mycket. Är man ledare för ett fackförbund, bör ledningen alltid ha ödmjukhet inför medlemmarna. Det är inte alltid så. Inför avtalsrörelsen så får medlemmarna säga sitt, men vilket löneutrymme vi kan ta ut räknar ekonomerna på förbundet ut. Därför har vi ett historiskt dåligt löneutfall på den här tre års perioden. Industriavtalet urholkar medlemsdemokratin!

  • Precis, Dan Andersson, jag håller med dig. Men varför har inte medlemmarnas intressen tagits vara på? Ombudsmännen har blivit bekväma och sitter still i båten, utan att röra ett finger för medlemmarnas intresse. Dom skall väl företräda sina medlemmar och inte gå sin egen väg. För vilken typ av demokrati är detta då?

    Ett nytt rosornas krig är på väg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Låt oss ha en seriös debatt om hur den svenska modellen kan utvecklas i ett modernt samhälle”, skriver riksdagsledamoten Lars Beckman, M, i en replik till Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”Facken behöver direkt­demokrati”

Flera fackförbund motarbetar sina medlemmars intressen genom att sätta partipolitisk ideologi främst, skriver Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

Låt mig berätta vilken politik Socialdemokraterna vill genomföra – och hur SD röstat i viktiga frågor som rör din ekonomi och ditt arbetsliv, skriver Ermine Khachatryan (S).

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.