Molnen tröstar och skrämmer
Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt ”Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker som Lars Beckman har så liten respekt för demokratiska spelregler att han anser sig ha rätt att bestämma hur en demokratisk organisation ska styras”, skriver Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall, som svar till Lars Beckman inlägg om direktdemokrati i facket.
Tomas With är vice ordförande och
Veli-Pekka Säikkälä är avtalssekreterare för IF Metall
Att Lars Beckman kräver direktdemokrati i fackföreningar är lika bisarrt som att vi skulle kräva direktdemokrati i arbetsgivarorganisationer – eller varför inte i Moderaterna.
Den svenska modellen bygger på att facken och arbetsgivarna tecknar rikstäckande kollektivavtal om löner och arbetsvillkor. Det är en modell som högerpolitiker alltid har velat slå sönder – för att den ger löntagarna stor makt på svensk arbetsmarknad.
Ett sätt att försvaga facken är att lagstifta om hur de organiserar sig, alltså att inskränka föreningsfriheten genom att på politisk väg gå in och bestämma över fackens stadgar.
Som argument för det här använder Lars Beckman att fackföreningar som IF Metall har valt att samarbeta med Socialdemokraterna. Det är knappast ett odemokratiskt beslut, som Lars Beckman låter påskina.
IF Metalls kongress, vårt högsta beslutande organ där ombuden röstas fram av medlemmarna, har beslutat att samarbeta med Socialdemokraterna. Senast på kongressen 2017 krävde en motion att fackförbundets pengar inte skulle gå till politiska partier. Den röstades ner av kongressombuden.
Socialdemokraterna delar vår syn på arbetsmarknaden, till skillnad från de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, som gång på gång röstar mot anställdas rättigheter. I dag, när flera partier vill lagstifta om lägre löner, är det särskilt viktigt att ta politisk ställning. Vi som fackförening behöver helt enkelt samarbeta med politiker som förstår vår verklighet och som stärker oss istället för att motarbeta oss.
IF Metall betalar 6 kronor per år och medlem till Socialdemokraterna. För varje medlem rör det sig alltså om 50 öre i månaden.
Om Lars Beckman vill ändra på det här så föreslår vi att han börjar arbeta i industrin, går med i vår fackförening och lägger sina förslag. Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker som Lars Beckman har så liten respekt för demokratiska spelregler att han anser sig ha rätt att bestämma hur en demokratisk organisation ska styras.
Det överraskar dock inte. Lars Beckman älskar att lägga antifackliga förslag. Han vill till exempel att fackens regionala skyddsombud ska avskaffas och ersättas av inhyrda konsulter. På det sättet fungerar han som Svenskt Näringslivs springpojke, i deras försök att försvaga löntagarnas makt.
Skyddsombuden har en krävande roll i arbetet för en bättre arbetsmiljö. De ska våga ifrågasätta företagets beslut – till och med stoppa produktionen om det krävs för att garantera säkerheten. Att de kan hämta stöd från medlemmarna och den fackliga organisationen är oerhört viktigt. Några konsulter kommer aldrig att kunna ha samma tyngd i arbetet för en bra arbetsmiljö.
Det vet Lars Beckman och därför vill han avskaffa skyddsombuden. Precis som han vill lägga sig i hur vår fackförening styrs för att minska löntagarnas makt. Det kan du glömma, Lars Beckman.
Tomas With, vice ordförande IF Metall
Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall
Lars Beckman har sin agenda som handlar om att försvaga fackföreningsrörelse. Men jag tror heller inte ni ska slå er för bröstet, alltför mycket. Är man ledare för ett fackförbund, bör ledningen alltid ha ödmjukhet inför medlemmarna. Det är inte alltid så. Inför avtalsrörelsen så får medlemmarna säga sitt, men vilket löneutrymme vi kan ta ut räknar ekonomerna på förbundet ut. Därför har vi ett historiskt dåligt löneutfall på den här tre års perioden. Industriavtalet urholkar medlemsdemokratin!
Precis, Dan Andersson, jag håller med dig. Men varför har inte medlemmarnas intressen tagits vara på? Ombudsmännen har blivit bekväma och sitter still i båten, utan att röra ett finger för medlemmarnas intresse. Dom skall väl företräda sina medlemmar och inte gå sin egen väg. För vilken typ av demokrati är detta då?
Ett nytt rosornas krig är på väg.