Molnen tröstar och skrämmer
Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Flera fackförbund motarbetar sina medlemmars intressen genom att sätta partipolitisk ideologi främst. Arbetsmarknadsministern borde på politisk väg kunna stärka medlemmarnas rätt direktdemokrati, skriver Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna.
Lars Beckman är riksdagsledamot för moderaterna, valkrets Gävleborgs län.
Varför vill Ylva Johansson (S) inte stärka medlemmarnas inflytande i fackliga organisationer?
Det är viktigt med demokratiskt styrda fackliga organisationer i Sverige. Det kan vara ett demokratiskt problem om en liten grupp i ett fackförbund äger beslutet om vilken politik och vilket parti fackförbundet ska stödja. Omkring 50 procent av medlemmarna i LO röstar exempelvis inte på det parti som LO enskilt stöder i valrörelsen 2018. Det kan vara ett problem om ledningen i fackförbund tar ideologiska hänsyn eller partipolitiska hänsyn istället för att värna de enskilda medlemmarnas intressen.
Vi har sett hur Kommunal motverkar Rutavdrag trots att det är deras medlemmar som vinner på att fler får jobb i hushållsnära tjänster. Transport vill ha en kilometerskatt på tung trafik trots att det är deras medlemmar som kommer att drabbas. Det går att göra listan lång på många fler exempel där fackliga organisationers ledningar sannolikt tar partipolitiska hänsyn istället för den enskilda medlemmens bästa.
Ett sätt att lösa det demokratiska underskottet i fackliga organisationer skulle kunna vara att införa direktdemokrati för att stora beslut ska vara gällande.
Sveriges riksdag har via politiska beslut gett fackliga organisationer betydande maktmedel genom exempelvis konfliktregler i lagstiftningen och även genom skattemässiga förmåner genom avdragsrätt för fackliga medlemsavgifter. Staten ger också 110 miljoner till de fackliga organisationerna för att de ska organisera regionala skyddsombud.
Eftersom Sveriges riksdag har gett facket olika maktmedel på arbetsmarknaden så vore det rimligt och önskvärt att Sveriges riksdag värnar att alla fackliga medlemmars röster respekteras. Det skulle man kunna uppnå genom att införa krav på direktdemokrati i fackliga organisationer.
Jag ställde nyligen en fråga till Ylva Johansson (S) om hon är beredd att tillsätta en utredning för att stärka medlemmarnas inflytande i fackliga organisationer och det korta svaret från Ylva Johansson var nej.
Hennes svar väcker många frågor. Vad är det som gör att socialdemokraterna inte vill ha ökad direktdemokrati i fackliga organisationer? Är det för att värna det osunda förhållandet mellan LO och S där socialdemokraterna erhåller miljonbidrag från LO trots att det är många inom LO som inte röstar på S, eller som röstar på S men anser att fackliga organisationer ska arbeta med arbetsmiljö och andra viktiga frågor – och inte med partipolitik.
I ett modernt samhälle så är det viktigt att medlemmarna i fackliga organisationer ges större inflytande via direktdemokrati. Ett ökat inflytande i avgörande frågor kan också leda till att fler faktiskt vill vara medlemmar i facket vilket är en förutsättning för den svenska modellens legitimitet. Alla tjänar alltså på att den enskilde medlemmens röst blir starkare. För mig är det en gåta att arbetsmarknadsministern inte vill ge fackliga medlemmar större inflytande på beslutet i fackliga organisationer.
Lars Beckman, riksdagsledamot ,M, Gävleborg