Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Facken behöver direkt­demokrati”

12 mars, 2018

Debatt Flera fackförbund motarbetar sina medlemmars intressen genom att sätta partipolitisk ideologi främst. Arbetsmarknadsministern borde på politisk väg kunna stärka medlemmarnas rätt direktdemokrati, skriver Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna.

Om skribenten:

Lars Beckman är riksdagsledamot för moderaterna, valkrets Gävleborgs län.

Varför vill Ylva Johansson (S) inte stärka medlemmarnas inflytande i fackliga organisationer?

Det är viktigt med demokratiskt styrda fackliga organisationer i Sverige. Det kan vara ett demokratiskt problem om en liten grupp i ett fackförbund äger beslutet om vilken politik och vilket parti fackförbundet ska stödja. Omkring 50 procent av medlemmarna i LO röstar exempelvis inte på det parti som LO enskilt stöder i valrörelsen 2018. Det kan vara ett problem om ledningen i fackförbund tar ideologiska hänsyn eller partipolitiska hänsyn istället för att värna de enskilda medlemmarnas intressen.

Vi har sett hur Kommunal motverkar Rutavdrag trots att det är deras medlemmar som vinner på att fler får jobb i hushållsnära tjänster. Transport vill ha en kilometerskatt på tung trafik trots att det är deras medlemmar som kommer att drabbas. Det går att göra listan lång på många fler exempel där fackliga organisationers ledningar sannolikt tar partipolitiska hänsyn istället för den enskilda medlemmens bästa.

Ett sätt att lösa det demokratiska underskottet i fackliga organisationer skulle kunna vara att införa direktdemokrati för att stora beslut ska vara gällande.

Sveriges riksdag har via politiska beslut gett fackliga organisationer betydande maktmedel genom exempelvis konfliktregler i lagstiftningen och även genom skattemässiga förmåner genom avdragsrätt för fackliga medlemsavgifter. Staten ger också 110 miljoner till de fackliga organisationerna för att de ska organisera regionala skyddsombud.

Eftersom Sveriges riksdag har gett facket olika maktmedel på arbetsmarknaden så vore det rimligt och önskvärt att Sveriges riksdag värnar att alla fackliga medlemmars röster respekteras. Det skulle man kunna uppnå genom att införa krav på direktdemokrati i fackliga organisationer.

Jag ställde nyligen en fråga till Ylva Johansson (S) om hon är beredd att tillsätta en utredning för att stärka medlemmarnas inflytande i fackliga organisationer och det korta svaret från Ylva Johansson var nej.

Hennes svar väcker många frågor. Vad är det som gör att socialdemokraterna inte vill ha ökad direktdemokrati i fackliga organisationer? Är det för att värna det osunda förhållandet mellan LO och S där socialdemokraterna erhåller miljonbidrag från LO trots att det är många inom LO som inte röstar på S, eller som röstar på S men anser att fackliga organisationer ska arbeta med arbetsmiljö och andra viktiga frågor – och inte med partipolitik.

I ett modernt samhälle så är det viktigt att medlemmarna i fackliga organisationer ges större inflytande via direktdemokrati. Ett ökat inflytande i avgörande frågor kan också leda till att fler faktiskt vill vara medlemmar i facket vilket är en förutsättning för den svenska modellens legitimitet. Alla tjänar alltså på att den enskilde medlemmens röst blir starkare. För mig är det en gåta att arbetsmarknadsministern inte vill ge fackliga medlemmar större inflytande på beslutet i fackliga organisationer.

Lars Beckman, riksdagsledamot ,M, Gävleborg

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Låt oss ha en seriös debatt om hur den svenska modellen kan utvecklas i ett modernt samhälle”, skriver riksdagsledamoten Lars Beckman, M, i en replik till Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä.

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker har så liten respekt för demokratiska spelregler.”  Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall svarar Lars Beckman om förslaget på att kräva direktdemokrati i facket.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”M är inte för vanligt folk”

”Att göra fattiga människor fattigare är inte ett sätt att skapa ett tryggare Sverige”, skriver Jan Öberg, ordförande för Pappers Avdelning 16 i Ortviken.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

”Därför ska vi jobba för en s-ledd regering”

”Därför ska vi jobba för en s-ledd regering”

För att vi verkligen ska kunna leverera trygghet i arbetslivet behöver vi också engagera oss partipolitiskt, skriver fyra förtroendevalda i GS-facket.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.