Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt ”Vi vill att pensionsåldern ska vara flexibel och utgå från vad varje person orkar”, skriver förbundsordföranden för IF Metall, GS och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.
Marie Nilsson är förbundsordförande IF Metall. Hon började arbeta vid 18 års ålder
Per Olof Sjöö är förbundsordförande GS. Han började arbeta vid 18 års ålder.
Matts Jutterström är förbundsordförande Pappers. Han började arbeta vid 17 års ålder.
Dagens Arbete har gjort en mycket intressant genomgång av pensionsfrågan i det senaste numret. Vi är alla tre verksamma i fackförbund där många medlemmar har tunga och påfrestande jobb, både fysiskt och psykiskt. Många av våra medlemmar är med rätta bekymrade för hur de ska orka arbeta till 63 års ålder. En höjd pensionsålder väcker berättigad oro och många frågor.
Läs också: När började du jobba?
Samtidigt, sett till hela befolkningen, blir vi allt friskare och vi lever allt längre. Det betyder att fler måste arbeta längre för att vi ska ha råd att betala pensionerna och välfärden. Men arbetsmiljön är grundläggande för att människor orkar hela vägen och här måste det göras insatser.
Här vill vi se kraftfulla satsningar på Företagshälsovården. Rätt utnyttjad är den en aktiv och kompetent resurs i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Dessutom behöver vi ett sjukförsäkringssystem som gör det möjligt att få sjukersättning om man inte skulle orka arbeta ända till pensionsåldern.
Trygghetssystemen ska enligt pensionsöverenskommelsen följa med pensionsåldern. Det innebär att åldersgränserna för a-kassa och sjukersättning höjs om pensionsåldern höjs. Det har varit ett absolut krav från våra förbund.
Vi vill att pensionsåldern ska vara flexibel och utgå från vad varje person orkar. Många av medlemmarna orkar idag inte arbeta längre än till 63 år.
Pensionsöverenskommelsen avskaffar PPM-systemet i sin nuvarande form. Det är bra, även om vi helst sett att systemet skrotades helt. I dag finns drygt 800 olika fonder att välja mellan, som är helt oöverblickbara. Det har skapat en rådgivningsindustri som blivit dyr för individerna. Miljarder försvinner i avgifter till pensionsbolag i stället för att gå till bättre pensioner.
Den S-ledda regeringen har redan sänkt skatten för pensionärer och lovar att under nästa mandatperiod helt utradera skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare. Det har blivit billigare att gå till tandläkaren och vårdcentralen. Men det behövs göras mer. Vi tror att finansieringen av pensionssystemet behöver ses över och att avgifterna till pensionerna behöver höjas.
Vi kommer att följa förändringarna i pensionssystemet noga, vad de i praktiken innebär för våra medlemmar när de blir verklighet. Ser vi att något inte fungerar kommer vi att jobba för att ändra på det.
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall, började arbeta vid 18 års ålder
Per Olof Sjöö, förbundsordförande GS, började arbeta vid 18
Matts Jutterström, Förbundsordförande Pappers, började arbeta vid 17
”Vi vill att pensionsåldern ska vara flexibel och utgå från vad varje person orkar” är ett bra förslag inget snack om den saken. Däremot så undrar jag hur arbetsmarknaden ser ut för arbetssökande vid 60+? Redan idag är chanser till en anställning i det närmaste obefintliga. Och inte lär det bli bättre när 65,66,67 och 68 åringar troligen kommer att vara inskrivna på Arbetsförmedlingen för att söka jobb.
Hur tänker man här?