Industriarbetarnas tidning

Förbered din cykel för snö och slask

29 november, 2018

Skrivet av

Foto: David Lundmark.

Vintercykling Satsa på dubbdäck, stänkskärmar och bra olja – och rengör cykeln så ofta du orkar. Cykel­mekanikern Erik Lindgren visar hur du rullar du säkert hela vintern.

ERIK LINDGREN

Ålder: 37 år.
Yrke: Cykel­mekaniker och ägare till en cykelbutik på ­Södermalm i Stockholm.
Bakgrund: ”Jag har alltid kört BMX och alltid velat ha en egen butik.”

Byt till dubbdäck
Foto: David Lundmark.

Ett dubbdäck framtill räcker, det ger tillräckligt med grepp. Börja med att släppa ut luften ur framdäcket. Bänd sedan loss däcket med händerna, eller använd en däckavtagare. Vinterdäck är hårdare än vanliga däck. Trä på dubbdäcket på ena sidan av hjulet och lägg i slangen. När hela däcket är på plats pumpar du upp slangen.

Montera stänkskärmar

Fäst skärmar både fram och bak på cykeln. De skyddar dig, din cykel och dina med­trafikanter. Att montera dem är inte särskilt svårt, även om det nästan alltid krävs att du böjer till dem för att de ska passa just din cykel.

Foto: David Lundmark
Olja kedjan regelbundet

En olja gjord för blöta förhållanden för­hindrar att den sköljs bort av snö och slask. Smörj kedjan, vänta ett par minuter och torka av överflödig olja med en trasa – annars drar kedjan till sig smuts. Se över kedjan två gånger i veckan om det är snö på vägarna.

Det absolut viktigaste är att hålla cykeln ren. När det är snö utomhus och gatorna saltas, ­pajar cykeln väldigt fort. Saltet äter upp metallen – framför­allt aluminium tar mycket stryk. På sikt kan cykelns hjulnipplar dela på sig och falla av.

Erik Lindgren

Tvätta cykeln så ofta du orkar

Om det är riktigt dåligt väder ska du helst tvätta cykeln varje dag, eller torka av den så gott det går. Allra bäst är att spola rent cykeln med en vattenslang men en vattenhink, en tvättsvamp och cykelrengöring räcker långt.

Viktigt med bra lampor!

Ha en bra uppsättning ­lampor om du cyklar i mörker eller skymning – och se till att de är vädertätade. ­Lagen säger att såväl bak- som framlampan måste kunna ses på ett avstånd av 300 meter.

Foto: David Lundmark.
RÄTT LUFTTRYCK?

En rekommendation står alltid skriven på sidan av däcket. Gå inte ­under det rekommenderade minimivärdet och kontrollera trycket regelbundet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så blir stolen som ny igen

Så blir stolen som ny igen

Tips från proffset Ett nytt tyg på sitsen kan göra underverk för en gammal stol. Viveka Jonsson på Gemla möbler ger några tips för att få det snyggt.

Så håller du branden borta

Så håller du branden borta

Under den mörka årstiden tänder vi gärna ljus – men det är viktigt att inte slarva. Miguel Niklasson, montör och deltidsbrandman, berättar om vanliga brandrisker.

Så får du träden att må bra

Så får du träden att må bra

Äppelträd ska helst beskäras varje år. Och det behöver inte vara svårt. Arboristerna Dennis Zaloga och Brendan Bretherton ger en lektion.

Fixa bästa brasan

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

Tälj din egen kaffeskopa

Tälj din egen kaffeskopa

Skopa upp morgonkaffet med något du tillverkat själv. Virkesmätaren Ulf Palo visar hur.

Håll pärlan skinande

Håll pärlan skinande

Biltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Håll motorsågskedjan vass

Håll motorsågskedjan vass

Kenneth Gabrielsson har 26 års erfarenhet som motorsågsinstruktör. Här visar han dig ­hur du slipar motorsågskedjan.

Så kan du själv byta olja på bilen

Så kan du själv byta olja på bilen

Att byta motorolja med jämna mellanrum är helt avgörande för om bilen ska leva länge. Bilmekanikern Aws Hashem på Bavaria bilverkstad i Solna visar hur du byter olja som ett proffs.

En bra svets låter som en arg humla

En bra svets låter som en arg humla

Kanske har du en gammal bil som du drömmer om att fixa eller ett smidesstaket som faller isär? Luis Olivares visar att det inte alls är svårt att lära sig svetsa – var bara nyfiken och våga.

Rädda dina favoritjeans

Rädda dina favoritjeans

Förr var jeans arbetskläder och slets ofta sönder över knäna. I dag är det vanligare att byxgrenen spricker. Skräddaren Kerstin Neumüller visar hur du enkelt kan laga dem själv.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.