Kampen går vidare men nu tackar jag för mig
Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
22 augusti, 2019
Skrivet av Helle Klein
LEDARE Branschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.
Pappersmaskinerna går för fullt runt om i landet. I miljömedvetandets tid är papper återigen en eftertraktad vara. Dessutom utvecklas nya produkter. Inom en snar framtid kan plastflaskor bytas ut mot pappersflaskor, plastbatterier mot pappersbatterier och till och med det attraktiva kolfibret kan komma att tillverkas av lignin som utvinns ur sulfatmassabrukens svartlut.
Efterfrågan lär inte vara ett problem, däremot bristen på pappersarbetare. I dag är 28,3 procent av pappersarbetarna 56 år eller äldre. Mer än var fjärde pappersarbetare går i pension inom tio år. Branschen står inför en gigantisk generationsväxling. Frågan är hur beredskapen ser ut. Bristen på kompetent arbetskraft och kunskapsluckan när alla äldre pappersarbetare försvinner är två stora utmaningar.
– På sikt kan det ge kvalitetsproblem, hota både jobb och välfärd, säger Conny Nilsson, Pappers näringspolitiska ombudsman, till Dagens Arbete.
Kompetensförsörjningen inom industrin är en fråga för politiken – att se till att det finns relevant utbildning för alla – men också en fråga för parterna. Företag och fack måste hitta strategier för föryngringen.
DA har varit på pappers- och massa-fabriken i Husum och pratat om just detta med pappersarbetarna. De pekar på problemet med att företaget inte har framförhållning och ser till att nya yngre kommer in så länge som de äldre finns kvar och kan lära upp dem. Kunskapsöverföringen måste tillåtas ta tid då det är mycket som ska läras in i de ofta komplicerade produktionsprocesserna.
Generellt inom industrin har trenden varit att färre ska göra mer. Arbetet har blivit stressigare med alltför slimmade arbetsorganisationer. Det skapar sämre arbetsmiljö.
– Jag är orolig för vilka risker som det kan medföra. Kompetens är ju en av de största barriärerna mot olycksfall och här har vi ju många risker, säger huvudskyddsombudet Jonas Molander till DA.
Kompetensförsörjningen inom industrin är en fråga för politiken – att se till att det finns relevant utbildning för alla – men också en fråga för parterna. Företag och fack måste hitta strategier för föryngringen.
Kenneth Olsson, avdelningsordförande för Pappers i Husum, pekar på behovet av en gemensam utbildning för hela massa- och pappersindustrin, någon form av processoperatörsutbildning. Kanske borde också utbildningar förläggas mer ute på industrierna så att de unga samtidigt kan göra inhopp och läras upp av de äldre.
Företagen måste nu våga tänka mer långsiktigt och göra allt för att få en kompetent arbetskraft framöver. Frågan om generationsväxlingen och hur man ska säkra framtidens industriarbetare borde vara en huvudfråga i kommande avtalsrörelse.