Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Värna framtidens pappers­arbetare

22 augusti, 2019

Skrivet av

LEDARE Branschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Pappersmaskinerna går för fullt runt om i landet. I miljömedvetandets tid är papper återigen en eftertraktad vara. Dessutom utvecklas nya produkter. Inom en snar framtid kan plastflaskor bytas ut mot pappersflaskor, plastbatterier mot pappersbatterier och till och med det attraktiva kolfibret kan komma att tillverkas av lignin som utvinns ur sulfatmassabrukens svartlut.

Efterfrågan lär inte vara ett problem, däremot bristen på pappersarbetare. I dag är 28,3 procent av pappersarbetarna 56 år eller äldre. Mer än var fjärde pappersarbetare går i pension inom tio år. Branschen står inför en gigantisk generationsväxling. Frågan är hur beredskapen ser ut. Bristen på kompetent arbetskraft och kunskapsluckan när alla äldre pappersarbetare försvinner är två stora utmaningar.

– På sikt kan det ge kvalitetsproblem, hota både jobb och välfärd, säger Conny Nilsson, Pappers näringspolitiska ombudsman, till Dagens Arbete.

Kompetensförsörjningen inom industrin är en fråga för politiken – att se till att det finns relevant utbildning för alla – men också en fråga för parterna. Företag och fack måste hitta strategier för föryngringen.

DA har varit på pappers- och massa-fabriken i Husum och pratat om just detta med pappersarbetarna. De pekar på problemet med att företaget inte har framförhållning och ser till att nya yngre kommer in så länge som de äldre finns kvar och kan lära upp dem. Kunskapsöverföringen måste tillåtas ta tid då det är mycket som ska läras in i de ofta komplicerade produktionsprocesserna.

Generellt inom industrin har trenden varit att färre ska göra mer. Arbetet har blivit stressigare med alltför slimmade arbetsorganisationer. Det skapar sämre arbetsmiljö.

– Jag är orolig för vilka risker som det kan medföra. Kompetens är ju en av de största barriärerna mot olycksfall och här har vi ju många risker, säger huvudskyddsombudet Jonas Molander till DA.

Kompetensförsörjningen inom industrin är en fråga för politiken – att se till att det finns relevant utbildning för alla – men också en fråga för parterna. Företag och fack måste hitta strategier för föryngringen.

Kenneth Olsson, avdelningsordförande för Pappers i Husum, pekar på behovet av en gemensam utbildning för hela massa- och pappersindustrin, någon form av processoperatörsutbildning. Kanske borde också utbildningar förläggas mer ute på industrierna så att de unga samtidigt kan göra inhopp och läras upp av de äldre.

Företagen måste nu våga tänka mer långsiktigt och göra allt för att få en kompetent arbetskraft framöver. Frågan om generationsväxlingen och hur man ska säkra framtidens industriarbetare borde vara en huvudfråga i kommande avtalsrörelse.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

”Det är på arbetsplatserna det händer”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson som bjudit in till frukostsamtal om jämställdhet i dag på Internationella Kvinnodagen. IF Metall har i år ett nationellt tema för sitt fackliga arbete: Kvinnors situation i industrin. #metoo-rörelsen blev en väckarklocka för i princip alla samhällssektorer. Locket kunde lyftas och decennier av […]

”Matchningen måste förbättras”

”Matchningen måste förbättras”

Arbetsförmedlingen behöver renodla sitt uppdrag till myndighetsutövning – kontroll och uppföljning. Privata aktörer kan bättre specialisera sig på olika branscher, skriver Fredrik Christensson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”I stället för slagträ behövs pragmatisk politik”

”I stället för slagträ behövs pragmatisk politik”

”Arbetsmarknadsministerns utbildningsstrategi är farlig i lågkonjunktur. Kommunal vuxenutbildning och traditionell arbetsmarknadsutbildning måste komplettera varandra, skriver Maria Mattsson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.

”Yrkeshögskolan är en förebild”

”Yrkeshögskolan är en förebild”

Företag måste samverka mer för att hitta vilken kompetens som saknas och kommuner behöver samarbeta bättre, för att kommunal arbetsmarknadsutbildning ska ge bättre resultat, skriver Henrik Smedmark, utbildningschef på Trä- och Möbelföretagen.

Utbildningskaos hotar industrin

Utbildningskaos hotar industrin

”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

Alliansens farliga arbetsmarknadspolitik

Det avgörande problemet är att företag skriker efter arbetskraft men inte rätt utbildad sådan. Det löses inte med sänkta löner, skriver Helle Klein i en ledarkommentar till Alliansens nya förslag om inträdesjobb för nyanlända. Kan någon i Svenskt Näringsliv förklara för allianspartierna att de ska ge sjutton i att politisera lönebildningen.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.