Industriarbetarnas tidning

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

10 oktober, 2019

Skrivet av

Bosse Strandell började jobba när han var 16 år. Nu när varannan helg är långhelg har han tid att resa, fixa på nya huset och ägna sig åt sitt stora musikintresse. Foto: Lisa Arfwidson

Delpension Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

Till vardags bockar Bosse Strandell keramiska element på Kanthal i Hallstahammar. Nu har han snart långhelg, och då blir det att fixa vindsluckan i nya huset, ta hand om barnbarn och spela gitarr förstås.

– Lata mig lite ska jag nog hinna också.

När Bosse var på väg att fylla 60 tvekade han inte. Han ville gå i deltidspension. Kroppen hade tagit stryk efter många år i industrin.

– När man blir äldre blir tid värt mer än pengar.

Idealet var att jobba halvtid, men det skulle bli för kostsamt, insåg han när han träffade en pensionsrådgivare. Träffen hade han rätt till enligt sitt kollektivavtal.

I stället fick det bli 80 procent. Nu är han ledig fredag till måndag varannan helg. Inkomsten har minskat ungefär 1 600 i månaden efter skatt.

På stål- och metallavtalet infördes så kallad livstidspremie 1998. Anställda fick välja mellan att spara till pensionen eller gå ner i tid. I Sandvikkoncernens lokala avtal – som Kanthal lyder under – är det pension som gäller för alla.

Har man samlat pensionspengar sedan 1998 har man en rejäl slant nu. Bosse Strandell började på Kanthal 2005 senaste vändan.

– Det är ett väldigt bra avtal vi har, att kunna gå i deltidspension, säger Niclas Widell, klubbordförande på Kanthal.

När någon vill minska arbetstiden blir det först en lokal förhandling, berättar han.

–  Ofta kan vi hitta lösningar.

Kanske kan två personer jobba halvtid varannan vecka, kanske kan man använda tiden för att skola in nya.

Så fungerar deltidspensionen

2013 infördes delpension i många avtal. Den består av två oberoende delar:

Extra pensionspremier

Om du har kollektivavtal ska arbetsgivaren sätta av extra pengar till din pension, cirka 1–2 procent av lönen beroende på avtal.

Inom stålindustrin och gruvindustrin finns sedan tidigare en liknande livstidsarbetspremie, där avsättningen är högre, upp till 4,5 procent.

Möjlighet till deltid

Från 60 år har du möjlighet att gå ned i tid. Reglerna ser lite olika ut i olika avtal, men i de flesta fall ska arbetsgivaren inte kunna säga nej. Ansök i god tid.

Du måste inte ta ut pengar från pensionen för att du går ner i tid, utan kan låta pengarna ligga kvar tills du går i pension helt.

INFOGRAM-Tabell

Även på andra arbetsplatser med kollektivavtal finns möjligheten att gå ned i tid efter 60. 2013 infördes delpension för de flesta. En liten del av löneökningarna avsattes till pension.
Men på bara sex år har de flesta inte hunnit tjäna ihop så mycket pengar.

Anna Eriksson, försäkringsansvarig på IF Metall Mälardalen, berättar hur det är på hennes arbetsplats, GKN i Köping, som har teknikavtalet. Några har utnyttjat möjligheten att gå ned i tid, ofta kanske något halvår före pension, men än så länge är det för lite pengar i systemet för att det ska gå ihop ekonomiskt. Pengar måste avsättas i 20–30 år.

– Det är ju vi som är födda på sjuttiotalet som kommer att kunna lyfta det fullt ut.

På Kanthal drömmer Bosse Strandell om att gå ner ännu mer i tid.

Kanske blir det så när han får ta ut statlig pension vid 62.
– Det är skönt att komma ifrån jobbet, och vara mer sig själv.

Livet är ett lotteri, säger han, man vet inte vad som händer. Han vill ha tid när han fortfarande är pigg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Enhälligt ja till IF Metalls avtal

IF Metalls avtalsråd sade i dag ja till den nya uppgörelsen. Dagens Arbete frågade fem delegater vad de tycker – det är mest mest ros men också en del invändningar om lönenivån.

Båda parter nöjda med Teknikavtalet

Båda parter nöjda med Teknikavtalet

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kallar sitt sista avtal ”banbrytande”. Hans motpart, Teknikföretagens Anders Weihe, talar om en ”för hög, men ändå rimlig nivå”.

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

I dagarna ska hundratusentals anställda få sin nya lön. Vi reder ut vad som gäller i de olika avtalen i industrin – och vilka avtal som inte är klara.

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Arbetad tid kan omvandlas till pengar men åt andra hållet är det inte lika lätt, skriver Lars Henriksson.

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.