Vad händer med a-kassan?
En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Fråga om jobbet | Nya regler
Det talas om en ny pensionsålder men jag kan inte räkna ut om jag påverkas. Det verkar som om det är flera åldrar som diskuteras. Jag är född 1962 och vill veta vad som gäller.
Svar: Det är fullt förståeligt att det kan verka rörigt. Förklaringen är att vi har flera olika pensionsåldrar och att de kommer att höjas vid olika tillfällen. De beslut som hittills fattats är riksdagsbeslut. Troligen kommer arbetsmarknadens parter att med tiden också höja åldrarna för utbetalningar av avtals-/tjänstepensioner.
Nu vid årsskiftet höjs den lägsta åldern för att kunna ta ut inkomstpension och premiepension. Åldern höjs från 61 till 62 år och det innebär att 59:orna är den första årskullen att påverkas.
År 2023 tas nästa steg och åldern höjs till 63. År 2026 är det tänkt att åldern ska höjas till 64 år.
Garantipensionen, den lägsta pensionen som många får en del av när inkomstpensionen är låg, kan i dag tas ut från 65 års ålder. Det gäller även bostadstillägget för pensionärer. Denna ålder ligger kvar fram till år 2023 då den höjs till 66 år.
År 2026 höjs troligen åldern ytterligare med ett år i och med att den knyts till förväntad livslängd. Trygghetssystemen (a-kassa, sjukersättning, sjukförsäkring etc) följer med upp vid förändringarna av åldern för garantipension.
Nu har man rätt att ha kvar sin anställning till 67 år. Vid årsskiftet höjs gränsen till 68 år.
Den första årskullen som får rätt att stanna kvar i anställningen ett år till är 53:orna. År 2023 är det 69 år som gäller.
Sammanfattningsvis kommer du som är född 1962 att kunna börja ta ut inkomstpension och premiepension när du är 64 år. Du kommer att ha rätt att vara kvar i anställningen till minst 69 års ålder.
Annika Creutzer
Privatekonom
På minpension.se kan du räkna på hur mycket du får i pension vid olika åldrar.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.