Att måla är som att kratta löv
Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt. Om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall
Under 2019 rapporterade IF Metalls regionala skyddsombud över 20 000 brister i arbetsmiljön. Brister i brand- och räddningsutrustning och hantering av kemikalier var de vanligaste anmärkningarna.
Dessa siffror, hämtade direkt från industrins verklighet, visar hur viktiga de regionala skyddsombuden är för att förebygga skador och olyckor på arbetsplatser som saknar egen skyddskommitté. Oftast upptäcker de bristerna i tid, så att de kan åtgärdas innan det går illa.
Men i Dagens Arbete menar moderaten Saila Quicklund att de regionala skyddsombuden aldrig har utvärderats. Hon tycker att de borde ersättas med hittills helt oprövade statliga arbetsmiljörådgivare.
Ett fungerande system för att upptäcka och åtgärda säkerhetsbrister i arbetsmiljön, som kan rädda både hälsa och liv, ska alltså skrotas. Det är en obegriplig ståndpunkt. Om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt.
IF Metalls regionala skyddsombud lägger ner mycket tid och stor energi på att stötta arbetstagare och arbetsgivare i deras dagliga arbetsmiljöarbete. En säker och hållbar arbetsmiljö är ju något vi allra bästa åstadkommer tillsammans, i samarbete på arbetsplatserna.
Det är skälet till att IF Metall kräver att de regionala skyddsombuden får komma in på fler arbetsplatser.
I dag får de regionala skyddsombuden enbart verka på arbetsplatser där minst en anställd är medlem i ett fackförbund. Det innebär att det finns företag som har kollektivavtal, men där de regionala skyddsombuden inte får komma in. Det här är särskilt vanligt på arbetsplatser med många utstationerade arbetare.
I dessa fall kan regionala skyddsombud inte agera, trots att de får direkta uppgifter om eller själva kan konstatera brister i arbetsmiljön. Det har till exempel handlat om om arbetare som hanterar tunga maskiner utan någon form av utbildning. Så kan vi inte ha det!
Saila Quicklund lyfter den viktiga frågan om psykosociala arbetsmiljö. Stress, mobbning och trakasserier. Det är stora arbetsmiljöproblem som drabbar människor hårt. Men varför detta skulle vara ett argument mot regionala skyddsombud är en gåta.
När regionala skyddsombud besöker arbetsplatser utan en egen skyddskommitté blir de någon att larma om psykosociala problem – och har naturligtvis kunskap och redskap hjälpa arbetsplatsen att komma till rätta med problemen. Våra regionala skyddsombud är proffsiga och välutbildade.
En vanlig myt, som just nu sprids i debatten, är att regionala skyddsombud skulle syssla med partipolitik. Det stämmer inte. De går skyddsronder tillsammans med arbetsgivare och anställda för att öka säkerheten, minska ohälsan och få igång ett aktivt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen.
Partisympatier har över huvud taget inte med saken att göra. Våra regionala skyddsombud tar heller inte hänsyn till vem som är med i facket och inte. De hjälper alla som arbetar, oavsett fackligt medlemskap.
Påståendet att de regionala skyddsombuden aldrig har utvärderats är inte heller korrekt. Varje år redovisas verksamheten av fackförbunden till Arbetsmiljöverket.
Jag skulle vilja ge Saila Quicklund samma inbjudan som Svenskt Näringsliv och Företagarna tidigare har fått. Du är välkommen att följa med ett av IF Metalls regionala skyddsombud på skyddsrond, så att du kan se hur arbetet för att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö fungerar i praktiken!