Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

4 mars, 2020

Skrivet av Marie Nilsson

Debatt Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt. Om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Om skribenten:

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall

Under 2019 rapporterade IF Metalls regionala skyddsombud över 20 000 brister i arbetsmiljön. Brister i brand- och räddningsutrustning och hantering av kemikalier var de vanligaste anmärkningarna.

Dessa siffror, hämtade direkt från industrins verklighet, visar hur viktiga de regionala skyddsombuden är för att förebygga skador och olyckor på arbetsplatser som saknar egen skyddskommitté. Oftast upptäcker de bristerna i tid, så att de kan åtgärdas innan det går illa.

Men i Dagens Arbete menar moderaten Saila Quicklund att de regionala skyddsombuden aldrig har utvärderats. Hon tycker att de borde ersättas med hittills helt oprövade statliga arbetsmiljörådgivare.

Ett fungerande system för att upptäcka och åtgärda säkerhetsbrister i arbetsmiljön, som kan rädda både hälsa och liv, ska alltså skrotas. Det är en obegriplig ståndpunkt. Om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt.

IF Metalls regionala skyddsombud lägger ner mycket tid och stor energi på att stötta arbetstagare och arbetsgivare i deras dagliga arbetsmiljöarbete. En säker och hållbar arbetsmiljö är ju något vi allra bästa åstadkommer tillsammans, i samarbete på arbetsplatserna.

Det är skälet till att IF Metall kräver att de regionala skyddsombuden får komma in på fler arbetsplatser.

I dag får de regionala skyddsombuden enbart verka på arbetsplatser där minst en anställd är medlem i ett fackförbund. Det innebär att det finns företag som har kollektivavtal, men där de regionala skyddsombuden inte får komma in. Det här är särskilt vanligt på arbetsplatser med många utstationerade arbetare.

I dessa fall kan regionala skyddsombud inte agera, trots att de får direkta uppgifter om eller själva kan konstatera brister i arbetsmiljön. Det har till exempel handlat om om arbetare som hanterar tunga maskiner utan någon form av utbildning. Så kan vi inte ha det!

Saila Quicklund lyfter den viktiga frågan om psykosociala arbetsmiljö. Stress, mobbning och trakasserier. Det är stora arbetsmiljöproblem som drabbar människor hårt. Men varför detta skulle vara ett argument mot regionala skyddsombud är en gåta.

När regionala skyddsombud besöker arbetsplatser utan en egen skyddskommitté blir de någon att larma om psykosociala problem – och har naturligtvis kunskap och redskap hjälpa arbetsplatsen att komma till rätta med problemen. Våra regionala skyddsombud är proffsiga och välutbildade.

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

En vanlig myt, som just nu sprids i debatten, är att regionala skyddsombud skulle syssla med partipolitik. Det stämmer inte. De går skyddsronder tillsammans med arbetsgivare och anställda för att öka säkerheten, minska ohälsan och få igång ett aktivt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen.

Partisympatier har över huvud taget inte med saken att göra. Våra regionala skyddsombud tar heller inte hänsyn till vem som är med i facket och inte. De hjälper alla som arbetar, oavsett fackligt medlemskap.

Påståendet att de regionala skyddsombuden aldrig har utvärderats är inte heller korrekt. Varje år redovisas verksamheten av fackförbunden till Arbetsmiljöverket.

Jag skulle vilja ge Saila Quicklund samma inbjudan som Svenskt Näringsliv och Företagarna tidigare har fått. Du är välkommen att följa med ett av IF Metalls regionala skyddsombud på skyddsrond, så att du kan se hur arbetet för att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö fungerar i praktiken!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Därför får vi inte missa att ställa om

Därför får vi inte missa att ställa om

Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kräver mer makt över tiden

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dags för företagen att ta ansvar

Dags för företagen att ta ansvar

Löntagarna gör sin del för att komma till rätta med inflationen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten, skriver Europaparlamentarikern Ilan De Basso (S).

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Nu krävs fanimej proportioner

Nu krävs fanimej proportioner

Kommunens förskoleanställda fick en hundring i belöning efter pandemin. Postnords vd fick lite mer, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

Vår framgång hänger på ditt stöd

Att förhandla om avtal är en maktkamp och det går inte att vara neutral. Krasst uttryckt: den som inte är med i facket stöttar arbetsgivaren, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Du kanske också vill läsa…

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

De som arbetar på arbetsplatser utan lägsta löner och kollektivavtal har oftast inget skyddsombud att vända sig till, skriver Saila Quicklund (M).

”Regeringens förslag om RSO missar målet”

Att kontrollera arbetsmiljön är en myndighetsuppgift och inte en uppgift för de regionala skyddsombuden, skriver Saila Quicklund (M).

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ingen ska behöva dö av jobbet

Ingen ska behöva dö av jobbet

”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Vi försvarar våra skydds­ombud”

De fackliga skyddsombuden spelar stor roll för oss industriarbetare. De gör oss tryggare och säkrare på jobbet, och är våra företrädare i arbetet för en bättre arbetsmiljö.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.