Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Första hundra åren i framtidens tjänst

30 september, 2020

Skrivet av

Ledare Det är en fantastisk bildskatt och ett dokument över Sverige som ledande industrination utifrån pappersarbetarnas perspektiv, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein om jubileumsnumret.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Holmen Hallstavik, Stora Enso Skoghall, Billerud Korsnäs Frövi, Södra Cell Mönsterås, Aspa bruk, Lessebo Paper … listan är lång över alla de pappers- och massabruk runt om i landet som finns representerade i den jubileumstidning som Dagens Arbete gjort. Det är en unik samling bilder som bara en fackförbundstidning som Dagens Arbete klarar att publicera. Vi har varit ute och gjort reportage från vartenda pappersbruk i Sverige alltsedan tidningen startade 1997.

Nu fyller Pappers hundra år och det vill vi fira med en jubileumstidning – det tjockaste magasin vi någonsin har tryckt och med ett omslag särskilt skapat av papperskonstnären Fideli Sundqvist.

Det är lätt att jubileer bara ägnas åt historiskt tillbakablickande men Pappers som fackförbund är allt annat än nostalgiskt. Tvärtom valde förbundet att låta hundraårsjubileet kretsa kring de unga i den häftiga satsningen Pappers Ung. Det stora fysiska eventet vid hundraårsdagen i höst har tyvärr fått ställas in på grund av coronapandemin, men idén att få med de unga i fackligt engagemang lever vidare.

Vi har inte gjort en tidning som speglar de hundra åren, sådant får historikerna ägna sig åt. Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna. Det är både gamla och nytagna bilder. Här ser vi pappersarbetarna som annars nästan aldrig kommer till tals i dagspress, radio eller tv.

Det är en fantastisk bildskatt och ett dokument över Sverige som ledande industrination utifrån pappersarbetarnas perspektiv.

Pappers har mycket att vara stolt över.

Ofta har förbundet vågat gå sin egen väg. Ibland kan det uppfattas som bråkigt, men alltid solidariskt och ofta samarbetsinriktat. På 1990-talet sluter man ett unikt avtal som är gemensamt med tjänstemännen – Allmänna villkorsavtalet. Dessutom är man en av arkitekterna bakom industriavtalet som man sedan lämnar när det omförhandlas 2011.

Likaså ser man till att medlemmarna får en arbetstidsförkortning som kan omvandlas i ledig tid, pensionssparande eller pengar. ATK:n är ständigt ifrågasatt av arbetsgivarna men älskad av pappersarbetarna.

Vi visar människorna på bruken under de senaste decennierna.

För oss på Dagens Arbete har Pappers alltid varit en engagerad tidningsägare. Är det några som tror på och värnar ett självständigt magasin är det Pappers och bland medlemmarna finns engagemanget för demokratin och solidariteten som är viktigare än någonsin i dag.

Länge har det hetat att pappersindustrin är en krisbransch. Allteftersom digitaliseringen ökar minskar efterfrågan på exempelvis tidningspapper.
Men samtidigt innebär den digitala livsstilen att allt fler handlar över nätet. Det behövs mer omslag och förpackningar. Plötsligt är det pappersarbetarna som är vid fronten när plasten ska fasas ut.

”Cellulosa finns numera i allt från asfalt till läppstift”, konstaterar Pontus Georgsson i sin krönika. Framtiden heter nanocellulosa.

Dagens Arbete har genom åren skrivit mycket om de spännande innovationerna som pågår inom skogs- och pappersindustrin. Skogen är det nya gröna guldet. Desto viktigare att arbetarna får vara med i teknikomvandlingen och att arbetsgivarna hellre investerar i de anställdas kompetensutveckling än i snabba vinstuttag för aktieägarna.

Antalet pappersbruk och medlemmar har minskat genom åren, men sällan har pappersindustrin känts så framtidsinriktad som i dag. Skogen och digitaliseringen hör ihop och pappersarbetarna kan bli själva motorn i den gröna omställningen. Förutom ungdomssatsningen måste förbundet satsa på att fler kvinnor ska bli förtroendevalda. Jämställdheten får inte ta hundra år.

Fortsätta skapa framtid, Pappers.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.