Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Första hundra åren i framtidens tjänst

30 september, 2020

Skrivet av

Ledare Det är en fantastisk bildskatt och ett dokument över Sverige som ledande industrination utifrån pappersarbetarnas perspektiv, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein om jubileumsnumret.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Holmen Hallstavik, Stora Enso Skoghall, Billerud Korsnäs Frövi, Södra Cell Mönsterås, Aspa bruk, Lessebo Paper … listan är lång över alla de pappers- och massabruk runt om i landet som finns representerade i den jubileumstidning som Dagens Arbete gjort. Det är en unik samling bilder som bara en fackförbundstidning som Dagens Arbete klarar att publicera. Vi har varit ute och gjort reportage från vartenda pappersbruk i Sverige alltsedan tidningen startade 1997.

Nu fyller Pappers hundra år och det vill vi fira med en jubileumstidning – det tjockaste magasin vi någonsin har tryckt och med ett omslag särskilt skapat av papperskonstnären Fideli Sundqvist.

Det är lätt att jubileer bara ägnas åt historiskt tillbakablickande men Pappers som fackförbund är allt annat än nostalgiskt. Tvärtom valde förbundet att låta hundraårsjubileet kretsa kring de unga i den häftiga satsningen Pappers Ung. Det stora fysiska eventet vid hundraårsdagen i höst har tyvärr fått ställas in på grund av coronapandemin, men idén att få med de unga i fackligt engagemang lever vidare.

Vi har inte gjort en tidning som speglar de hundra åren, sådant får historikerna ägna sig åt. Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna. Det är både gamla och nytagna bilder. Här ser vi pappersarbetarna som annars nästan aldrig kommer till tals i dagspress, radio eller tv.

Det är en fantastisk bildskatt och ett dokument över Sverige som ledande industrination utifrån pappersarbetarnas perspektiv.

Pappers har mycket att vara stolt över.

Ofta har förbundet vågat gå sin egen väg. Ibland kan det uppfattas som bråkigt, men alltid solidariskt och ofta samarbetsinriktat. På 1990-talet sluter man ett unikt avtal som är gemensamt med tjänstemännen – Allmänna villkorsavtalet. Dessutom är man en av arkitekterna bakom industriavtalet som man sedan lämnar när det omförhandlas 2011.

Likaså ser man till att medlemmarna får en arbetstidsförkortning som kan omvandlas i ledig tid, pensionssparande eller pengar. ATK:n är ständigt ifrågasatt av arbetsgivarna men älskad av pappersarbetarna.

Vi visar människorna på bruken under de senaste decennierna.

För oss på Dagens Arbete har Pappers alltid varit en engagerad tidningsägare. Är det några som tror på och värnar ett självständigt magasin är det Pappers och bland medlemmarna finns engagemanget för demokratin och solidariteten som är viktigare än någonsin i dag.

Länge har det hetat att pappersindustrin är en krisbransch. Allteftersom digitaliseringen ökar minskar efterfrågan på exempelvis tidningspapper.
Men samtidigt innebär den digitala livsstilen att allt fler handlar över nätet. Det behövs mer omslag och förpackningar. Plötsligt är det pappersarbetarna som är vid fronten när plasten ska fasas ut.

”Cellulosa finns numera i allt från asfalt till läppstift”, konstaterar Pontus Georgsson i sin krönika. Framtiden heter nanocellulosa.

Dagens Arbete har genom åren skrivit mycket om de spännande innovationerna som pågår inom skogs- och pappersindustrin. Skogen är det nya gröna guldet. Desto viktigare att arbetarna får vara med i teknikomvandlingen och att arbetsgivarna hellre investerar i de anställdas kompetensutveckling än i snabba vinstuttag för aktieägarna.

Antalet pappersbruk och medlemmar har minskat genom åren, men sällan har pappersindustrin känts så framtidsinriktad som i dag. Skogen och digitaliseringen hör ihop och pappersarbetarna kan bli själva motorn i den gröna omställningen. Förutom ungdomssatsningen måste förbundet satsa på att fler kvinnor ska bli förtroendevalda. Jämställdheten får inte ta hundra år.

Fortsätta skapa framtid, Pappers.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

Ungdomssatsning, arbetsmiljö, sommarhetta – och läsplattor. Dagens Arbetes chefredaktör bloggar från Pappers kongress i Gävle.

”Arbetsgivarna ska betala för det du offrar”

”Arbetsgivarna ska betala för det du offrar”

Det är självklart att pappersarbetare ska ha bra betalt – och rimliga arbetsscheman, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk i Värmland – som tillverkar hälften av världens ölunderlägg – ska läggas ned. ”Det känns väldigt dystert”, säger Pappers avdelningsordförande Peter Wikström.

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Nästan alla massa- och pappersbruk i Sverige har haft en eller flera anställda som insjuknat i covid-19.
”Det var inte helt oväntat”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson, som själv drabbats av sjukdomen.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Märket är en urvuxen tvångströja

Märket är en urvuxen tvångströja

Vi har länge varit kritiska mot att vårt inflytande är för litet i processen inför avtalsrörelsen. LO måste enas om en bredare modell för lönenivåerna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Märket är satt. Bravo!

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ge ungdomarna amnesti nu

Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.