Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Första hundra åren i framtidens tjänst

30 september, 2020

Skrivet av

Ledare Det är en fantastisk bildskatt och ett dokument över Sverige som ledande industrination utifrån pappersarbetarnas perspektiv, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein om jubileumsnumret.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Holmen Hallstavik, Stora Enso Skoghall, Billerud Korsnäs Frövi, Södra Cell Mönsterås, Aspa bruk, Lessebo Paper … listan är lång över alla de pappers- och massabruk runt om i landet som finns representerade i den jubileumstidning som Dagens Arbete gjort. Det är en unik samling bilder som bara en fackförbundstidning som Dagens Arbete klarar att publicera. Vi har varit ute och gjort reportage från vartenda pappersbruk i Sverige alltsedan tidningen startade 1997.

Nu fyller Pappers hundra år och det vill vi fira med en jubileumstidning – det tjockaste magasin vi någonsin har tryckt och med ett omslag särskilt skapat av papperskonstnären Fideli Sundqvist.

Det är lätt att jubileer bara ägnas åt historiskt tillbakablickande men Pappers som fackförbund är allt annat än nostalgiskt. Tvärtom valde förbundet att låta hundraårsjubileet kretsa kring de unga i den häftiga satsningen Pappers Ung. Det stora fysiska eventet vid hundraårsdagen i höst har tyvärr fått ställas in på grund av coronapandemin, men idén att få med de unga i fackligt engagemang lever vidare.

Vi har inte gjort en tidning som speglar de hundra åren, sådant får historikerna ägna sig åt. Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna. Det är både gamla och nytagna bilder. Här ser vi pappersarbetarna som annars nästan aldrig kommer till tals i dagspress, radio eller tv.

Det är en fantastisk bildskatt och ett dokument över Sverige som ledande industrination utifrån pappersarbetarnas perspektiv.

Pappers har mycket att vara stolt över.

Ofta har förbundet vågat gå sin egen väg. Ibland kan det uppfattas som bråkigt, men alltid solidariskt och ofta samarbetsinriktat. På 1990-talet sluter man ett unikt avtal som är gemensamt med tjänstemännen – Allmänna villkorsavtalet. Dessutom är man en av arkitekterna bakom industriavtalet som man sedan lämnar när det omförhandlas 2011.

Likaså ser man till att medlemmarna får en arbetstidsförkortning som kan omvandlas i ledig tid, pensionssparande eller pengar. ATK:n är ständigt ifrågasatt av arbetsgivarna men älskad av pappersarbetarna.

Vi visar människorna på bruken under de senaste decennierna.

För oss på Dagens Arbete har Pappers alltid varit en engagerad tidningsägare. Är det några som tror på och värnar ett självständigt magasin är det Pappers och bland medlemmarna finns engagemanget för demokratin och solidariteten som är viktigare än någonsin i dag.

Länge har det hetat att pappersindustrin är en krisbransch. Allteftersom digitaliseringen ökar minskar efterfrågan på exempelvis tidningspapper.
Men samtidigt innebär den digitala livsstilen att allt fler handlar över nätet. Det behövs mer omslag och förpackningar. Plötsligt är det pappersarbetarna som är vid fronten när plasten ska fasas ut.

”Cellulosa finns numera i allt från asfalt till läppstift”, konstaterar Pontus Georgsson i sin krönika. Framtiden heter nanocellulosa.

Dagens Arbete har genom åren skrivit mycket om de spännande innovationerna som pågår inom skogs- och pappersindustrin. Skogen är det nya gröna guldet. Desto viktigare att arbetarna får vara med i teknikomvandlingen och att arbetsgivarna hellre investerar i de anställdas kompetensutveckling än i snabba vinstuttag för aktieägarna.

Antalet pappersbruk och medlemmar har minskat genom åren, men sällan har pappersindustrin känts så framtidsinriktad som i dag. Skogen och digitaliseringen hör ihop och pappersarbetarna kan bli själva motorn i den gröna omställningen. Förutom ungdomssatsningen måste förbundet satsa på att fler kvinnor ska bli förtroendevalda. Jämställdheten får inte ta hundra år.

Fortsätta skapa framtid, Pappers.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Papperskrisen drabbar DA:s läsare

Papperskrisen drabbar DA:s läsare

Holmen kan inte lämna papper till tryckerierna i tid. Det innebär att Dagens Arbetes läsare inte får någon papperstidning förrän först om ett par veckor.

Industri med framtid – och utmaningar

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Välkommen till jobbet, alla nya!

Att ta emot sommarjobbare är viktigt, för arbetsplatsen, för samhället och för oss som människor, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

Ungdomssatsning, arbetsmiljö, sommarhetta – och läsplattor. Dagens Arbetes chefredaktör bloggar från Pappers kongress i Gävle.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.