Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Första hundra åren i framtidens tjänst

30 september, 2020

Skrivet av

Ledare Det är en fantastisk bildskatt och ett dokument över Sverige som ledande industrination utifrån pappersarbetarnas perspektiv, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein om jubileumsnumret.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Holmen Hallstavik, Stora Enso Skoghall, Billerud Korsnäs Frövi, Södra Cell Mönsterås, Aspa bruk, Lessebo Paper … listan är lång över alla de pappers- och massabruk runt om i landet som finns representerade i den jubileumstidning som Dagens Arbete gjort. Det är en unik samling bilder som bara en fackförbundstidning som Dagens Arbete klarar att publicera. Vi har varit ute och gjort reportage från vartenda pappersbruk i Sverige alltsedan tidningen startade 1997.

Nu fyller Pappers hundra år och det vill vi fira med en jubileumstidning – det tjockaste magasin vi någonsin har tryckt och med ett omslag särskilt skapat av papperskonstnären Fideli Sundqvist.

Det är lätt att jubileer bara ägnas åt historiskt tillbakablickande men Pappers som fackförbund är allt annat än nostalgiskt. Tvärtom valde förbundet att låta hundraårsjubileet kretsa kring de unga i den häftiga satsningen Pappers Ung. Det stora fysiska eventet vid hundraårsdagen i höst har tyvärr fått ställas in på grund av coronapandemin, men idén att få med de unga i fackligt engagemang lever vidare.

Vi har inte gjort en tidning som speglar de hundra åren, sådant får historikerna ägna sig åt. Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna. Det är både gamla och nytagna bilder. Här ser vi pappersarbetarna som annars nästan aldrig kommer till tals i dagspress, radio eller tv.

Det är en fantastisk bildskatt och ett dokument över Sverige som ledande industrination utifrån pappersarbetarnas perspektiv.

Pappers har mycket att vara stolt över.

Ofta har förbundet vågat gå sin egen väg. Ibland kan det uppfattas som bråkigt, men alltid solidariskt och ofta samarbetsinriktat. På 1990-talet sluter man ett unikt avtal som är gemensamt med tjänstemännen – Allmänna villkorsavtalet. Dessutom är man en av arkitekterna bakom industriavtalet som man sedan lämnar när det omförhandlas 2011.

Likaså ser man till att medlemmarna får en arbetstidsförkortning som kan omvandlas i ledig tid, pensionssparande eller pengar. ATK:n är ständigt ifrågasatt av arbetsgivarna men älskad av pappersarbetarna.

Vi visar människorna på bruken under de senaste decennierna.

För oss på Dagens Arbete har Pappers alltid varit en engagerad tidningsägare. Är det några som tror på och värnar ett självständigt magasin är det Pappers och bland medlemmarna finns engagemanget för demokratin och solidariteten som är viktigare än någonsin i dag.

Länge har det hetat att pappersindustrin är en krisbransch. Allteftersom digitaliseringen ökar minskar efterfrågan på exempelvis tidningspapper.
Men samtidigt innebär den digitala livsstilen att allt fler handlar över nätet. Det behövs mer omslag och förpackningar. Plötsligt är det pappersarbetarna som är vid fronten när plasten ska fasas ut.

”Cellulosa finns numera i allt från asfalt till läppstift”, konstaterar Pontus Georgsson i sin krönika. Framtiden heter nanocellulosa.

Dagens Arbete har genom åren skrivit mycket om de spännande innovationerna som pågår inom skogs- och pappersindustrin. Skogen är det nya gröna guldet. Desto viktigare att arbetarna får vara med i teknikomvandlingen och att arbetsgivarna hellre investerar i de anställdas kompetensutveckling än i snabba vinstuttag för aktieägarna.

Antalet pappersbruk och medlemmar har minskat genom åren, men sällan har pappersindustrin känts så framtidsinriktad som i dag. Skogen och digitaliseringen hör ihop och pappersarbetarna kan bli själva motorn i den gröna omställningen. Förutom ungdomssatsningen måste förbundet satsa på att fler kvinnor ska bli förtroendevalda. Jämställdheten får inte ta hundra år.

Fortsätta skapa framtid, Pappers.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

Ungdomssatsning, arbetsmiljö, sommarhetta – och läsplattor. Dagens Arbetes chefredaktör bloggar från Pappers kongress i Gävle.

”Arbetsgivarna ska betala för det du offrar”

”Arbetsgivarna ska betala för det du offrar”

Det är självklart att pappersarbetare ska ha bra betalt – och rimliga arbetsscheman, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

24 sägs upp på Hylte bruk

24 sägs upp på Hylte bruk

”Man lider med dem som får gå hem”, säger Pappers avdelningsordförande Esa Huttu.

Vem äger ditt bruk?

Vem äger ditt bruk?

Över hälften av företagen på
Pappers område är numera utlandsägda, visar DA:s undersökning.

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk i Värmland – som tillverkar hälften av världens ölunderlägg – ska läggas ned. ”Det känns väldigt dystert”, säger Pappers avdelningsordförande Peter Wikström.

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

Sjuka Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna. Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.