Han har varit klubbordförande i ett halvt sekel
Efter 57 år på Saab har Conny Holm blivit specialist på försvarsindustrin. Han tror inte att Natoanslutning automatiskt blir bra för svenska företag.
Industriarbetarnas tidning
Som regionalt skyddsombud inspekterar Dan Torkelsson maskiner och lokaler. Men han är också uppmärksam på problem som bubblar under ytan.
Ålder: 54 år.
Gör: Vaktmästare på Leiabs fönsterfabrik i Mariannelund. Regionalt skyddsombud på GS-facket.
Familj: Son, dotter och särbo.
Fritid: Motorcyklar, roadracing, snickeri och friluftsliv. ”Jag gillar att köra snabbt på bana, men jag gillar också att plocka blåbär.”
Brister i den fysiska arbetsmiljön är ofta ganska lätta att upptäcka, men för att förstå hur någon mår på jobbet krävs lite finess.
− Det går inte att bara fråga utan man måste bygga upp ett förtroende, säger Dan Torkelsson.
Hur gör du det?
− Jag försöker se alla. Jag vill få även de tysta och blyga att prata. Första gången jag är på en arbetsplats sitter vi kanske mest och fikar. Andra gången gör jag en skyddsrond. Efter det brukar jag ha fått tillträde. Då kan jag röra mig ganska fritt och behöver inte ha med chefen, och det är lättare att få personlig kontakt. Jag är ingen psykolog men jag kan ta ett initialt samtal för att försöka förstå vad jag, chefen eller företagshälsan kan göra.
Vilka problem ser du?
− Det kan handla om konflikter mellan kollegor eller med chefen, eller om stress och utbrändhet. Allt som rör den psykosociala arbetsmiljön bara ökar. Jag vet inte vad det beror på. Kanske att tempot har blivit så högt.
Du går alla kurser facket erbjuder för regionala skyddsombud. Varifrån kommer ditt engagemang?
− Jag vill göra mitt uppdrag så bra jag kan. Jag har verkligen möjlighet att påverka så att fler får det bättre på jobbet. Att jag går alla kurser är kanske också mitt sätt att ta revansch. Jag var inte så bra i skolan så nu vill jag väl visa att jag kan.