Industriarbetarnas tidning

”Folk kom fram och undrade hur jag vågade”

8 september, 2023

Skrivet av

Inspiratör Under tre veckor i Genève träffade Paulina Hawil människor från hela världen. Hon blev både inspirerad och fick själv visa hur man står upp för en schyst arbetsmiljö.

paulina hawIL

Ålder: 29 år.

Bor: Malmbäck.

Familj: Gift och två barn.

Jobb: Montör på Kabe Vans i Tenhult.

Uppdrag: Ledamot i fackklubbens styrelse, GS ungkommitté, skolinformatör, organisatör med mera.

Aktuell: Deltog på Genèveskolan den 1–18 juni.

Du har följt FN-organet ILO:s förhandlingar i Genève. Berätta mer.

– Jag valde att följa ILO:s förhandlingar om praktikanters rättigheter. I många länder tänker man inte alls som i Sverige. 

Kan du ge något exempel?

– Ta det här med skyddsutrustning till exempel. Jobbar vi på hög höjd har vi lina och sele, medan man i vissa länder bara ska vara glad att man har fått ett jobb. Även om man står högt upp utan skydd så ska man vara tacksam.

Vilka erfarenheter tog du med dig hem?

– Där var så många människor som har talets gåva. Jag kanske inte alltid höll med om deras åsikter, men sättet de framförde dem på var verkligen inspirerande. Jag sög åt mig som en svamp.

Är det något du kan använda dig av i dina uppdrag här hemma?

– Ja, jag lärde mig jättemycket. Hur man står, hållningen, hur man lägger upp det man säger. Vi står ibland framför en hel aula med unga personer och pratar. Det ska bli intressant att komma ut igen och pröva en del av det jag lärde mig.

Kunde du inspirera andra i Genève?

– Jag är ju en jobbig jävel som inte håller käft om jag märker att något är fel. Jag sa ifrån vid ett tillfälle när en person sa saker som gjorde andra ledsna. Folk kom fram till mig efteråt och undrade hur jag vågade. Det viktigaste för mig är att inspirera andra till att inte ge upp. Att våga säga emot när något är fel.

GENÈVESKOLAN

Grundad 1931 för att ge nordiska fackliga organisationer ökad kunskap om internationellt samarbete och globala regelverk. 

Kursdeltagarna träffar representanter för arbetsorganisationer från hela världen under International Labor Organisations (ILO) konferens i Genève.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Han har varit klubbordförande i ett halvt sekel

Han har varit klubbordförande i ett halvt sekel

Efter 57 år på Saab har Conny Holm blivit specialist på försvarsindustrin. Han tror inte att Natoanslutning automatiskt blir bra för svenska företag. 

Lag om minimilön – ja och nej!

Lag om minimilön – ja och nej!

Sverige måste införa EU:s nya regler om minimilön. Samtidigt försöker man stoppa dem via domstol. Hur går det ihop? Vi har träffat utredaren Carina Gunnarsson.

”Facket är en strejkkassa”

”Facket är en strejkkassa”

Efter 44 år på Volvo Cars och 171 nummer av fabriksgolvets egen tidning Kvasten har bilarbetaren och debattören Lars Henriksson stämplat ut för sista gången. 

”Jag är van vid att hitta lösningar”

”Jag är van vid att hitta lösningar”

Hon har en bakgrund som lödare, ombudsman och IF Metalls internationella sekreterare. Vid årsskiftet blir Birgit Birgersson Brorsson kommunalråd i Sölvesborg.

”Jag tynar bort om jag sitter stilla”

”Jag tynar bort om jag sitter stilla”

74-årige John Johansson jobbar fortfarande på snickerifabrik. Han har inga planer på att gå i pension.

”Facken måste bli bättre kravställare”

”Facken måste bli bättre kravställare”

En rättvis omställning – just transition – är avgörande för en lyckad klimatomställning enligt världens fackförbund. ”Nu måste vi jobba för att bli mer konkreta i våra krav”, tror IF Metalls Ellika Berglund Aas.

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

I sista stund nådde IF Metall en lösning med medicinteknikföretaget Cytiva. Men medlemmar hörde av sig och tyckte att förbundsjuristen Darko Davidovic hade förstört för dem.

Från modern teknik till anrikt hantverk

Från modern teknik till anrikt hantverk

CNC-operatören Katarina ”KP” Persson fick gå när Seco Tools lade ner i Ludvika. Det blev starten på en helt ny yrkesbana.

”Sverige kan visa vägen”

”Sverige kan visa vägen”

Visst, läget är allvarligt. Men det finns också mycket positivt som händer för klimatet. Miljödebattören Stefan Edman vill lyfta fram industrins roll i ny klimatbok.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.