Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Morfar hade stått på skogens sida

24 maj, 2021

Skrivet av

Krönika Där granarna planterats i sina täta rader kan inget annat växa.

Anneli Jordahl är författare.

Varje gång jag går i skogen tänker jag på morfar. Han doftade barr. Morfar tyckte synd om alla som arbetade på kontor. Alla som tvingades jobba inomhus. Själv hade han sitt dröm-yrke. Han var skogsarbetare.

Morfar dog för länge sedan. Om han hade levt hade han tänkt stackars Anneli. Tur för morfar att han slapp digitaliseringen. Dagens barn väljer dataanimerade räv-ungar framför verkliga.

Stackars ungar, hade han tänkt. När han drack kaffe på bit i skogen hade jag packat matsäcken. Jag hade slickat på varje sockerbit i plastbyttan och lagt med en leksak i ryggsäcken. I gengäld kom han hem med björktickor och kådatuggummi.

Morfar och jag gick i skogen. Självklart hade jag levt ett torftigare liv om jag inte sett skillnad på ängskovall och skogskovall. Den där växten med gula blommor man kan hitta längs skogsstigarna från juni till augusti. Morfar föll på knä framför Linnea. Den spröda pytteväxten med sin starkt doftande rosa klocka.  

Tur att morfar är dödnu när svenska ursprungsskogar avverkas i hög hastighet. 350 år gamla träd blir biobränsle. Dessa majestäter – med respektingivande årsringar –binder kol i marken och gör underverk för den biologiska mångfalden. Många fasar över Bolsonaros skövling av Brasiliens urskogar. I Sverige har vi mindre än 10 procent av den gamla skogen kvar.

Morfar slapp leva med vetskapen om att Sverige och Finland leder Europaligan vad gäller att avverka urskog. Han slapp se alla kalhyggen som ger känslan av naturkatastrof. Hur många har köpt ett hus i skogen och plötsligt vaknat upp med milsvid utsikt över skövlat landskap?

När jag flyttade till en by på den sörmländska landsbygden låg jag vaken på nätterna när timmerbilarna dånade fram längs vägarna. Jag försökte gå i den unga planterade granskogen. Granarna trängdes som i Stockholms tunnelbana i rusningstid. Inget ville växa på den marken.

Jag ser framför mig ett foto på Sara Lidman när hon kramar ett träd. Jag var tjurig tonåring när Lidman hade sina aktioner mot avverkning. Vilken tossig tant, tyckte jag då. Måtte jag inte bli en gråhårig trädkramare. Nu är jag där. På Lidmans sida.

Jag tror att det måste till en skogens folkrörelse. Tanken på att skogen borde få rättigheter tilltalar mig. Det här att se skogen som part i en förhandling om avverkning. Om vi hugger runt sjön i den här naturskogen vad skulle träden ha tyckt om det?

Morfar skulle ha kallat sånt snack urlöjligt. Höcke jöller! Hade det låtit på Malungsmål. Men han hade intuitivt stått på skogens sida.

3 kommentarer till “Morfar hade stått på skogens sida

 • Höcke jöller skulle morfar ha sagt! I sin krönika i Arbetet, en tidning för de som jobbar i skogen och skogsindustrin, skriver Anneli Jordahl. Inlägget sammanfaller med en stor mängd likadana artiklar i massmedia, tyvärr är man ute i helt fel tid med argument som hade aktualitet för 20-30 år sedan. Förändringens vindar blåser i skogsbruket och har så gjort under tämligen lång tid nu.
  En mycket stor del av den svenska skogen är idag certifierad via FSC och PEFC vilket innebär att brukandet måste ta stora miljöhänsyn. Allt är inte fulländat än men att vi är på rätt väg står utom allt tvivel. Ett exempel är användningen av gift i bekämpningen av snytbagge, i tidningen finns ett kortare inlägg där kemikalieinspektionen framför att det är bra att giftet nu förbjuds. Bra så, men det var redan genomfört via FSCs certifiering av storskogsbruket.
  Skogsbrukandet mår bra av diskussioner men påståenden behöver bygga på kunskap och fakta annars risker vi att hamna helt snett.

 • Tack för en bra krönika, jag känner igen det du skriver. Skrämmande att det avverkas i sådan snabb takt nu. Jag köpte ett torp i Sörmland för fyra år sedan, nu är alla skogarna runt torpet kalavverkade i alla väderstreck eller är planerade för avverkning. Galet att elda upp skogen, inte bra för klimatet heller eftersom det blir stora koldioxidutsläpp. Men det är nästan omöjligt för en vanlig människa att stoppa en planerad avverkning. Även om det finns skyddsvärda, rödlistade och fridlysta arter i en skog så avverkas den iallafall. Jag har sett många exempel på det.

 • Skogsindustrin är Sveriges i särklass största klimathot. Utsläppen hamnar på minst 80 Mton co2 per år, nästan det dubbla av nationens fossila utsläpp. Skogsindustrin trummar in sitt falska budskap om att biogena utsläpp inte ska räknas. Men ack så fel de har. Utsläppen redovisas inom marksektorn, s.k. LULUCF, och bidrar lika negativt till nationens klimatmål som fossila utsläpp.
  Var kommer då skogsindustrins utsläpp ifrån. Det är från massabruk, värmeverk och transporter. Till detta kommer utsläpp från kalhuggen mark om ca 20 Mton co2 per år.
  Svensk skogsindustri är utdömt i klimatkrisens tidevarv. Klimatnyttan uppkommer först efter 70 – 110 år. EU-kommissionen är det svenska skogsmissbruket på spåret. I sin taxonomi för hållbarhet har man satt kravet att ett skogsbruk ska ge klimatnytta inom 30 år. Man dömer alltså ut det svenska skogsbruket. Tack och lov för det.
  Ställ om skogsbruket NU innan det är för sent.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Skogsbruket har en nyckelroll i klimatomställningen”

”Skogsbruket har en nyckelroll i klimat­omställningen”

Ett ökat brukande av skogen gynnar klimatet och gör klimatomställningen mer rättvis då det ger försörjning och framtidstro till glesbygden, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

"Så får vi ut mer skog på samma yta"

Att skapa en ny skog är en av näringslivets mest långsiktiga investeringar, och mycket kan gå fel på vägen. Men med bra plantor och effektivt föryngringsarbete kan uttaget öka utan att naturvård och rekreationsområden måste offras, skriver två forskare på det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, Skogforsk.

"Politikerna ska inte bestämma"

Politikerna har en viktig roll för att främja skogsbruket, exempelvis genom fungerande infrastruktur och slopad kilometerskatt. Men att besluta vad råvaran ska använda till är fel väg att gå, skriver Skogsindustriernas vd Carina Håkansson.

"Vi måste få skogen att räcka till"

Förädlingsvärdet på trä kan nära tiodubblas om vi först använder råvaran till möbler och byggmaterial än om den bränns direkt i ett kraftvärmeverk, skriver Yngve Daoson och Julius Petzäll Mendonca, utredare på GS-facket.

”Skogen måste användas smart”

"Skogen måste användas smart"

Skogen räcker inte åt allt vi vill göra med den. Politiken måste bestämma en riktning. Satsa på träbyggande och biokemiska innovationer.

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

Skogsbruk utan kalhyggen

Skogsbruk utan kalhyggen

När skogen ska brukas hyggesfritt måste maskinförarna sänka farten och tänka bort produktionskraven. I stället krävs eftertanke och större förståelse för skog och mark.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

”En tydlig signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Tesla genom Norge”, säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Danska transportfacket har varslat om sympatiåtgärder och även de norska och finska facken väntas lägga varsel inom kort, erfar Dagens Arbete.

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Från varsel till sympatiåtgärder. Fem veckors strejk för att värna den svenska modellen.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.