Industriarbetarnas tidning

Önskningar om ett annorlunda liv

19 oktober, 2021

Skrivet av

Noveller George Saunders människor sitter fast på monotona och själs­dödande arbeten. Ändå är hans ­noveller alltid galet underhållande.

Geffrey är varken ogillad eller omtyckt på jobbet. Kollegorna försitter förvisso aldrig en chans att påminna honom om att han väger 180 kilo. Men ändå, han har aldrig gjort någon illa och alltid skött sitt arbete. Företaget där han jobbar, Humana Tvättbjörns­alternativ, fångar in tvättbjörnar som har skapat problem och släpper ut dem i de fria.

Eller det är i alla fall vad de skriver till kunden efteråt, att tvättbjörnen sprang iväg med ett leende på läpparna. I själva verket tar de ut dem till en grop bakom kontoret och slår ihjäl dem med ett ­fälgkors. Men Jeffrey har aldrig dödat ett djur. Han sköter bara kundkontakterna.

Arbetsplatser som Jeffreys återkommer ständigt i George Saunders noveller. Företag och chefer som säger sig göra gott och bara ser till verksamhetens och de anställdas bästa. I en annan novell, Pastoralia, uttrycker en mellanchef sitt missnöje med en anställd:

”Hur ska Janet veta att hon inte är sitt bästa jag om inte någon säger det till henne och sedan omedelbart tuktar henne hårt? Och när Janet inte är sitt bästa jag, mår organisationen bättre?”

Amerikanen George Saunders, i dag 62 år, har skrivit noveller ­sedan nittiotalet. Länge var han lite av en doldis, en författare som mest lästes av andra ­författare. Men med novellsamlingen Tionde december från 2013 blev han brett uppmärksammad och hyllad i hemlandet.

Hittills har han gett ut fyra ­samlingar med tragikomiska berättelser om människor som likt ­Jeffrey önskar att livet skulle varit ­annorlunda. Nu finns ett urval av dem på svenska i samlingen ­Pastoralia och andra ­noveller.

Men att kalla honom för en arbetarförfattare känns inte riktigt rätt. Här sker inga politiska uppvaknanden och här finns inga realistiska beskrivningar av arbete. Mest av allt är George Saunders värld en absurd, ­löje­väckande och galet underhållande plats.

Inte sällan utspelar sig novellerna i en nära framtid eller i en bara vagt igenkännbar nutid. Många av dem kan rent av beskrivas som science fiction. En handlar om en man som laddar ned en äldre kvinnas minnen och använder dem i historieundervisningen, en annan om ungdomar som lever isolerade från omvärlden och hela dagarna utför produkttester.

Andra är mer vardagliga: en pojke räddar grannflickan från att bli kidnappad, en ensam frisör går på en dejt.

Mycket handlar just om jobbet, och vad jobbet gör med oss. För George Saunders män – ja, det handlar nästan alltid om män – är inlåsta i ett språk som tvingats på dem. De kan bara beskriva sina liv i mellanchefernas förtryckande klichéer eller med hjälp av reklamens ouppnåeliga bilder.

När produkttestaren Jon, i novellen med samma namn, minns första gången han kysste sitt barns mamma, kan han bara likna det vid reklamen för Honey Grahams, ”där strömmen av mjölk och strömmen av honung möts och skapar floden av ljuvlig godhet”.

Livet är liksom kommersialiserat till bristningsgränsen. Alla försök att skapa något eget slås snabbt i bitar. Men George Saunders är ingen cyniker. Människorna i hans noveller lyckas nästan alltid göra motstånd. De finner till sist ett sätt att uttrycka sin längtan, sin sorg, sin kärlek.

Som i en särskilt drabbande novell, CommComm, där berättaren återvänder efter sin död för att berätta för en mamma att hennes son inte alls övergett henne, utan blev mördad av en kollega:

”Det var därför jag kom tillbaka. Jag hade fel i livet, var inskränkt, krympte allt till min storlek, men det fanns ändå något ljustörstande inom mig som skickade tillbaka mig och räddade mig.”

Det är aldrig försent. Precis så enkelt kan den här novellsamlingen kanske sammanfattas.

Noveller om arbetets förlorare

Titel: Pastoralia och andra noveller
Författare: George Saunders.
Förlag: Albert Bonniers förlag.
Antal sidor: 406.
Utgivningsdag: Finns ute nu.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Höstens bästa tips

Höstens bästa tips

Sommaren är över. Men deppa inte ihop för det. DA:s tips räddar hösten för dig.

Tusen problem – en syndabock

Tusen problem – en syndabock

Allt är skit och åt helvete i landet som var bättre förr. I boken Det svenska missnöjet berättar folk vad de tycker fungerar dåligt.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

”Älskade mamma kallar jag den”

”Älskade mamma kallar jag den”

Pappersarbetaren Rainer Paakkinen fortsätter teckna, ge ut böcker, och har tagit sitt livs första högskolepoäng.

Inför återvinningen är vi alla lika

Inför återvinningen är vi alla lika

I sin första seriebok skildrar Ulrika Linder en arbetsplats som är som samhället är mest – men ändå inte.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Första kvinnan på gjuteriet

Första kvinnan på gjuteriet

1960-talet hade precis börjat när småbarnsmamman Anna-Lisa Misker klev in på Pentaverken i Skövde. ”Jobba på fabrik fanns inte på min karta”, berättar hon. Men hon blev kvar i 32 år.

Jan har hittat sitt eget sound

Jan har hittat sitt eget sound

Jazz är skapande i stunden. Och när man improviserar är det nästan terapeutiskt. Dagens Arbete har träffat saxofonisten och pappersarbetaren Jan Ottosson.

Udden sitter i detaljerna

Udden sitter i detaljerna

Satirtecknaren Julie Leonardsson tilldelas årets EWK-pris. I snart 50 år har han häcklat makten med sina vassa och innehållsrika bilder. Och den som tittar noga får sin belöning i skratt.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.