Industriarbetarnas tidning

Önskningar om ett annorlunda liv

19 oktober, 2021

Skrivet av

Noveller George Saunders människor sitter fast på monotona och själs­dödande arbeten. Ändå är hans ­noveller alltid galet underhållande.

Geffrey är varken ogillad eller omtyckt på jobbet. Kollegorna försitter förvisso aldrig en chans att påminna honom om att han väger 180 kilo. Men ändå, han har aldrig gjort någon illa och alltid skött sitt arbete. Företaget där han jobbar, Humana Tvättbjörns­alternativ, fångar in tvättbjörnar som har skapat problem och släpper ut dem i de fria.

Eller det är i alla fall vad de skriver till kunden efteråt, att tvättbjörnen sprang iväg med ett leende på läpparna. I själva verket tar de ut dem till en grop bakom kontoret och slår ihjäl dem med ett ­fälgkors. Men Jeffrey har aldrig dödat ett djur. Han sköter bara kundkontakterna.

Arbetsplatser som Jeffreys återkommer ständigt i George Saunders noveller. Företag och chefer som säger sig göra gott och bara ser till verksamhetens och de anställdas bästa. I en annan novell, Pastoralia, uttrycker en mellanchef sitt missnöje med en anställd:

”Hur ska Janet veta att hon inte är sitt bästa jag om inte någon säger det till henne och sedan omedelbart tuktar henne hårt? Och när Janet inte är sitt bästa jag, mår organisationen bättre?”

Amerikanen George Saunders, i dag 62 år, har skrivit noveller ­sedan nittiotalet. Länge var han lite av en doldis, en författare som mest lästes av andra ­författare. Men med novellsamlingen Tionde december från 2013 blev han brett uppmärksammad och hyllad i hemlandet.

Hittills har han gett ut fyra ­samlingar med tragikomiska berättelser om människor som likt ­Jeffrey önskar att livet skulle varit ­annorlunda. Nu finns ett urval av dem på svenska i samlingen ­Pastoralia och andra ­noveller.

Men att kalla honom för en arbetarförfattare känns inte riktigt rätt. Här sker inga politiska uppvaknanden och här finns inga realistiska beskrivningar av arbete. Mest av allt är George Saunders värld en absurd, ­löje­väckande och galet underhållande plats.

Inte sällan utspelar sig novellerna i en nära framtid eller i en bara vagt igenkännbar nutid. Många av dem kan rent av beskrivas som science fiction. En handlar om en man som laddar ned en äldre kvinnas minnen och använder dem i historieundervisningen, en annan om ungdomar som lever isolerade från omvärlden och hela dagarna utför produkttester.

Andra är mer vardagliga: en pojke räddar grannflickan från att bli kidnappad, en ensam frisör går på en dejt.

Mycket handlar just om jobbet, och vad jobbet gör med oss. För George Saunders män – ja, det handlar nästan alltid om män – är inlåsta i ett språk som tvingats på dem. De kan bara beskriva sina liv i mellanchefernas förtryckande klichéer eller med hjälp av reklamens ouppnåeliga bilder.

När produkttestaren Jon, i novellen med samma namn, minns första gången han kysste sitt barns mamma, kan han bara likna det vid reklamen för Honey Grahams, ”där strömmen av mjölk och strömmen av honung möts och skapar floden av ljuvlig godhet”.

Livet är liksom kommersialiserat till bristningsgränsen. Alla försök att skapa något eget slås snabbt i bitar. Men George Saunders är ingen cyniker. Människorna i hans noveller lyckas nästan alltid göra motstånd. De finner till sist ett sätt att uttrycka sin längtan, sin sorg, sin kärlek.

Som i en särskilt drabbande novell, CommComm, där berättaren återvänder efter sin död för att berätta för en mamma att hennes son inte alls övergett henne, utan blev mördad av en kollega:

”Det var därför jag kom tillbaka. Jag hade fel i livet, var inskränkt, krympte allt till min storlek, men det fanns ändå något ljustörstande inom mig som skickade tillbaka mig och räddade mig.”

Det är aldrig försent. Precis så enkelt kan den här novellsamlingen kanske sammanfattas.

Noveller om arbetets förlorare

Titel: Pastoralia och andra noveller
Författare: George Saunders.
Förlag: Albert Bonniers förlag.
Antal sidor: 406.
Utgivningsdag: Finns ute nu.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

Höstens bästa tips

Höstens bästa tips

Sommaren är över. Men deppa inte ihop för det. DA:s tips räddar hösten för dig.

Tusen problem – en syndabock

Tusen problem – en syndabock

Allt är skit och åt helvete i landet som var bättre förr. I boken Det svenska missnöjet berättar folk vad de tycker fungerar dåligt.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

”Älskade mamma kallar jag den”

”Älskade mamma kallar jag den”

Pappersarbetaren Rainer Paakkinen fortsätter teckna, ge ut böcker, och har tagit sitt livs första högskolepoäng.

Inför återvinningen är vi alla lika

Inför återvinningen är vi alla lika

I sin första seriebok skildrar Ulrika Linder en arbetsplats som är som samhället är mest – men ändå inte.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.