Industriarbetarnas tidning

Önskningar om ett annorlunda liv

19 oktober, 2021

Skrivet av

Noveller George Saunders människor sitter fast på monotona och själs­dödande arbeten. Ändå är hans ­noveller alltid galet underhållande.

Geffrey är varken ogillad eller omtyckt på jobbet. Kollegorna försitter förvisso aldrig en chans att påminna honom om att han väger 180 kilo. Men ändå, han har aldrig gjort någon illa och alltid skött sitt arbete. Företaget där han jobbar, Humana Tvättbjörns­alternativ, fångar in tvättbjörnar som har skapat problem och släpper ut dem i de fria.

Eller det är i alla fall vad de skriver till kunden efteråt, att tvättbjörnen sprang iväg med ett leende på läpparna. I själva verket tar de ut dem till en grop bakom kontoret och slår ihjäl dem med ett ­fälgkors. Men Jeffrey har aldrig dödat ett djur. Han sköter bara kundkontakterna.

Arbetsplatser som Jeffreys återkommer ständigt i George Saunders noveller. Företag och chefer som säger sig göra gott och bara ser till verksamhetens och de anställdas bästa. I en annan novell, Pastoralia, uttrycker en mellanchef sitt missnöje med en anställd:

”Hur ska Janet veta att hon inte är sitt bästa jag om inte någon säger det till henne och sedan omedelbart tuktar henne hårt? Och när Janet inte är sitt bästa jag, mår organisationen bättre?”

Amerikanen George Saunders, i dag 62 år, har skrivit noveller ­sedan nittiotalet. Länge var han lite av en doldis, en författare som mest lästes av andra ­författare. Men med novellsamlingen Tionde december från 2013 blev han brett uppmärksammad och hyllad i hemlandet.

Hittills har han gett ut fyra ­samlingar med tragikomiska berättelser om människor som likt ­Jeffrey önskar att livet skulle varit ­annorlunda. Nu finns ett urval av dem på svenska i samlingen ­Pastoralia och andra ­noveller.

Men att kalla honom för en arbetarförfattare känns inte riktigt rätt. Här sker inga politiska uppvaknanden och här finns inga realistiska beskrivningar av arbete. Mest av allt är George Saunders värld en absurd, ­löje­väckande och galet underhållande plats.

Inte sällan utspelar sig novellerna i en nära framtid eller i en bara vagt igenkännbar nutid. Många av dem kan rent av beskrivas som science fiction. En handlar om en man som laddar ned en äldre kvinnas minnen och använder dem i historieundervisningen, en annan om ungdomar som lever isolerade från omvärlden och hela dagarna utför produkttester.

Andra är mer vardagliga: en pojke räddar grannflickan från att bli kidnappad, en ensam frisör går på en dejt.

Mycket handlar just om jobbet, och vad jobbet gör med oss. För George Saunders män – ja, det handlar nästan alltid om män – är inlåsta i ett språk som tvingats på dem. De kan bara beskriva sina liv i mellanchefernas förtryckande klichéer eller med hjälp av reklamens ouppnåeliga bilder.

När produkttestaren Jon, i novellen med samma namn, minns första gången han kysste sitt barns mamma, kan han bara likna det vid reklamen för Honey Grahams, ”där strömmen av mjölk och strömmen av honung möts och skapar floden av ljuvlig godhet”.

Livet är liksom kommersialiserat till bristningsgränsen. Alla försök att skapa något eget slås snabbt i bitar. Men George Saunders är ingen cyniker. Människorna i hans noveller lyckas nästan alltid göra motstånd. De finner till sist ett sätt att uttrycka sin längtan, sin sorg, sin kärlek.

Som i en särskilt drabbande novell, CommComm, där berättaren återvänder efter sin död för att berätta för en mamma att hennes son inte alls övergett henne, utan blev mördad av en kollega:

”Det var därför jag kom tillbaka. Jag hade fel i livet, var inskränkt, krympte allt till min storlek, men det fanns ändå något ljustörstande inom mig som skickade tillbaka mig och räddade mig.”

Det är aldrig försent. Precis så enkelt kan den här novellsamlingen kanske sammanfattas.

Noveller om arbetets förlorare

Titel: Pastoralia och andra noveller
Författare: George Saunders.
Förlag: Albert Bonniers förlag.
Antal sidor: 406.
Utgivningsdag: Finns ute nu.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tusen problem – en syndabock

Tusen problem – en syndabock

Allt är skit och åt helvete i landet som var bättre förr. I boken Det svenska missnöjet berättar folk vad de tycker fungerar dåligt.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

”Älskade mamma kallar jag den”

”Älskade mamma kallar jag den”

Pappersarbetaren Rainer Paakkinen fortsätter teckna, ge ut böcker, och har tagit sitt livs första högskolepoäng.

Inför återvinningen är vi alla lika

Inför återvinningen är vi alla lika

I sin första seriebok skildrar Ulrika Linder en arbetsplats som är som samhället är mest – men ändå inte.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Han ger däcken nytt liv

Han ger däcken nytt liv

Det finns olika lösningar för att återvinna gummi. Jhonathan Delgados metod är att göra konst av de uttjänta däcken.

”Tricket är att bjuda på något jättegott”

”Tricket är att bjuda på något jättegott”

Fackkämpe, ultralöpare – och vegan. Scanias klubbordförande Michael ”Stålis” Lyngsie har svårt att se någon anledning till att äta kött. 

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

Efter jobbet slänger pappersarbetarna Kristoffer Juvas och Daniel Strand av sig kläderna för den goda sakens skull. Här berättar de varför.

”Det svåra är alla hinder”

”Det svåra är alla hinder”

Göran Larsson trodde att discgolf var samma sak som att kasta frisbee på stranden på 80-talet.

Redo för disken i det nya folkhemmet

Redo för disken i det nya folkhemmet

Ramnäs bruk i Surahammar är mest känt för sina kättingar, men tillverkade även diskbänkar.

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.