Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”
Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.
Industriarbetarnas tidning
25 oktober, 2023 - 16:02
Skrivet av Mikael Färnbo
Strejkbrytare kommer att sättas in för att ersätta strejkande Tesla-arbetare. Det sa Teslas Norden-chef Kim Jensen i ett internt möte med de anställda, kan Dagens Arbete avslöja.
I tisdags strandade förhandlingarna om kollektivavtal mellan elbilsföretaget Tesla och fackförbundet IF Metall. Inga nya möten är för närvarande inbokade.
– Vi träffade Teslas ledning i Sverige och de meddelade att de inte avser teckna kollektivavtal. De har inget sådant mandat. Ett sådant beslut måste fattas av den högsta koncernledningen i USA, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Därmed är det högst troligt att den strejk som facket hotat med kommer att bryta ut natten till fredag den 27 oktober. Strejken omfattar samtliga av Teslas bilverkstäder och serviceställen i Sverige och berör runt 120 bilmekaniker.
Efter att förhandlingarna strandat varslade IF Metall om ytterligare konfliktåtgärder på 17 arbetsplatser runtom i landet som tar emot Tesla-bilar. Varslet berör 470 anställda. Allt arbete med Tesla-bilar blockeras från och med den 3 november. Det innebär att Tesla-ägare kan få svårt att laga krock- och plåtskador samt att nya Tesla-bilar inte kan göras klara för den svenska marknaden med till exempel montering av registreringsskyltar.
– Vi utökar varslet för att sätta press på Tesla att teckna avtal, säger Veli-Pekka Säikkälä.
En bilmekaniker på Tesla, som vill vara anonym, berättar för Dagens Arbete att Teslas Sverige-ledning, efter att förhandlingarna strandat, höll ett videomöte för samtliga anställda.
– De pratade inledningsvis om att man får strejka om man vill. Men sen var det mest snack om hur bra vi är på Tesla, och att vi kommer lösa det här, att allting kommer gå bra. Att det är business as usual, säger hen.
Enligt bilmekanikern försökte cheferna tona ner strejkhotet och menade att de inte kommer låta det gå ut över verksamheten.
– De sa rakt ut att om det blir för lite folk på något ställe, alltså om många strejkar där, då kommer de att skicka dit folk från ett annat ställe. Så om någon enhet behöver stöd så kommer den få det. De lovade att lösa det kontinuerligt, säger bilmekanikern.
Att ersätta strejkande arbetare med andra arbetare är själva definitionen av strejkbryteri, något som är mycket ovanligt i Sverige där fack och arbetsgivare åtagit sig att respektera varandras rättigheter.
– Det skulle ju verkligen inte kännas bra. Jag hoppas att det blir bra uppslutning överallt så cheferna förstår att det här är allvar och att man inte kan agera på det sättet, säger bilmekanikern.
Läs också
Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda
Dagens Arbete har tagit del av skärmdumpar från en chatt med Tesla-cheferna efter att videomötet avslutades. Där upprepar flera chefer sitt löfte om att skicka strejkbrytare till enheter som drabbas av strejken.
En lokal Tesla-chef ställer till exempel frågan i chatten: ”Will we get support from other locations if needed?”. Teslas Norden-chef Kim Jensen svarar då: “Leadership across country will coordinate if it’s needed”. En annan chef svarar kort ”ofc”, vilket är en förkortning för ”of course”.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä ser mycket allvarligt på det planerade strejkbryteriet.
– Om de tar in strejkbrytare då är det något helt unikt. Då har man överträtt alla gränser. Det var sådant som hände i Sverige på 1920- och 30-talet, säger han.
Han hänvisar tillbaka till det så kallade Saltsjöbadsavtalet, som när det skrevs år 1938 lade grunden för den svenska modellen och hur arbetsgivare och fackförbund förhåller sig till varandra. I det avtalet lovade till exempel arbetsgivarna att inte använda sig av strejkbryteri.
Om Tesla ändå skulle göra det kommer konflikten snabbt att trappas upp, enligt Veli-Pekka Säikkälä.
– Om man börjar med strejkbryteri och agerar aktivt för strejkbryteri, då har man mobiliserat hela fackföreningsrörelsen mot sig. Då handlar det inte bara om LO utan allihop. Då blir sakfrågan till och med mindre viktig. Då har man gjort ett angrepp på något vi varit överens om med arbetsgivarna i det här landet sedan slutet av 30-talet. Det ser vi oerhört allvarligt på, säger han.
Ur intervjun med Tesla Sveriges kommunikationschef Maria Lantz.
När Dagens Arbete får tag på Tesla Sveriges kommunikationschef Maria Lantz ifrågasätter hon om det Tesla planerar kan definieras som strejkbryteri.
– Är det verkligen olagligt att flytta personal inom landet? säger hon.
Att utföra en strejkandes arbete är strejkbryteri, det spelar ingen roll om det är inom landet eller inte.
– Inom landets gränser?
Ja.
– Inom landet?
Ja, du känner inte till det?
– Okej låt mig kolla upp det här och återkomma till dig.
IFMetall vill tvinga Tesla skriva på ett kollektivavtal. Ha ha kollektivavtal är och ska vara friviligt att införa.
Exakt. Men facket har alltid haft en väldigt liberal inställning till frivillighet..
Tesla vill inte teckna kollektivavtal, därför får de se hur det blir när man inte har fredsplikt. Självklart är det frivilligt med kollektivavtal, och känner de att det passar med strejker som sannolikt kan gå över till sympatistrejker får de gärna fortsätta med det. Som man bäddar får man ligga helt enkelt!
Att ha affärsverksamhet i Sverige är också frivilligt. Kan Tesla inte ta seden där de kommer kan de gott hoppa över Sverige tycker jag.
Man får hoppas Elon svarar med att Fackliga företrädare inte får köpa Teslor eller framöver åka eller ladda i deras nätverk. Lite synd att de ännu inte börjat med full självkörande ännu..
Men jag gillar denna hotfulla ledning vi har här, steg för steg försöker man få de att låta som nästan olagligt, fast de inte är de, snarare tvärtom. Men skulle detta inte vara olaga hot ifrån vår sida, de är ju mer eller mindre en definition av de.
Saken är att de fungerade i 99 fall av 100 för att man var större än motparten och satte sig på vederbörande tills man fick sin vilja igenom. De fungerade i den sortens samhälle vi hade för 60-70 år sen.
Men idag med tex Tesla blir de hela jättebarnsligt. Amerikanerna har försökt i 12 år där borta, Tyskarna skulle tvinga Elon första året, nu har de 11.000 anställda i Berlin, 22.000 i Austin, Texas, över 25.000 i Shanghai och totalt är Tesla idag över 110.000 pers..
Inte ens New York, vid Giga 2 där de bråkade i flera år fick till de. Men Svenska facken ska lyckas.. låter ju betryggande.
De är inte så att de exakt som i Tyskland nu då förstör massor istället, för en framtida chans för större verksamhet i landet. I Berlin hamnade Elon i den diskussionen för runt 3 år sen med ledningen öppet på Twitter.
De fick ifrån planer för 110-120.000 anställda till 30-40.000 som max på ett bräde. Bättre att bygga en fabrik i annat Europeiskt land och spela mot varandra.
En fråga de kunde valt att släppa de hela med, men de ville de inte. Å vem i slutänden är de som förlorar mest på såna här barnsligheter, länderna i helhet såklart. De är framtida kontrakt värda potentiellt miljarder de faktiskt rör, men de förstår få på den fackliga nivån.
Redwood är ett återvinningsföretag som drivs av Elons närmsta man och medgrundare som lämnade Tesla för några år sedan för att utveckla ny batteri-återvinning. De tittar på 4-5 olika länder i norra Europa varav södra Sverige är(kanske var) en potentiell plats för en anläggning. Den kommer säkert enklare bli av om såna här saker bryter ut, eller inte..
Vi har 120 Tesla anställda å orkar börja brösta upp oss för de. Tänk då Tysklands nästan 100 gånger fler på 11.000, hur reder deras fabrik och fackliga organisationer ut detta?
Sen i slutänden har Teslas lokala system med aktier för övertids ersättning osv fungerat ypperligt tidigare mot de fackliga uppläggen. I början gjordes nästan alla anställda till miljonärer då aktien gick upp 12-16 gånger på ett år. Trots de jobbar de flesta av de kvar..
Nu har de systemet inneburit att man sista 2 åren stått ganska stilla, där kan man påstå att rena pengar vore för stunden en bättre valuta för arbetarna.
Men de är om företaget står inför chans för problem, idag när de äger alla fabrikerna, med just nu +23 miljarder dollar på cash kontot, de nyligen gick ut med att man spenderade 9 miljarder dollar i utbyggnad för 2023, de man tänkt fördela på 23-24 innan, man fortsätter med liknande eller större satsning för 24 enskilt.
För att förtydliga satsningarna, de investerar stora belopp som de efter några år får tillbaka med konstant avkastning på sen. Tex hade de via Solarcity som köptes av Tesla 1 miljon solpaneler i Kalifornien 2016.. redan 2018 firade man 100.000 väggbatterier. De är nu mer eller mindre helt finansierade, helt avbetalda av solen. De kommer väl betalda i 15-20 år generera massor med direkt ren vinst utan utgifter rakt in i företaget. För några månader sedan satte de upp ett nyckelfärdigt system i öknen i Texas på under 100 dagar. +527.000 paneler och 150 containrar med 3900 kwh batterier genererar nästan likartat med en kärnreaktor. Den byggdes ifrån ren öken på 3 månader. Med dagens prisbild i Texas betalar sig en sån investering på ca 2.5-3 år. De har stegar uppåt, men 2 liknande finns tidigare i Kalifornien och Nevada.
Samma som de gjorde i Södra Australien med världens största batteri några år tidigare, även de Teslas. Dessa kommer betala sig en dag, när de gör de så genererar de oftast årtionden med ren vinst innan de blir någon form av kostnad.
Mer så att facket förstår att Tesla även är i samma linje som Vattenfall, Eon osv på el-sidan. De investerar just nu så pass att tillväxten kommande år stadigt kommer ligga på 250-300% årligen. 3-4 gånger snabbare tillväxt än bilarna.
Samtidigt som de satsar ungefär som Google och Meta gällande den tekniska utvecklingen. Så de har många bollar i luften, de borde man ta i aktning även gällande detta. Blir vi ansedda som för krångliga så för andra helt enkelt gå före.
Sverige har redan haft de högsta importpriserna av alla i Europa på Teslor i flera år, vi har alltså motarbetat deras utveckling hårdast. Sverige har plockat 120-150.000kr på varje bil först, sen knappt kunnat betala ut 70.000 tillbaka.
Så hoppas man tar alla tidigare bromsklossar man hängt på Tesla i aktning vid såna här påhitt.
”Att ersätta strejkande arbetare med andra arbetare är själva definitionen av strejkbryteri, något som är mycket ovanligt i Sverige där fack och arbetsgivare åtagit sig att respektera varandras rättigheter.”
Skicket bs, facket respekterar inte företagets rättigheter ett dugg.
Facket får strejka bäst dom vill, företaget hindrar ju inte facket att strejka medans facket försöker hindra företaget att göra sitt jobb.
Heja Tesla!
Sånt här gör ju att man ALDRIG kommer att köpa en Tesla.
Det får bli en Polestar eller Audi.
Att arbeta på Tesla är också frivilligt. Gillar man inte att arbeta hos en arbetsgivare som saknar kollektivavtal kan man alltid hoppa över att söka arbete där från första början – eller låta bli att gnälla i efterhand när förutsättningarna var kända från början.
Tesla kommer inte att ge sig. Metall får tömma strejkkassan till förmån för de som inte vill jobba.
Allt stöd åt Tesla-arbetarna. Maken till svineri får man leta efter. Strejkbryteri och svartfötter hör inte hemma i Sverige det här årtusendet.
Kämpa på IF Metall! Det är många som står vid er sida i detta! Det är otroligt viktigt att visa att Elons vidriga attityd mot sina egna anställda inte hör till framtiden.
Tesla kan ju alltid kontakta de gamla cheferna från Toys R Us och fråga hur det går när man provar på strejkbtyteri i Sverige.