Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

19 januari, 2022

DebattJag är stolt över att vara pappersarbetare. Våra erfarenheter från ett arbetande liv är något jag vill att vi ska ta med in i politiken, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

Foto: Privat.

Om skribenten:

Jim Svensk Larm är fackligt-politiskt ansvarig för Pappers Södra Norrland.

Jag är stolt!. Stolt över vad vi gör på dagar, kvällar, nätter och helger. Dag in och dag ut. Jag är stolt för vi är med och gör samhället mer hållbart.

Jag är stolt för vi är en del av den gröna omställningen bort från bland annat plast till mer miljövänliga alternativ i kartong. Jag är stolt för samtidigt som vi gör goda saker för miljön bidrar vi också med resurser till välfärden. Men då behöver också samhället finnas där för oss när vi behöver det.

När jag som enda ombud ifrån Pappers åkte till Socialdemokraternas kongress hade jag tydligt fokus på några saker som är viktiga för oss inom pappersindustrin.

Pensionerna ska höjas och arbetsmiljöarbetet måste stärkas så vi orkar jobba fram tills pensionen. Många med tunga yrken tar ut sin pension i förtid för att kroppen har slitit ett helt arbetsliv med obekväma arbetstider och tunga arbetsmoment. Det kan jag inte acceptera.

Pensionen ska vara något vi ser fram emot och inget vi tvingas ta ut för att vi inte orkar jobba kvar. Och nu tar vi steg på vägen mot en bättre pension och bättre arbetsmiljö.

Det är bra, men jag vill ha mer. Mer resurser till arbetsmiljöarbetet, större krav på företagen och ett pensionssystem som ger alla en trygghet att se fram emot.

Det ska vara ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden. Vi ska få stopp på lönedumpningar, skattefusk och utnyttjande av svensk och utländsk arbetskraft. Normen på svensk arbetsmarknad ska vara tillsvidareanställningar på heltid som omfattas av kollektivavtal. För att den normen ska upprätthållas behöver vi ha starka fackliga organisationer.

Därför är det bra att den Socialdemokratiska kongressen vill att både avgiften till facket och a-kassan ska vara avdragsgillt. Det är inte mer än rätt då arbetsgivaren hela tiden haft möjlighet att dra av sin avgift.

S-kongressen pekar också på vikten av att facken aktivt är med när behovet av arbetskraftsinvandring ska bedömas. Inhyrningen ska minska, vi ska inte täcka stadigvarande behov med inhyrning. Det är viktiga frågor som vi behöver bevaka att Socialdemokraterna driver.

För att Sverige ska fungera behöver vi ha personal som jobbar dygnets alla timmar på bland annat äldreboenden, industrier och sjukhus. Därför är tillgången till nattis en oerhört viktig fråga som jag drivit under alla år jag varit engagerad.

I min kommun har jag drivit frågan och nu ser vi att ytterligare ett nattis planeras att byggas vilket dubblerar antalet platser. Men frågan om nattis är så klart också en nationell fråga. Det ska erbjudas för den som behöver det. Det är en reform som inte kommer av sig själv utan något vi behöver bevaka och driva på Socialdemokraterna för att det ska genomföras.

Världen har en stor utmaning framför sig för att klara den gröna omställningen. Vi behöver alla se över vår konsumtion och gå över till mer miljövänliga alternativ. För oss som jobbar i pappersindustrin är det här glädjande. Vi vet redan att kartong kan ersätta plast på så många ställen.

Vi ska ha ett hållbart skogsbruk som prioriterar förnybara råvaror framför andra. Där behöver också staten visa på vikten av den gröna omställningen och prioritera gröna investeringar. 

Jag har jobbat inom pappersindustrin i 14 år. Diskussionerna runt fikabordet bär jag med mig. I år bar jag med mig de erfarenheterna till kongressen för Socialdemokraterna. Nästa gång Socialdemokraterna samlas till kongress hoppas jag att fler av oss är där för att utveckla en ännu bättre politik.

För även om många bra beslut togs så behöver vi gå ännu längre. Vi behöver ha en bättre pension, tryggare anställningar och en välfärd som finns när vi behöver den. Och det samhället utvecklar vi bäst när fler av oss engagerar sig i politiken.

Vi är pappersarbetare och vi kan vara stolta! Vi är faktiskt med och gör samhället mer hållbart och vi behövs i politiken.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

IF Metalls röda dröm är grön

I fonden framme vid scenen på Svenska Mässan lyser det i stor stil: Framtiden är här. IF Metall håller kongress i Göteborg och ska staka ut de kommande årens fackliga arbete. Hållbar framtid, är temat för kongressen som nu har öppnat. Förbundsordförande Marie Nilsson tog i sitt öppningstal upp den angelägna klimatomställningen. – Framtiden är […]

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Staten måste spendera mer

Staten måste spendera mer

Det är brist på råvaror, arbetskraft och el. Då måste staten satsa, skriver Kajsa Borgnäs.

Försiktighet måste gälla vid jobb vid magnetfält

Försiktighet måste gälla vid jobb vid magnetfält

Det finns både ett EU-direktiv och en svensk föreskrift om exponering för magnetfält i jobbet. Företagen måste nu se till att följa dessa, skriver forskaren Kjell Hansson Mild.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Var är reformerna som utlovades?

Var är reformerna som utlovades?

Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Utan facket står skyddsombudet ensamt

Utan facket står skyddsombudet ensamt

De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Populismen hotar klimatet och jobben

Populismen hotar klimatet och jobben

Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”M är inte för vanligt folk”

”Att göra fattiga människor fattigare är inte ett sätt att skapa ett tryggare Sverige”, skriver Jan Öberg, ordförande för Pappers Avdelning 16 i Ortviken.

”Matchningen måste förbättras”

”Matchningen måste förbättras”

Arbetsförmedlingen behöver renodla sitt uppdrag till myndighetsutövning – kontroll och uppföljning. Privata aktörer kan bättre specialisera sig på olika branscher, skriver Fredrik Christensson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.