Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

19 januari, 2022

DebattJag är stolt över att vara pappersarbetare. Våra erfarenheter från ett arbetande liv är något jag vill att vi ska ta med in i politiken, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

Foto: Privat.

Om skribenten:

Jim Svensk Larm är fackligt-politiskt ansvarig för Pappers Södra Norrland.

Jag är stolt!. Stolt över vad vi gör på dagar, kvällar, nätter och helger. Dag in och dag ut. Jag är stolt för vi är med och gör samhället mer hållbart.

Jag är stolt för vi är en del av den gröna omställningen bort från bland annat plast till mer miljövänliga alternativ i kartong. Jag är stolt för samtidigt som vi gör goda saker för miljön bidrar vi också med resurser till välfärden. Men då behöver också samhället finnas där för oss när vi behöver det.

När jag som enda ombud ifrån Pappers åkte till Socialdemokraternas kongress hade jag tydligt fokus på några saker som är viktiga för oss inom pappersindustrin.

Pensionerna ska höjas och arbetsmiljöarbetet måste stärkas så vi orkar jobba fram tills pensionen. Många med tunga yrken tar ut sin pension i förtid för att kroppen har slitit ett helt arbetsliv med obekväma arbetstider och tunga arbetsmoment. Det kan jag inte acceptera.

Pensionen ska vara något vi ser fram emot och inget vi tvingas ta ut för att vi inte orkar jobba kvar. Och nu tar vi steg på vägen mot en bättre pension och bättre arbetsmiljö.

Det är bra, men jag vill ha mer. Mer resurser till arbetsmiljöarbetet, större krav på företagen och ett pensionssystem som ger alla en trygghet att se fram emot.

Det ska vara ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden. Vi ska få stopp på lönedumpningar, skattefusk och utnyttjande av svensk och utländsk arbetskraft. Normen på svensk arbetsmarknad ska vara tillsvidareanställningar på heltid som omfattas av kollektivavtal. För att den normen ska upprätthållas behöver vi ha starka fackliga organisationer.

Därför är det bra att den Socialdemokratiska kongressen vill att både avgiften till facket och a-kassan ska vara avdragsgillt. Det är inte mer än rätt då arbetsgivaren hela tiden haft möjlighet att dra av sin avgift.

S-kongressen pekar också på vikten av att facken aktivt är med när behovet av arbetskraftsinvandring ska bedömas. Inhyrningen ska minska, vi ska inte täcka stadigvarande behov med inhyrning. Det är viktiga frågor som vi behöver bevaka att Socialdemokraterna driver.

För att Sverige ska fungera behöver vi ha personal som jobbar dygnets alla timmar på bland annat äldreboenden, industrier och sjukhus. Därför är tillgången till nattis en oerhört viktig fråga som jag drivit under alla år jag varit engagerad.

I min kommun har jag drivit frågan och nu ser vi att ytterligare ett nattis planeras att byggas vilket dubblerar antalet platser. Men frågan om nattis är så klart också en nationell fråga. Det ska erbjudas för den som behöver det. Det är en reform som inte kommer av sig själv utan något vi behöver bevaka och driva på Socialdemokraterna för att det ska genomföras.

Världen har en stor utmaning framför sig för att klara den gröna omställningen. Vi behöver alla se över vår konsumtion och gå över till mer miljövänliga alternativ. För oss som jobbar i pappersindustrin är det här glädjande. Vi vet redan att kartong kan ersätta plast på så många ställen.

Vi ska ha ett hållbart skogsbruk som prioriterar förnybara råvaror framför andra. Där behöver också staten visa på vikten av den gröna omställningen och prioritera gröna investeringar. 

Jag har jobbat inom pappersindustrin i 14 år. Diskussionerna runt fikabordet bär jag med mig. I år bar jag med mig de erfarenheterna till kongressen för Socialdemokraterna. Nästa gång Socialdemokraterna samlas till kongress hoppas jag att fler av oss är där för att utveckla en ännu bättre politik.

För även om många bra beslut togs så behöver vi gå ännu längre. Vi behöver ha en bättre pension, tryggare anställningar och en välfärd som finns när vi behöver den. Och det samhället utvecklar vi bäst när fler av oss engagerar sig i politiken.

Vi är pappersarbetare och vi kan vara stolta! Vi är faktiskt med och gör samhället mer hållbart och vi behövs i politiken.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Fackens viktiga arbete i kriget

Fackens viktiga arbete i kriget

Krönika Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Att arbetslivskriminaliteten frodas även på statsministerns arbetsplats, i Rosenbad, är absurt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Du är också en del av företaget

Du är också en del av företaget

Emma Eriksson: Att köra på ”vi mot dem” gynnar inte det fackliga arbetet.

Pengarna finns i första klass

Pengarna finns i första klass

Är det verkligen de som kroppsarbetat hela livet som ska rädda våra pensioner, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Kärleken har inga gränser

Kärleken har inga gränser

Vi möttes genom ett kulturutbyte, det ryska blandades med det svenska. Vad blev det av henne?, skriver Carl-Einar Häckner.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Ett Natobeslut måste tas i största möjliga samförstånd

Framförallt måste frågan kunna problematiseras utan att Natomotståndare ska kallas Putinister eller Natoförespråkare kallas militarister, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Även om frågor om krig och fred är något av de svåraste arbetarrörelsen har att handskas med kan vi inte lämna över dem till militärallianser, vapenlobbyister och statsrepresentanter, skriver skribenten och volvoarbetaren Lars Henriksson.

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du kanske också vill läsa…

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”M är inte för vanligt folk”

”Att göra fattiga människor fattigare är inte ett sätt att skapa ett tryggare Sverige”, skriver Jan Öberg, ordförande för Pappers Avdelning 16 i Ortviken.

”Matchningen måste förbättras”

”Matchningen måste förbättras”

Arbetsförmedlingen behöver renodla sitt uppdrag till myndighetsutövning – kontroll och uppföljning. Privata aktörer kan bättre specialisera sig på olika branscher, skriver Fredrik Christensson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C.

”Nu måste S stå upp för tryggare jobb”

Allmän visstidsanställning och hyvling av arbetstiden är två begrepp som innebär att anställningstryggheten satts åt sidan. Nu måste S-kongressen visa att arbetarrörelsen står enade för jobben, skriver fem fackliga socialdemokrater.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

Vi får gehör för våra krav

Vi får gehör för våra krav

Marie Nilsson: I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.