Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Rynkor gör sig bäst i slitjobben, eller?

3 februari, 2022

Skrivet av

Krönika Åldersdebatten som förs av mediekvinnor avslöjar en avgrund mellan folk och folk.

Anneli Jordahl är författare.

Över trettio! Va! Hur tar de sig upp på scenen?

När Abba slog igenom och jag som tonåring läste om deras ålder slog det slint i huvudet. Popstjärnor ska ju vara unga – som Ted Gärdestad och Michael Jackson.

Några år senare arbetade jag som au pair i New York och förbryllades av alla rynkiga människor i teve. Jättegamla kvinnor var nyhetsuppläsare och pensionärsgubbar gjorde sig märkvärdiga som programledare. I USA! Ungdomens förlovade land.

Med åren har jag förstått att synen på människor i mogen ålder är särskilt skoningslös i Sverige. Föreställ er en statsminister som går mot de åttio – som i USA.

Det är i vårt land som rynkfria människor med glansigt hår är särskilt upphöjda. Många kvinnliga mediepersonligheter har debatterat detta. Författaren och journalisten Åsa Linderborg tackar numera nej till medverkan i teve, hon vill inte se sitt 50-plus-ansikte i rutan.

Då blir det som det blir. Nämn en gråhårig kvinna som läser nyheter eller leder program i teve? Programledarna har noga doppat huvudet i färg så att inga gråa hårstrån avslöjar ett naturligt åldrande.

Okej, vi har ett pensionssystem som gör att svenskar kan kliva av jobbstressen tidigare än i många andra länder. Trots det är det märkligt att vi så sällan möter någon 70-plussare i teve. Äldre ska tydligen hålla sig till sina pensionärsträffar. Går gränsen vid 66-åriga Agnes Wold?

Ja, när blir vi egentligen gamla? Höjd pensionsålder är en plåga för dem som arbetar i vården eller på byggen. Synen på åldrande har helt klart olika innebörd beroende på vilket jobb du har. Debatten som förs av mediekvinnor avslöjar en avgrund mellan folk och folk. Min mamma kände sig åldrad och utsliten vid femtio. Hon hade sedan 14-årsåldern haft fysiskt slitsamma jobb i storkök och i hemtjänsten. Vilken fasa att uppleva sin kropp som utarbetad redan vid så ung ålder. Tanken på att tvingas jobba ytterligare femton år!

Själv ser jag inte ut som på bylinebilden. Jag har numera grått hår och känner en uppriktig lättnad över att slippa tona det. Slippa utväxtstressen och att betala nästan 2 000 kronor för ett besök hos frisören.

Gör det att jag ser äldre ut? Ja, säkert i mångas ögon. Men i gengäld har jag unga fötter och unga ben jämfört med min mammas, när hon var i min ålder. Kroppen min är frisk och rörlig.

Så har det oväntade inträffat. Abba återuppstår! Förvisso skickar de upp avatarer på scenen. Men när jag ser medlemmarna på nytagna foton tycker jag inte de ser det minsta gamla ut.

Vad hände med mina ögon?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

Slaget om pensionen är inte vunnet

Slaget om pensionen är inte vunnet

Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Pengarna finns i första klass

Pengarna finns i första klass

Är det verkligen de som kroppsarbetat hela livet som ska rädda våra pensioner, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Jag är gjord för att älska (allt av) Kiss

Jag är gjord för att älska (allt av) Kiss

Trots att jag är en bitter jävel klarar jag inte ens av att hata bandets största hit, skriver Carl Linnaeus.

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

Man kan förstås säga att jag kan utbilda mig och ta ett jobb med bättre lön och på så sätt höja pensionen. Men Sverige skulle må ganska dåligt om alla som jobbade inom exportindustrin bytte jobb, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Så blir pensionen mer rättvis”

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Därför behövs en knegarpension

Därför behövs en knegarpension

Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

Las, pensionen och strejkrätten. Vi måste angripa den förda politiken högljutt – låt inte allt handla om invandring, skriver Jasmin Cosic på IF Metall i Östergötland.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.