Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Kunskap skyddar demokratin

13 april, 2022

Skrivet av

Krönika Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark.

Att försvara och stå upp för demokratin är och har alltid varit viktigt, men nu är det viktigare än någonsin. När Putin härjar i Ukraina blir det nämligen påtagligt att demokratin är skör.

Föreningarna och politiken behöver vara starka röster som gör samtalet om demokratin levande i samhället. Vi som levt i Sverige en längre tid, vuxit upp här eller kommit hit från andra delar av världen, tar ibland demokratin för given. Ett ödesdigert misstag.

Alla människor har rätt att tycka vad de vill, att uttrycka sig nästan hur de vill och att ifrågasätta demokratin men då måste den finnas där att ifrågasätta. Demokratin gör det möjligt för oss att leva i den frihet vi är vana vid. Om antidemokratiska rörelser eller aktörer får stå oemotsagda får det förödande konsekvenser och den demokratiska plattformen riskerar att erodera. Den utveckling jag ser i omvärlden är en tydlig signal på att demokratins kraft i Sverige måste stärkas.

Grundläggande demokratiska fri- och rättigheter är reglerade i regeringsformen, som är en av våra grundlagar. Här beskrivs tydligt att det i Sverige råder mötesfrihet, demonstrationsfrihet, yttrandefrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet.

Arbetarrörelsen, som vi i Pappers är en del av, kan och ska göra sin del i att öka kunskapen om samhällets uppbyggnad och styrning. Det börjar för oss med föreningsdemokrati, mötesteknik och hur vi representerar varandra i vår förening.

Pappers och andra fackliga organisationer står för ett demokratiskt nätverk här i landet. Också när vi ägnar oss åt fackligt biståndsarbete är demokratin central. Det är den som är grunden för ett organiserat arbete, strukturen som gör att människor får göra sin röst hörd. Det får individen att känna sig delaktig i samhällets utveckling. De allra flesta människor som känner sig delaktiga kommer också att ta ansvar för det vi har tillsammans.

Det ligger ett stort ansvar på alla oss som lever i Sverige. Vi har ett stort bildningsunderskott, många vet varken vad representativ eller direkt demokrati är. Det kanske inte känns så viktigt men hur en kommun, en region eller landet styrs borde faktiskt vara allmän kunskap om du gått i grundskolan i Sverige.

Så är det tyvärr inte, det är ett faktum, och underskottet av kunskap gör ibland försvaret av demokratin tveksamt. När angreppen kommer blir många tysta. Den tystnaden är farlig.

Nu, om någon gång, låt samtalet om demokrati ljuda. Högt, starkt och enat!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Den som inte rör sig sjunker

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Fackens viktiga arbete i kriget

Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Även om frågor om krig och fred är något av de svåraste arbetarrörelsen har att handskas med kan vi inte lämna över dem till militärallianser, vapenlobbyister och statsrepresentanter, skriver skribenten och volvoarbetaren Lars Henriksson.

Kriget påminner om att vi måste hålla ihop

Kriget påminner om att vi måste hålla ihop

Att känna solidaritet över landsgränser ligger i det fackliga DNA:t, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

I en orolig tid måste vi hålla i hop

Vi ska återigen teckna avtal i ett osäkert värld, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kriget kräver omprövning

Kriget kräver omprövning

Solidariteten måste ersätta de stängda gränsernas politik, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

En sorgens dag i Europa

En sorgens dag i Europa

Västvärlden måste införa de hårdast tänkbara sanktionerna i allt från sport till finanser och göra allt för att stoppa kriget och få Putin att besinna sig, skriver chefredaktör Helle Klein.

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.