Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

23 maj, 2022

Debatt Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

Om skribenten:

Lennart Stéen är pensionär och tidigare mångårigt anställd LO-TCO Rättsskydd. Han medverkar också som en av DA:s experter på Fråga om jobbet.

Det finns, främst i LO-leden, en berättigad oro över höjd pensionsålder. Vad ska det innebära för de som tar skada till följd av ensidigt , tungt och psykiskt belastande arbete?

Faktum kvarstår att i många yrken är det än i dag svårt att klara av jobbet ens till 67 års ålder och i synnerhet på heltid. Halvtidsarbete och/eller byte till annat och oftast lägre betalt arbete är inte ovanligt.

Arbetsskadeförsäkringen (LAF) från 1977 tog sikte på det här. Bevisreglerna var förmånliga just för att de enligt ovan skulle få behålla sin inkomst fram till ordinarie pensionsålder. Ersättningen från arbetsskadeförsäkringen var pensionsgrundande.

1993 försämrade den borgerliga regeringen arbetsskadeförsäkringen radikalt. Den fick nu fick stränga bevisregler vilket gjorde det svårt att få arbetsskada godkänt. Skälet till de strängare bevisreglerna var att försäkringen var för dyr, det vill säga en ”Ebberödsbank” (men så var det inte alls eftersom försäkringen upphörde vid uppnådd pensionsålder).

Därtill kom att inte bara den beviljade arbetsskadesjukpenningen, som står för 10 procent, togs från Arbetsskadeförsäkringens konto, utan även den vanliga sjukpenningen, som står för övriga 90 procenten som beviljats. Därmed uppstod ”på papperet” en skyhög kostnad och detta var tillräckligt för att förstöra arbetsskadeförsäkringen.

För att få stor acceptans för en höjning av pensionsåldern behövs en förändrad och förbättrad arbetsskadeförsäkring. Problemet är närmast att bevisreglerna måste bli tillräckligt förmånliga för att täcka det stora behovet, och att skapa enighet mellan riksdagens partier så att den inte försämras igen.

Läs också

Pengarna finns i första klass

Är det verkligen de som kroppsarbetat hela livet som ska rädda våra pensioner, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Det räcker inte heller med ändrade bevisregler. Beslutsfattare av olika slag – främst Försäkringskassan och dess ”förtroendeläkare” – måste bli så informerade att de förstår vikten av att hantera försäkringen med detta i åtanke.

Om de här orättfärdiga försämringarna i LAF har jag informerat sedan 90-talet, men kanske denna gång inte för döva öron då det nu tillkommit att framtida pensioner behöver förankras och tryggas.

En kommentar till “Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring

 • Helt rätt. Pension, Sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen går hand i hand och kan ej ses som en del av helheten.

  Men sedan finns även andra delar som skall förbättras och ge bättre skydd i arbetsskadeförsäkringen och då tänker jag på denna ”Samförståndet ett hån mot de arbetssjuka”. Finns här på DA.

  Detta villkor måste bort så att alla som skadas i arbetet har någon form av trygghet och utan godtycke.
  Men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson hans plats i AFA är ovillig att ta tag i denna frågan. Det han skall göra är att säga upp denna ensidiga överenskommelse med arbetsgivarna.

  Nu skriver vi 2022, och nu står vi här med en arbetsskadeförsäkring som endast ger ett fåtal med arbetsrelaterad sjukdom ersättning. Arbetsmiljöarbetet går på sparlåga, det förebyggande arbetet är inte längre prioriterat.

  Dessa obekväma fakta som Dagens Arbete redovisat i sina artiklar visar med all tydlighet vad samarbetet lett till. Hur kunde det sluta så illa? Trångsynthet/inkompetens är ord som passar in när man gör en historisk tillbakablick.

  Detta är fortfarande aktuellt, vad än makten och eliten tycker: Detta taleförbud måste bort, skälen att ha det kvar finns inte längre. Försäkringen fungerar inte som det var tänkt när taleförbudet kom till, utan är nu snarare ett hån mot dem som blir sjuka av jobbet. 2014 fick endast 31 personer livränta för arbetssjukdom. 1990 godkändes 72 procent av arbetssjukdomarna, 2014 är det endast 3 procent. Filosofin tycks nu vara att är du så dum så du väljer fel jobb och blir skadad eller sjuk, då får du skylla dig själv.

  Så varför straffar man alla dem som arbetat ett helt liv genom att höja pensionsåldern?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Lättare att få full ersättning

Lättare att få full ersättning

Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Slaget om pensionen är inte vunnet

Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

En ekonomisk smäll i helt fel tid

En ekonomisk smäll i helt fel tid

Avslaget kunde inte komma olägligare för en ensam­stående ­mamma, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.