Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

23 maj, 2022

Debatt Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

Om skribenten:

Lennart Stéen är pensionär och tidigare mångårigt anställd LO-TCO Rättsskydd. Han medverkar också som en av DA:s experter på Fråga om jobbet.

Det finns, främst i LO-leden, en berättigad oro över höjd pensionsålder. Vad ska det innebära för de som tar skada till följd av ensidigt , tungt och psykiskt belastande arbete?

Faktum kvarstår att i många yrken är det än i dag svårt att klara av jobbet ens till 67 års ålder och i synnerhet på heltid. Halvtidsarbete och/eller byte till annat och oftast lägre betalt arbete är inte ovanligt.

Arbetsskadeförsäkringen (LAF) från 1977 tog sikte på det här. Bevisreglerna var förmånliga just för att de enligt ovan skulle få behålla sin inkomst fram till ordinarie pensionsålder. Ersättningen från arbetsskadeförsäkringen var pensionsgrundande.

1993 försämrade den borgerliga regeringen arbetsskadeförsäkringen radikalt. Den fick nu fick stränga bevisregler vilket gjorde det svårt att få arbetsskada godkänt. Skälet till de strängare bevisreglerna var att försäkringen var för dyr, det vill säga en ”Ebberödsbank” (men så var det inte alls eftersom försäkringen upphörde vid uppnådd pensionsålder).

Därtill kom att inte bara den beviljade arbetsskadesjukpenningen, som står för 10 procent, togs från Arbetsskadeförsäkringens konto, utan även den vanliga sjukpenningen, som står för övriga 90 procenten som beviljats. Därmed uppstod ”på papperet” en skyhög kostnad och detta var tillräckligt för att förstöra arbetsskadeförsäkringen.

För att få stor acceptans för en höjning av pensionsåldern behövs en förändrad och förbättrad arbetsskadeförsäkring. Problemet är närmast att bevisreglerna måste bli tillräckligt förmånliga för att täcka det stora behovet, och att skapa enighet mellan riksdagens partier så att den inte försämras igen.

Läs också

Pengarna finns i första klass

Är det verkligen de som kroppsarbetat hela livet som ska rädda våra pensioner, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Det räcker inte heller med ändrade bevisregler. Beslutsfattare av olika slag – främst Försäkringskassan och dess ”förtroendeläkare” – måste bli så informerade att de förstår vikten av att hantera försäkringen med detta i åtanke.

Om de här orättfärdiga försämringarna i LAF har jag informerat sedan 90-talet, men kanske denna gång inte för döva öron då det nu tillkommit att framtida pensioner behöver förankras och tryggas.

En kommentar till “Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring

 • Helt rätt. Pension, Sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen går hand i hand och kan ej ses som en del av helheten.

  Men sedan finns även andra delar som skall förbättras och ge bättre skydd i arbetsskadeförsäkringen och då tänker jag på denna ”Samförståndet ett hån mot de arbetssjuka”. Finns här på DA.

  Detta villkor måste bort så att alla som skadas i arbetet har någon form av trygghet och utan godtycke.
  Men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson hans plats i AFA är ovillig att ta tag i denna frågan. Det han skall göra är att säga upp denna ensidiga överenskommelse med arbetsgivarna.

  Nu skriver vi 2022, och nu står vi här med en arbetsskadeförsäkring som endast ger ett fåtal med arbetsrelaterad sjukdom ersättning. Arbetsmiljöarbetet går på sparlåga, det förebyggande arbetet är inte längre prioriterat.

  Dessa obekväma fakta som Dagens Arbete redovisat i sina artiklar visar med all tydlighet vad samarbetet lett till. Hur kunde det sluta så illa? Trångsynthet/inkompetens är ord som passar in när man gör en historisk tillbakablick.

  Detta är fortfarande aktuellt, vad än makten och eliten tycker: Detta taleförbud måste bort, skälen att ha det kvar finns inte längre. Försäkringen fungerar inte som det var tänkt när taleförbudet kom till, utan är nu snarare ett hån mot dem som blir sjuka av jobbet. 2014 fick endast 31 personer livränta för arbetssjukdom. 1990 godkändes 72 procent av arbetssjukdomarna, 2014 är det endast 3 procent. Filosofin tycks nu vara att är du så dum så du väljer fel jobb och blir skadad eller sjuk, då får du skylla dig själv.

  Så varför straffar man alla dem som arbetat ett helt liv genom att höja pensionsåldern?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Mitt Almedalen

Mitt Almedalen

Helle Klein deltar i Almedalen igen efter två års uppehåll. Här är programmet.

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

Först när vi är överens om gemensamma avtalskrav och har en gedigen omvärldsanalys kan vi börja mejsla fram en siffra som ligger till grund för förhandlingarna, skriver GS Per-Olof Sjöö och Madelene Engman.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Besluten som skapat skugg­samhället

Besluten som skapat skugg­samhället

Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

Med mer förutsägbara tillståndsprocesser skulle redan befintliga anläggningar snabbt kunna moderniseras och mycket mer el skulle kunna produceras, skriver Roger Boström och Ulf Larsson på SCA.

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

EU riskerar i sin iver att reformera arbetsmarknaden, att äventyra välfungerande delar av densamma, skriver Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Du kanske också vill läsa…

Lättare att få full ersättning

Lättare att få full ersättning

Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar.

Slaget om pensionen är inte vunnet

Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

En ekonomisk smäll i helt fel tid

En ekonomisk smäll i helt fel tid

Avslaget kunde inte komma olägligare för en ensam­stående ­mamma, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Friskare arbetsliv – var god dröj

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Försäkringskassan utgår från lagen”

”Vi ser fram emot förtydliganden av regelverket som underlättar och gör en rättssäker prövning mer transparent” skriver Eva Nordqvist, chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan.

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.