Industriarbetarnas tidning

Kajsa svarar på snapchat-signaler

9 juni, 2022

Skrivet av

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också. Här berättar han om  …

…  hur det började

Jag tycker om alla djur, men särskilt fåglar och i synnerhet papegojor. Min farbror hade en blågul ara i många år och det är säkert därifrån som mitt intresse kommer. De är ju så fina, så fascinerande. Jag köpte min första när jag var arton och på den vägen är det. De har ett eget litet hus på tomten som jag har byggt åt dem – med utevoljär – så att de kan flyga ut och in som de vill. Det krävs en del jobb för att de ska trivas. Och frukt, grönsaker, pellets och frön!

Jeff och Brasse. Foto: Joel Danell

Jeff Bernysson

Ålder: 26 år.

Yrke: Operatör på Smurfit Kappa Lagamill i småländska Timsfors.

Bor: Hus i halländska Kornhult tillsammans med sambon Sandra.

Jeffs kära gojor

Kajsa – grå jako.
Brasse samt makarna August och Augustina – solparakit.
Olga, Jens och deras två ungar – bronsvingad pionus.
Leif och Astrid – maximilian pionus.
Lilly och Povel – blåkindad conure.

9000 kostade Jeffs dyraste papegoja, en grå jako. ”Vissa kanske tycker det är dyrt, men då kan de också leva i 50–70 år. Mycket längre än en hund alltså.”
Foto: Joel Danell

…  friflygaren Brasse 

Brasse är rolig. Han är den enda papegojan som jag törs släppa lös, helt fritt här ute på tomten. Ibland flaxar han iväg och sätter sig högt upp i trädtopparna och spanar. Han gillar också att sitta på mina axlar, det gör han ofta. Han rymmer aldrig. De flesta andra sitter däremot par om par i sina burar. De är avelsfåglar. Ja, jag föder upp och säljer fåglar i liten skala. Som mest hade jag sexton stycken, men nu har jag bara tolv.

…  favoriten Kajsa

Jo, henne är jag nog mest fäst vid. Kanske för att jag haft henne längst, i sju år. Jag köpte henne när hon bara var tre månader. Dessutom kan hon prata. Hon har väl lärt sig det genom att härma mig: ’Tjena!’ ’Hej Kajsa!’ ’Hej då!’ Hon kan även vissla, jama som en katt och låta som en signal på snapchat. Jo, det är sant! Hon snappade väl upp det ljudet när jag och min sambo snapchattade så mycket med varandra i början av vårt förhållande.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

”Kände mig som Clint Eastwood”

”Kände mig som Clint Eastwood”

Rolf Mylläri är kapten för det ­svenska landslaget i flugfiske. ­

Jobbskräp blir unika julkort

Jobbskräp blir unika julkort

Sandra Särnholm har ett eget rum för skapande. Med julmusik och uppvärmd glögg hamnar hon i julkortsstämning.

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

Efter jobbet slänger pappersarbetarna Kristoffer Juvas och Daniel Strand av sig kläderna för den goda sakens skull. Här berättar de varför.

”Det svåra är alla hinder”

”Det svåra är alla hinder”

Göran Larsson trodde att discgolf var samma sak som att kasta frisbee på stranden på 80-talet.

”Skiftjobbet ger mig egentid”

”Skiftjobbet ger mig egentid”

Nattarbete kan slita på hälsan. Eller ge möjlighet att bygga en stark kropp. Sodapannebrännare Sara Lind jobbar på det senare.

”Materialet kom från en pansarvagn”

”Materialet kom från en pansarvagn”

Till vardags tillverkar smeden Robert Björk yxor, men efter jobbet går han vidare till nästa smedja.

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

För drygt 20 år sedan steg Ástrádur ”Asti” Grétarsson ur fiskebåten, lämnade Island och följde med kärleken till Borlänge – och blev en engagerad bågskytt.

”Jag gillar det naturliga”

”Jag gillar det naturliga”

Profilen. När hon var barn ritade Ebba Ohlsson alltid hästar. Som sjuåring började hon på ridskola. När hon köpte sin häst, Nicci, var det självklart för henne att följa sin egen filosofi. Här berättar hon om … Hur chefens hjälp gjorde susen Jag har alltid drömt om en egen häst. Innan hade jag ridit på […]