Industriarbetarnas tidning

Kajsa svarar på snapchat-signaler

9 juni, 2022

Skrivet av

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också. Här berättar han om  …

…  hur det började

Jag tycker om alla djur, men särskilt fåglar och i synnerhet papegojor. Min farbror hade en blågul ara i många år och det är säkert därifrån som mitt intresse kommer. De är ju så fina, så fascinerande. Jag köpte min första när jag var arton och på den vägen är det. De har ett eget litet hus på tomten som jag har byggt åt dem – med utevoljär – så att de kan flyga ut och in som de vill. Det krävs en del jobb för att de ska trivas. Och frukt, grönsaker, pellets och frön!

Jeff och Brasse. Foto: Joel Danell

Jeff Bernysson

Ålder: 26 år.

Yrke: Operatör på Smurfit Kappa Lagamill i småländska Timsfors.

Bor: Hus i halländska Kornhult tillsammans med sambon Sandra.

Jeffs kära gojor

Kajsa – grå jako.
Brasse samt makarna August och Augustina – solparakit.
Olga, Jens och deras två ungar – bronsvingad pionus.
Leif och Astrid – maximilian pionus.
Lilly och Povel – blåkindad conure.

9000 kostade Jeffs dyraste papegoja, en grå jako. ”Vissa kanske tycker det är dyrt, men då kan de också leva i 50–70 år. Mycket längre än en hund alltså.”
Foto: Joel Danell

…  friflygaren Brasse 

Brasse är rolig. Han är den enda papegojan som jag törs släppa lös, helt fritt här ute på tomten. Ibland flaxar han iväg och sätter sig högt upp i trädtopparna och spanar. Han gillar också att sitta på mina axlar, det gör han ofta. Han rymmer aldrig. De flesta andra sitter däremot par om par i sina burar. De är avelsfåglar. Ja, jag föder upp och säljer fåglar i liten skala. Som mest hade jag sexton stycken, men nu har jag bara tolv.

…  favoriten Kajsa

Jo, henne är jag nog mest fäst vid. Kanske för att jag haft henne längst, i sju år. Jag köpte henne när hon bara var tre månader. Dessutom kan hon prata. Hon har väl lärt sig det genom att härma mig: ’Tjena!’ ’Hej Kajsa!’ ’Hej då!’ Hon kan även vissla, jama som en katt och låta som en signal på snapchat. Jo, det är sant! Hon snappade väl upp det ljudet när jag och min sambo snapchattade så mycket med varandra i början av vårt förhållande.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Till vardags är Fredrik ­Hargefors ­servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

”Kände mig som Clint Eastwood”

”Kände mig som Clint Eastwood”

Rolf Mylläri är kapten för det ­svenska landslaget i flugfiske. ­

Jobbskräp blir unika julkort

Jobbskräp blir unika julkort

Sandra Särnholm har ett eget rum för skapande. Med julmusik och uppvärmd glögg hamnar hon i julkortsstämning.

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

Efter jobbet slänger pappersarbetarna Kristoffer Juvas och Daniel Strand av sig kläderna för den goda sakens skull. Här berättar de varför.

”Det svåra är alla hinder”

”Det svåra är alla hinder”

Göran Larsson trodde att discgolf var samma sak som att kasta frisbee på stranden på 80-talet.

”Skiftjobbet ger mig egentid”

”Skiftjobbet ger mig egentid”

Nattarbete kan slita på hälsan. Eller ge möjlighet att bygga en stark kropp. Sodapannebrännare Sara Lind jobbar på det senare.

”Materialet kom från en pansarvagn”

”Materialet kom från en pansarvagn”

Till vardags tillverkar smeden Robert Björk yxor, men efter jobbet går han vidare till nästa smedja.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.