Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

31 augusti, 2022

Skrivet av

Krönika Det kan te sig lite märkligt att LO-basen inte kan välja mellan Vänsterpartiet och ett parti där den ansvariga för arbetsmarknadsfrågor prisats med en tavla av en brinnande LO-borg, skriver Marcus Raihle.

Foto: Privat.

OM SKRIBENTEN:

Marcus Raihle bor i Smedjebacken och jobbar på Ovako. Förutom att skriva tycker han om fotboll och Bob Dylan.

När jag här om dagen spatserade genom Östermalm och såg valaffischerna från Moderaterna och Liberalerna (döm om min förvåning när det inte fanns en enda valaffisch från något parti vänsterut) kom jag att tänka på en gammal kampanj från Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF: ”Fuck facket 4-ever”, drämde de till med i bästa ungdomsförbundsentusiasm.

Den tanken ledde vidare till när Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl blev utsedd till Årets Centerparlamentariker 2020 (om det är en hedersutnämning eller inte tvista de lärde om) och belönades med en tavla föreställandes en brinnande LO-borg.

Och det slutade inte där. Den första tanken som ledde till den andra ledde till slut till en tredje och aldrig någonsin har jag tänkt så många tankar i rad samtidigt men det hela kulminerade i alla fall i att jag mindes hur kärleksfullt CUF:s ordförande Réka Tolnai pratade om LAS i ungdomsförbundets kampanjfilm från förra året:

CUF vill att LAS avskaffas helt för att ge möjlighet till en arbetsmarknad som faktiskt fungerar. När du har studerat klart ska du kunna skaffa dig ett jobb och börja ditt liv, inga onödiga sosse-lagar ska kunna stoppa dig. Vi kan inte ha en lagstiftning som skyddar Britt-Marie, 45, som suttit kvar i fikarummet flera år istället för hårt arbetande unga. Hejdå, LAS!

Det skulle såklart vara konstigt att spela förvånad nu, att Centerpartiet har en annan syn på arbetsmarknaden än många av oss andra är lika förvånande som att Östermalm pyntas uteslutande av en viss sorts valaffischer än vissa andra områden.

Något som däremot förvånar mig mer är när LO:s ordförande Susanna Gideonsson i en intervju i tidningen Arbetet inte kan välja mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet i en eventuell Socialdemokratisk regering efter valet:

”Jag kan inte välja mellan V och C rakt av, det finns bra saker med båda. Det handlar mest om att vi måste ha en stabil politik, det är viktigt för näringslivet, det är viktigt för våra medlemmar och det är viktigt för att vi ska ha en arbetsmarknad som fungerar. Vad som hänt den sista mandatperioden med misstroendevotum hit och dit och att man använt riksdagen som en lekstuga. Det är inget som gynnar LO-förbundens medlemmar.”

Jag skulle gärna vilja höra Susanna berätta mer om vad de bra sakerna med Centerpartiet är. Ja, politiska förslag alltså, inte bara det faktum att de kan tänka sig dela på regeringsmakten med Socialdemokraterna. 

2019 blev Vänsterpartiets dåvarande partiledare Jonas Sjöstedt inbjuden till möte med LO:s styrelse. På Twitter beskrev han hur han och LO hade ”mycket gemensamt. Vi vill inte ha höjd pensionsålder för den som inte orkar arbeta längre. Vi vill ha välfärd utan vinstjakt och vi vill ha jämlikhet, inte skattesänkningar för de som redan har det bäst.”

Utifrån tycks det vara tydligt att Vänsterpartiet borde vara att föredra i en Socialdemokratisk regering sett ur LO:s ögon. Kanske är Susanna Gideonsson mer ute efter facklig-politisk karriärstege än facklig-politisk samverkan och låter sig därför förblindas av lojalitet gentemot Socialdemokratiska partiet, kanske är det någonting annat. Jag kan bara tycka att hela uttalandet där hon inte kan välja mellan de två partierna inte är någonting annat än märkligt. 

Men för all del. Om Socialdemokraterna och Centerpartiet bildar regering tillsammans och får för sig att besöka LO-borgen kan ju Martin Ådahl ta med sig tavlan för att sprida lite god stämning.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

En tavla luckrar inte upp arbetsrätten

En tavla luckrar inte upp arbetsrätten

Marcus Raihle: Är det inte själva politiken som är det riktiga problemet?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

”Därför ställer jag upp för C i riksdagen”

”Därför ställer jag upp för C i riksdagen”

En stark och självständig lokalpolitik som är en garant för jobben. Och yrkesutbildningen – som krävs för att kvalificerade industrijobb ska hålla bra ingångslöner, skriver Gustav Malm, som kandiderar till riksdagen för C.

Facket får hantera skadorna

Facket får hantera skadorna

Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Så här blir nya las

Så här blir nya las

Fler undantag från turordningslistan och mer stöd för utbildning och omställning. Det är några av punkterna när regeringen la fram ”den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.