Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar
Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.
Industriarbetarnas tidning
29 november, 2022 - 07:17
Skrivet av Anna Julius
På IF Metalls kongress riktade Socialdemokraternas partiledare kritik mot regeringen för att skapa ökade klyftor och ha lägre klimatambitioner. Men migrationspolitiken, säger hon till DA, ska vara väldigt stram, även om S får bestämma.
För ett år sedan valdes Magdalena Andersson till Socialdemokraternas partiledare på Svenska Mässan i Göteborg. På måndagen var hon tillbaka i samma lokal — nu för att hålla tal inför IF Metalls kongress. Socialdemokraterna gick framåt i valet i september, men har under lång tid tappat väljare till Sverigedemokraterna.
Många, inte minst industrarbetare, har gått från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna. Varför tror du att det är så?
– Migrationen är en fråga, där finns det nu en väldigt bred samsyn i riksdagen att vi ska ha en stram migrationslagstiftning. Sen finns säkert en besvikelse över hur vardagen ser ut, att man inte känner hopp för framtiden, och där behöver vi förstås presentera en politik som visar på en väg framåt, en bättre vardag för vanligt folk i Sverige, säger hon till Dagens Arbete.
Hon kritiserar regeringen och SD för att bryta vallöften, som de om kraftigt sänkt pris på drivmedel och att inte höja skatter.
– Nu ska man förstås använda den besvikelse som finns. Högerpartierna och SD lovade allt åt alla under valrörelsen och nu sviker de löfte efter löfte efter löfte.
I sina tal framhöll både IF Metalls nyss omvalda förbundsordförande Marie Nilsson och Magdalena Andersson industrins roll i klimatomställningen.
– Problemet är att regeringen inte ser vad som håller på att hända. Sverige är ett av de länder i världen som man lyfter fram internationellt, där man ser att klimatomställningen inte behöver innebära minskad tillväxt och förlust av jobb utan tvärtom, säger Magdalena Andersson.
Hon säger att hon vill se en bred energiöverenskommelse, över blockgränsen, men att regeringen inte verkar intresserad av det, trots att företrädare för näringslivet vill ha det.
– Regeringen verkar mest tycka att de fyra ska förhandla och så ska vi rösta för det. Men så funkar det inte. Vill man ha vårt stöd måste man förhandla med oss.
Hon är till exempel kritisk till att regeringen minskar stödet till havsbaserad vindkraft.
– Trots att det är det som snabbt kan ge oss billig el som vi behöver för investeringar. Regeringens politik hotar jobben.
Du kritiserar regeringen för att öka klyftor och för klimatpolitiken, men från andra håll har de även fått kritik för asylpolitiken. Vad anser du om migrationspolitiken i Tidöavtalet?
– Vi får se vad de kommer fram till, men det råder ingen tvekan om att vi socialdemokrater vill ha en stram migrationspolitik. Det var vi som genomförde det stora paradigmskiftet 2015 och vi vill också ha en stramare arbetskraftsinvandringsreglering. Däremot finns det saker i Tidöavtalet som är jättekonstiga.
Hon pekar på förslagen om bristande vandel som grund för utvisning och att man inte ska ha rätt till tolk i sjukvården.
I Tidöavtalet föreslås också en lägsta inkomstgräns för arbetskraftsinvandring. Det har bland annat Svenskt Näringsliv varit kritiskt till. Vad anser Socialdemokraterna om det?
– Vi tycker att det rimliga är att man ska göra en arbetsmarknadsprövning. Är det ett område där det inte finns utbildad arbetskraft är det klart man ska kunna ta hit människor från andra delar av världen. Men jag ser ingen anledning att vi ska ta hit arbetskraft från andra kontinenter om vi har människor här i Sverige som skulle kunna ta jobben. Vi vill ju se en mycket stramare lagstiftning än regeringen.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.