Vad händer med a-kassan?
En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
1 december, 2022 - 11:35
Skrivet av Mikael Färnbo
Skogsarbetaren Lars Jacobsson är en av runt 100 000 nyblivna pensionärer som får se sitt grundavdrag gå upp i rök nästa år.
– Pengarna räcker inte, jag går back varje månad, säger han.
Lars Jacobsson gick i pension i år efter 48 år som skogsarbetare. Trots ett långt arbetsliv är det inga stora summor som kommer in på kontot varje månad.
– Ja alltså, just nu lever jag på besparingar. Pensionen räcker inte till de fasta utgifterna, och då har jag ändå nästan inga lån på huset. Så jag tullar lite på sparat kapital för att liksom få det att gå runt, säger han.
Men från och med nästa år, det år han fyller 66, hade han räknat med att gå jämt upp. Till och med kanske ha någon femhundring över varje månad för att kunna unna sig något.
– Man vill ju ha nåt för den där lilla kryddan i livet. Men nu är det bara att glömma det, säger han.
Så du vet, man lägger på luren och gråter en skvätt och sen så tar man sig i kragen igen.
Tidigare har pensionärer fått rejält sänkt skatt från och med det år de fyller 66. Det kallas förhöjt grundavdrag. Men den 31 maj i år beslutade riksdagen att höja åldersgränserna i pensionssystemet. Nu gäller det förhöjda grundavdraget från och med det år man fyller 67.
Beslutet slår särskilt mot dem som, liksom Lars Jacobsson, fyllt 65 år under 2022, alltså födda 1957. De har gått i pension i tron att de skulle få ta del av skattelättnaden nästa år, förutsättningar som politikerna nu ändrat.
För Lars Jacobsson betyder det ungefär 20 000 kronor mer i skatt nästa år än vad han hade räknat med.
– Jag tog beslutet att gå i pension med förvissningen om sänkt skatt från och med det år jag fyller 66. Därefter ändrar politikerna förutsättningarna. Det känns verkligen inte bra, inte rättvist, säger han.
Lars Jacobsson är långt ifrån ensam. Pensionärsföreningen SPF Seniorerna räknar med att ungefär 100 000 svenskar födda 1957 kommer att gå i pension under 2022. På grund av pensionsbeslutet i somras kommer dessa att betala i snitt 24 000 kronor mer i skatt nästa år än vad de hade gjort om de omfattats av det förhöjda grundavdraget.
– Jag brukar säga till mina generationskamrater att man får leva på nudlar nästa år. Det blir till att tulla ännu mer på sparkapitalet. Jag menar, jag har inga stora summor på banken. Det var tänkt som en buffert om det händer något extraordinärt, säger Lars Jacobsson.
På grund av pensionsbeslutet i somras har Lars Jacobssons fru Siv beslutat att skjuta upp sin pension ett år. Hon arbetar nu kvar som väverska på en industri som tillverkar spännband och liknade produkter.
– Vi har båda haft tunga jobb. Min fru hade velat sluta nu i november. Eller i alla fall gå ner i tid. Men på grund av den här skatteförändringen så jobbar hon kvar på heltid ett år till. Men hon börjar bli sleten i händerna och så, säger han.
Själv har Lars Jacobsson efter nästan ett halvsekel i skogen problem med ischias.
– Jag är ju slut i ryggen, så är det. Kotorna är ihoptryckta och slitna. Förr i tiden gick många skogsarbetare i delpension vid 60 år. Man visste ju att en skogsarbetare inte håller till 65, säger han.
SPF Seniorerna har legat på regeringen att införa övergångsregler för 57:orna. Föreningen har påpekat att skatteförändringar som gynnar den enskilda kan åtgärdas, även retroaktivt. Men hittills har de inte fått något gehör. Lars Jacobsson har även han ringt upp Finansdepartementet, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.
– De bara bekräftar att så här kommer det bli för mig. Så du vet, man lägger på luren och gråter en skvätt och sen så tar man sig i kragen igen. Jag hoppas att politikerna är rakryggade och ändrar det här, säger han.
Lars Jacobsson betonar att för egen del är det ingen katastrof, han och hans fru kommer klara sig. Men det är orättvisan i det hela han inte kan släppa. Han berättar att han jobbat fackligt, bland annat som regionalt skyddsombud för Skogs- och träfacket.
– Jag har alltid jobbat för rättvisa, bra arbetsmiljö och rättvisa löner och så. Ibland har jag klappat mig själv på axeln och sagt att du har varit rätt redig. Du har gjort mycket för andra. Och sen när den dan kommer då man liksom ska få nåt tillbaka, då stryper de det alltså. Nej, det känns inte alls bra, säger han.
År 2023 höjs flera pensionsrelaterade åldersgränser, för dessa finns övergångsregler för de individer som annars riskerar att hamna i kläm.
Men det finns ett undantag: det förhöjda grundavdraget, som år 2023 berör de drygt 110 000 personerna i årskull 1957, varav runt 100 000 förväntas gå i pension under 2022.
Det förhöjda grundavdraget är en skattelättnad för äldre som infördes 2009 för att utjämna skillnaderna mellan skatt på arbete och skatt på pension.
Till och med i år gäller det förhöjda grundavdraget från och med det år du fyller 66. År 2023 ändras reglerna och det förhöjda grundavdraget gäller i stället från det år du fyller 67.
Personer födda 1957 betraktas av staten i alla andra avseenden som pensionärer från 65 års ålder – trygghetssystemen på arbetsmarknaden upphör och grundskyddet i pensionssystemet kan betalas ut.
Riksdagsbeslutet togs bara sju månader före ikraftträdandet. Många födda 1957 hade då redan gått i pension eller gett arbetsgivare besked om pensionering.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.
Man funderar på detta med 57.or och fastnad då osökt på 60-talisterna.
Vad kommer alla dem att förlora på grundavdraget och alla dem som är sjukpensionärer?
Dessa får säkert ännu kärvare än vad dessa stackars 57.or har det nu då tiden visar hur skevt det är med pensions-systemet.
Jag lider verkligen med 57.orna, men ser även att 60-talisterna kommer att hamna efter dem också.