Industriarbetarnas tidning

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

1 december, 2022 - 11:35

Skrivet av

Skogsarbetaren Lars Jacobsson är en av runt 100 000 nyblivna pensionärer som får se sitt grundavdrag gå upp i rök nästa år.
– Pengarna räcker inte, jag går back varje månad, säger han.

Lars Jacobsson. Foto: Privat

Lars Jacobsson gick i pension i år efter 48 år som skogsarbetare. Trots ett långt arbetsliv är det inga stora summor som kommer in på kontot varje månad.

– Ja alltså, just nu lever jag på besparingar. Pensionen räcker inte till de fasta utgifterna, och då har jag ändå nästan inga lån på huset. Så jag tullar lite på sparat kapital för att liksom få det att gå runt, säger han.

Men från och med nästa år, det år han fyller 66, hade han räknat med att gå jämt upp. Till och med kanske ha någon femhundring över varje månad för att kunna unna sig något.

– Man vill ju ha nåt för den där lilla kryddan i livet. Men nu är det bara att glömma det, säger han.

Så du vet, man lägger på luren och gråter en skvätt och sen så tar man sig i kragen igen.

Tidigare har pensionärer fått rejält sänkt skatt från och med det år de fyller 66. Det kallas förhöjt grundavdrag. Men den 31 maj i år beslutade riksdagen att höja åldersgränserna i pensionssystemet. Nu gäller det förhöjda grundavdraget från och med det år man fyller 67.

Beslutet slår särskilt mot dem som, liksom Lars Jacobsson, fyllt 65 år under 2022, alltså födda 1957. De har gått i pension i tron att de skulle få ta del av skattelättnaden nästa år, förutsättningar som politikerna nu ändrat.

Lars Jacobsson har ont i ryggen efter alla åren som skogsarbetare. Men det som gör ondast är orättvisan, säger han. Foto: Privat

För Lars Jacobsson betyder det ungefär 20 000 kronor mer i skatt nästa år än vad han hade räknat med.

– Jag tog beslutet att gå i pension med förvissningen om sänkt skatt från och med det år jag fyller 66. Därefter ändrar politikerna förutsättningarna. Det känns verkligen inte bra, inte rättvist, säger han.

Lars Jacobsson är långt ifrån ensam. Pensionärsföreningen SPF Seniorerna räknar med att ungefär 100 000 svenskar födda 1957 kommer att gå i pension under 2022. På grund av pensionsbeslutet i somras kommer dessa att betala i snitt 24 000 kronor mer i skatt nästa år än vad de hade gjort om de omfattats av det förhöjda grundavdraget.

– Jag brukar säga till mina generationskamrater att man får leva på nudlar nästa år. Det blir till att tulla ännu mer på sparkapitalet. Jag menar, jag har inga stora summor på banken. Det var tänkt som en buffert om det händer något extraordinärt, säger Lars Jacobsson.

På grund av pensionsbeslutet i somras har Lars Jacobssons fru Siv beslutat att skjuta upp sin pension ett år. Hon arbetar nu kvar som väverska på en industri som tillverkar spännband och liknade produkter.

– Vi har båda haft tunga jobb. Min fru hade velat sluta nu i november. Eller i alla fall gå ner i tid. Men på grund av den här skatteförändringen så jobbar hon kvar på heltid ett år till. Men hon börjar bli sleten i händerna och så, säger han.

Själv har Lars Jacobsson efter nästan ett halvsekel i skogen problem med ischias.

– Jag är ju slut i ryggen, så är det. Kotorna är ihoptryckta och slitna. Förr i tiden gick många skogsarbetare i delpension vid 60 år. Man visste ju att en skogsarbetare inte håller till 65, säger han.

SPF Seniorerna har legat på regeringen att införa övergångsregler för 57:orna. Föreningen har påpekat att skatteförändringar som gynnar den enskilda kan åtgärdas, även retroaktivt. Men hittills har de inte fått något gehör. Lars Jacobsson har även han ringt upp Finansdepartementet, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

– De bara bekräftar att så här kommer det bli för mig. Så du vet, man lägger på luren och gråter en skvätt och sen så tar man sig i kragen igen. Jag hoppas att politikerna är rakryggade och ändrar det här, säger han.

Lars Jacobsson betonar att för egen del är det ingen katastrof, han och hans fru kommer klara sig. Men det är orättvisan i det hela han inte kan släppa. Han berättar att han jobbat fackligt, bland annat som regionalt skyddsombud för Skogs- och träfacket.

– Jag har alltid jobbat för rättvisa, bra arbetsmiljö och rättvisa löner och så. Ibland har jag klappat mig själv på axeln och sagt att du har varit rätt redig. Du har gjort mycket för andra. Och sen när den dan kommer då man liksom ska få nåt tillbaka, då stryper de det alltså. Nej, det känns inte alls bra, säger han.

Därför drabbas 57:orna

År 2023 höjs flera pensionsrelaterade åldersgränser, för dessa finns övergångsregler för de individer som annars riskerar att hamna i kläm.

Men det finns ett undantag: det förhöjda grundavdraget, som år 2023 berör de drygt 110 000 personerna i årskull 1957, varav runt 100 000 förväntas gå i pension under 2022.

Det förhöjda grundavdraget är en skattelättnad för äldre som infördes 2009 för att utjämna skillnaderna mellan skatt på arbete och skatt på pension.

Till och med i år gäller det förhöjda grundavdraget från och med det år du fyller 66. År 2023 ändras reglerna och det förhöjda grundavdraget gäller i stället från det år du fyller 67.

Personer födda 1957 betraktas av staten i alla andra avseenden som pensionärer från 65 års ålder – trygghetssystemen på arbetsmarknaden upphör och grundskyddet i pensionssystemet kan betalas ut.

Riksdagsbeslutet togs bara sju månader före ikraftträdandet. Många födda 1957 hade då redan gått i pension eller gett arbetsgivare besked om pensionering.

En kommentar till “Skattesmäll för 65-åringar – Man får leva på nudlar

  • Man funderar på detta med 57.or och fastnad då osökt på 60-talisterna.

    Vad kommer alla dem att förlora på grundavdraget och alla dem som är sjukpensionärer?
    Dessa får säkert ännu kärvare än vad dessa stackars 57.or har det nu då tiden visar hur skevt det är med pensions-systemet.

    Jag lider verkligen med 57.orna, men ser även att 60-talisterna kommer att hamna efter dem också.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Kan vi dela på en tjänst?

Kan vi dela på en tjänst?

Två arbetskamrater som båda är 57 år funderar på om de skulle kunna gå i deltidspension och dela på en tjänst. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Lättare för äldre att få ersättning

Lättare för äldre att få ersättning

Utsliten av jobbet eller kroniskt sjuk vid 60? Nu är det lättare för äldre att få sjukersättning om arbetsförmågan är försämrad.

Får jag livräntan om jag flyttar utomlands?

Får jag livräntan om jag flyttar utomlands?

Kan jag fortfarande få min livränta utbetald om jag väljer att flytta till ett annat land inom EU? undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

”Så blir pensionen mer rättvis”

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Därför behövs en knegarpension

Därför behövs en knegarpension

Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete lönade sig.

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?