Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

25 augusti, 2023

Debatt Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Foto: Niklas Porter

Andreas Köhler är medlem i IF Metalls avdelning 14 och var en av initiativtagarna till namninsamlingen
Skrota Industriavtalet – Höj lönerna!

Tillsammans kan vi berätta i en sång om drömmen, om hur arbetshanden fredligt slog sig fri, hur du vid studielampan reste och gjorde rön som förändrade din mänsklighet, hur med styrka hämtad ur hjärtats jordskalv, och tankar, renade från självisk slagg, du vräkte avgudabilder omkull och skapade frihet åt din röst, växtplats åt dina drömmar. Fanan bländade dig och visade vägen. Du skingrar mystik om du sätter an din skuldra och berättar för alla i syd och i nord om sångens djupa innebörd, om solidariteten.

Så lyder en del av Stig Sjödins dikt ”Det lyser en framtid” på Metalls kongress 1961. Det var en tid då det sprudlade av optimism inom arbetarrörelsen och industriell demokrati, medbestämmande på arbetsplatsen och socialisering av industrin stod på agendan. Det är långt ifrån den pessimism vi lever med i dag.

Analytikern Viktor Munkhammar på Näringslivets tidning Dagens Industri är munter i podden Makrorådet och basunerar ut att nu är det rabatt på arbetskraft. Det är inte svårt att känna sig blåst med ”märkets” 7,4 procent. Sverige klassas snart som ett låglöneland. Medlemmarna flyr facken.

Våra fackliga ledare lovar oss ändå att det ska bli reallöneökningar nästa år. Hur vet man det? Frågan blir utan ett svar. KPI ligger fortfarande stadigt över 9 procent. Såtillvida det inte blir en ytterst mild vinter, kriget i Ukraina inte förvärras, olika störningar i produktionen inte sker och Riksbanken sänker räntan, så ser vi fram emot två år av uteblivna reallöneökningar. Swedbank spår snarare ytterligare räntehöjningar i år, medan vi är schackrade till en fredsplikt som gubbarna på golvet historiskt sett förkastat. 

Nu läser vi att bankerna och storföretagen, kanske även våra enskilda arbetsköpare, tjänar storkovan just nu. Direktörerna hovar in pengar och ägare får miljardregn. Men det är vi arbetare som ska känna ansvar för att inflationen inte ska skena i väg. Vi ska hedra den förhandlingsmodell som fungerat så bra historiskt. Våra klasskollegor i Kommunal och andra branscher möts ständigt med nollbud i sina löneförhandlingar.

Alla pratar om lågkonjunkturen och räntorna, men ingen om idéerna bakom Friedmans och Phillips teori om jämviktsarbetslöshet. Men vi som arbetar vet vad en lågkonjunktur innebär. Det innebär stämpling, bo i husvagn och ett umbärande vi inte sett på 30 år. Det är en sådan lågkonjunktur som kan besegra inflationen. Till priset att vi blir utan jobb.

Det är när vi formulerar gemensamma krav och skapar en mening med att vara med i facket som vi kan fånga upp tappet av medlemmarna.

Medlemmarna flyr nu facket. Det som finns kvar av den gamla arbetarrörelsen går i en kräftgång bakåt och näringslivet tar tillbaka mark som tidigare gått förlorad. Detta är ett resultat av anpassningen till den nyliberala agendan som påbörjades på 80-talet och än i dag smittar oss med ett liberalt virus. Idén om att skapa sin egen lycka, att gemene man kan bli miljonär på börsen och är man bara driftig så kommer man långt, har splittrat arbetarrörelsen. I dag syns inte skymten av Sjödins solidaritet hos ungdomarna. 

Om fackföreningen och arbetarrörelsen åter ska bli en kraft att räkna med så måste vi som arbetar kliva ner från åskådarläktaren. Den ideologiska nedgången bland våra förtroendevalda och ombudsmännen, men även medlemmarna, har lämnat ett fritt spelrum för kapitalet.

I vårt förbunds stadgar står det att vi ska arbeta för ”att stärka arbetarnas makt i förhållande till kapitalets makt”. Det gör vi inte när vi agerar alibi för försämringar av vår arbetsrätt. Det är när vi sätter oss ner och säger att vi inte tänker skapa mer vinster förrän vi fått det vi kräver, som vi stärker vår makt. Det är när vi formulerar gemensamma krav och skapar en mening med att vara med i facket som vi kan fånga upp tappet av medlemmarna. När vi gemensamt skapar förutsättningar för vårt arbetsliv. 

Det måste finnas en vision och det saknas visioner i den nuvarande ledningen. Den verkar hellre nöja sig med en åskådarplats i den gröna omställningen än att aktivt driva på den, och föredra komptimmar framför sex timmars arbetsdagEller sänkta löner för arbetarkollektivet.

Om inte IF Metall, LO och vi medlemmar inser det här, så är fackföreningsrörelsen förmodligen förlorad. Då behöver vi något nytt.

Det är när vi hittar solidariteten igen vi kan flytta berg. Då lyser det återigen en framtid. 

3 kommentarer till “Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat

  • Mycket bra skrivet. Så tänker vi på jobbet. Många diskussioner ha det blivit. Tyvärr många med åsikten att det går illa för oss arbetare, inget blir bättre. Dags att resa sig. Vi är många, vi kan göra om vår värld. Jag är busschaufför, pensionär men jobbar kvar på timme, på Gamla Uppsala Buss.
    Mario Sousa, personalnummer 340.

  • Efter att den här debattartikeln skrevs så röstade 97% av medlemmarna i det amerikanska facket United Auto Workers för strejk, ifall förhandlingarna om nytt avtal strandar den 14 september.

    Bland kraven under förhandlingarna ligger det bland annat 46% löneökningar och lika lön för nyanställda och längre anställda. I USA har man efter Reagan åren hittat tillbaka till solidariteten. Hur går det för oss i Sverige?

  • Ställer upp på detta. Har varit fackligt ansluten sedan 1985. Det som händer är en total katastrof för alla arbetare inom LO. Skicka sms om ni önskar kontakt, om ni har frågor mm. Mvh Christer S

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du kanske också vill läsa…

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

i vill till varje pris undvika att lönerna börjar bidra till en inflationsspiral, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

Vad har hänt med fackets syn på klassisk fördelningspolitik? skriver Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.