Göteborg 2022 Vem ska bestämma i IF Metall och vad ska facket ägna sig åt? Det ska beslutas när förbundet håller kongress i veckan.
På måndagen, den 28 november, inleds IF Metalls femte ordinarie kongress i Göteborg. De 300 ombuden, som valts av medlemmar på arbetsplatser runt om i Sverige, tar plats i Svenska mässan i Göteborg för att under en vecka ta ställning till en stor mängd frågor.
Bland annat ska förbundsstyrelsen inom IF Metall väljas. Här har valberedningen föreslagit sittande styrelse, med förbundsordförande Marie Nilsson i spetsen. Därutöver ska revisorer och ledamöter till olika uppdrag väljas.
En viktig fråga för kongressen att ta ställning till är föreslagna stadgeändringar. Förbundsstyrelsen har bland annat föreslagit att man i stadgarna slår fast att IF Metall är en ”demokratisk och feministisk” organisation som bygger sin verksamhet på uppfattningen om ”människors lika värde”. Vidare ska förtroendevalda inom IF Metall ”dela förbundets grundläggande värderingar och verka i dess anda.”
Den föreslagna stadgeändringen har tolkats i ljuset av de stridigheter som uppstått när aktiva sverigedemokrater valts till förtroendeuppdrag inom IF Metall, vilket bland annat skedde på SSAB i Luleå i våras.
Martin Gunnarsson, IF Metall. Foto: Bea Tigerhielm
Förbundssekreterare Martin Gunnarsson håller med om att det delvis har med saken att göra.
– Det har med det att göra också förstås, men inte bara det, säger han.
Han nämner även att förtroendevalda fick sluta under #metoo för att de betett sig olämpligt. Enligt Gunnarsson förtydligar stadgeändringen att ett förtroendeuppdrag inte är som en anställning, utan just ett uppdrag.
– Det slutar inte för att man går ut genom portarna, säger han.
Han säger att bestämmelsen handlar om vad man gör, inte om vad man tycker.
– Om de är medlemmar i ett parti har inte vi någon aning om.
Tror du att det kan bli fler ärenden där någon inte kan ha kvar förtroendeuppdrag om detta går igenom?
– Det tror jag inte. Det kan det ju bli av andra anledningar, men jag hoppas inte det.
Kongressen ska även besluta om förbundets principiella styrdokument för den kommande kongressperioden – handlingslinjerna.
I förbundsstyrelsens förslag till övergripande handlingslinjer för perioden fram till nästa kongress 2025 prioriteras särskilt två områden: Förbundet vill teckna fler kollektivavtal och rekrytera fler medlemmar.
Man har bland annat som målsättning att nå en organisationsgrad på 85 procent. I dag ligger den på cirka 80 procent. Förbundet vill också verka för att fler kvinnor och människor med annan etnisk bakgrund blir förtroendevalda för att bättre spegla det omgivande samhället.
Man vill också stärka den fackligt-politiska samverkan med Socialdemokraterna och införa ett mål att minst en procent av de aktiva medlemmarna ska ha politiska uppdrag för partiet i kommun, region eller riksdag år 2027.
Den största delen av tiden i mässhallen kommer ombuden dock få ägna åt att behandla de 338 motionerna som kommit in till kongressen. Det handlar om allt ifrån att driva krav på en sjätte semestervecka och att försöka förhindra arbetsgivares rätt att beordra övertid till hårdare krav på truckutbildning, större klimathänsyn och avskaffande av sommartid.
Om IF Metalls värderingar:
Förbundet är en demokratisk och feministisk organisation som värnar om ett demokratiskt och jämställt samhällssystem och bygger sin verksamhet på uppfattningen om alla människors lika värde. De värderingar som vägleder förbundets verksamhet är jämlikhet, solidaritet och frihet.
Skrivningarna om feminism och jämställdhet är förslag som ska beslutas på kongressen.
Varför kongress?
Kongressen är IF Metalls högsta beslutande organ. Den bestämmer bland annat:
Vilka som ska leda förbundet till nästa kongress.
Vad förbundet ska ha för inriktning (handlingslinjer).
Om man ska säga ja eller nej till de 338 motionerna, förslagen, som kommit från avdelningar, klubbar och enskilda medlemmar.
300 ombud, som är valda av medlemmarna, är med på kongressen. 188 av dem är män.
Val till förbundsstyrelsen, valberedningens förslag:
Förbundsledning:
Förbundsordförande: Marie Nilsson
Vice förbundsordförande: Thomas With
Förbundssekreterare: Martin Gunnarsson
Avtalssekreterare: Veli-Pekka Säikkälä
Arbetande ledamöter:
Ingemar Andersson, 4 Mitt i Norrland
Tonnie Andersson, 29 Norra Älvsborg
Adrian Avdullahu, 36 Göteborg
Monica Benjaminsson, 34 Borås
Rickard Engström, 2 Norrbotten
Anna Fernebro, 49 Nordvästra Skåne
Isabelle Filipsson, 32 Höglandet
Stefan Hultman, 6 Mellersta Norrland
Jenny Ilke Hjelm, 38 Dackebygden
Michael Lyngsie, 15 Stockholms län
Karl Sahlin, 13 Bergslagen
Inga Vintervärn, 18 Örebro län
Emma Åkesson, 44 Halland
Kongressen äger rum på Svenska Mässan i Göteborg.
Motioner om övertid, truckutbildning och klimathänsyn
Den största delen av kongressen går åt till att behandla de 338 motionerna. Här är några exempel:
Avdelningarna i Halland och MittSkåne vill att IF Metall ska genomföra en HBTQ+-certifiering av förbunds- och avdelningspersonal och avdelningsordförande.
Avdelningarna i Östergötland, Höglandet med flera vill utreda möjligheten till samtalsstöd till förtroendevalda.
Avdelning 4 Mitt i Norrland vill minska arbetsgivarens rätt att beordra övertid, och öka arbetstagarens möjlighet att säga nej.
Avdelning 51 Nordvästra Skåne vill ha hårdare krav på truckutbildning.
En lång rad avdelningar, bland annat Blekinge och Värmland, vill att färdolycksfallsförsäkringen ska ge ett bättre skydd vid olycka med fordon som inte är trafikförsäkrat (till exempel cykel).
Sex avdelningar i Skåne, Halland och Blekinge vill att förbundet ska jobba för en individualiserad och utbyggd föräldraförsäkring.
Tio avdelningar har skrivit motioner om att förbundet ska jobba för att ta bort karensavdraget i sjukförsäkringen.
Klimatkrav
Flera motioner handlar om att IF Metall som förbund på olika sätt ska ta mer hänsyn till klimatet:
Avdelning 4 Mitt i Norrland vill till exempel att klimatet ska ha en betydande roll när förbundet väljer hur dess kapital ska förvaltas. Avdelningen vill också kartlägga förbundets klimatpåverkan och sätta mål för att minska den.
Avdelning 44 i Halland och 48 i MittSkåne vill se över förbundets resepolicy så att tågresor alltid är förstahandsalternativ, och att flygresor klimatkompenseras.
Vanlig motion: Inför en sjätte semestervecka!
Sex motioner föreslår att förbundet jobbar för att införa en sjätte semestervecka. Ytterligare några vill ha mer semester på annat sätt. Det finns också andra motioner om kortare arbetstid, som sex timmars arbetsdag och 35-timmarsvecka.
Förbundsstyrelsen vill inte driva någon av idéerna. De föreslår att kongressen säger nej till motionerna. Motiveringen är att förbundet fortfarande jobbar med att uppfylla målet på 100 timmars arbetstidsförkortning per år och att det ska prioriteras.
Ovanlig motion: Inför ständig vintertid!
En motion (från avdelning 3 Norra Västerbotten och 4 Mitt i Norrland) föreslår att förbundet ska jobba för att politikerna tar bort sommartiden och inför ständig normaltid. Växlingen gör att många påverkas negativt i måendet, skriver de.
Förbundsstyrelsen tycker att det är ett bra förslag och föreslår att kongressen röstar ja.