Industriarbetarnas tidning

”IF Metall går i andras ledband”

7 juli, 2010

Skrivet av HANS LARSSON

– Vi har inget intresse av att separera IF Metall från avtalsförhandlingarna, men när vi märkte att förbundet går i andra LO-förbunds ledband tröttnade vi.

Den förklaringen ger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till att samordningen inom industrin sprack i årets avtalsrörelse, vilket senare ledde till att arbetsgivarna sa upp Industriavtalet.

Teknikföretagen gjorde i våras upp med tjänstemännen och akademikerna först och ställde IF Metall vid sidan om:

– För IF Metall är tydligen hänsynen till andra LO-förbund, Kommunal och Handels, viktigare än samordningen inom industrin. Vi kan inte acceptera detta och därför har vi sagt upp Industriavtalet, sa Anders Weihe till Dagens Arbete i samband med seminariet ”Avtalsrörelse i konkurrensens skugga” i Almedalen på onsdagen.

Och Weihe menar att Teknikföretagens avtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer från 1 oktober nästa år mycket väl ska kunna bli normerande för resten av arbetsmarknaden.

– De avtalen representerar 90 procent av tjänstemännen i industrin och 65 procent av den totala lönesumman för våra medlemsföretag, så jag ser inget orimligt i att de får sätta ”märket” för IF Metall och andra som ska sluta avtal senare, säger Anders Weihe.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä rynkar på näsan åt det resonemanget:

– Det är nivån på avtalen som blir helt avgörande. Men helt klart har arbetsgivarna byggt in spänningar i avtalsrörelsen genom att göra upp med motparterna om helt olika avtalsperioder.

– Det finns en stor risk att dom olika förbunden kommer att försöka överträffa varandra och att vi får en slags huggsexa om lönerna. Det tjänar ingen på i längden, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Anders Weihe menar att det är problem som måste lösas internt inom LO:

– LO måste få folk att förstå att det inte finns något sätt att föra över pengar från industrin till andra sektorer. Löneökningar inom handeln leder till högre priser och löneökningar inom Kommunal leder till högre skatter.

Vid seminariet oroade sig Anders Weihe också över den sjunkande organisationsgraden i facket:

– Det är ett stort problem för kollektivavtalsmodellen och allt fler står utanför facket. Och jag ser i dag väldigt lite som talar för en ökad organisationsgrad, sa Weihe.

Vilket fick Byggnads ordförande Hans Tilly att replikera:

– Det är andra gången i dag som jag hör en representant för arbetsgivarna oroa sig för våra sjunkande medlemstal. Det gläder mig att även arbetsgivarna insett att detta är ett problem.

Du kanske också vill läsa…

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

Arbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

Industrins heta stridsfrågor

Industrins heta stridsfrågor

Det har blivit mars och Opo – de opartiska ordförandena – kliver in för att leda industrins förhandlingar. Parterna är oense om mycket. Några stridsfrågor är hetare än andra.

Maktstriden om din tid

Maktstriden om din tid

Helgarbete och extra timmar utan mer betalt – det är drömmen för industrin som vill ha folk på plats bara när produktionen behöver det. Anställdas inflytande över arbetstiderna har blivit ett besvär som helst ska bort.

”Oerhört provocerande”

”Oerhört provocerande”

IF Metalls ordförande Anders Ferbe reagerar starkt på arbetsgivarnas hållning i avtalsrörelsen. Det gäller kraven på utökat helg- och övertidsarbete men också det som kallas ”kostnadsneutrala löneökningar”.

Mer bunden – mer betalt

Mer bunden – mer betalt

En tusenlapp extra till den som inte kan gå på toaletten när som helst. Ett av flera exempel på hur trucktillverkaren Atlet Unicarriers får betala för att snabbt kunna ändra produktionen.

Svårare säga nej till lönesystem

Det nya Teknikavtalet har vässats när det gäller kraven att införa system för rättvisare löner. Erfarenheten visar att lönesystem gynnar jämställdheten.

”Fungerande lönesystem ger ordning och reda”

IF Metall anklagar Teknikföretagen för att sabotera arbetet med lokala lönesystem.

”Hotet är inte robotar utan bristen på investeringar”

”Hotet är inte robotar utan bristen på investeringar”

IF Metall räds inte robotar. Det oroande är snarare att inte mer investeringar görs i ny teknik, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

Arbetsgivarna: Vi måste utgå från noll-inflationen

Vi måste utgå från noll-inflationen

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.