Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Sorkfeber – var inte rädd

4 november, 2010

Skrivet av Susanna Alakoski

Krönika november 2010

I Anne Swärds roman Till sista andetaget varnar mamman flickan Lo för farliga saker; kärleken främst. Kärleken, ormarna och motorvägen. Kärleken, ormarna, motorvägen och sjön. Fladdermöss, högspänningsledningar. Lo undrar om inte hundarna också är farliga, mamman svarar att jo, de är också farliga. Liksom dåligt tillagat kycklingkött och sorkfeber. Lo opponerar sig, sorkfebern finns ju inte där de bor. Resten, svarar mamman då, akta dig för resten. Och Lo ger sig ut på de farligaste resor.

Till mina barn säger jag. Fullegubbar är inte farliga. Men jag varnar dem för män i kritstrecksrandiga kostymer. Jag säger att skogen är mörk, men att det är de upplysta gatorna kring Stureplan som är riskfyllda. Säger att de inte ska bada i hav där det finns varningsskyltar för haj. Men hoppa gärna säger jag, våga kasta er ut i livet. När de var små fick de tända tändstickor. Framför ställde jag ett glas vatten. Om du lägger stickan i vatten så slocknar den, sa jag. De lärde sig att tända stickor, sedan spisbrasor, sedan riktiga eldar. Flera av barnens vänner skrek när de såg en låga.

Hur man lär sig.

Vad man lär sig.

”Akta dig för kärleken”, våra livs kanske vanligaste varning. Vad är väl ett hajvatten jämfört med kärlek? En undervattenström. Kanske varnar jag för fel saker. Jag varnar inte barnen för kärleken. Jag säger tvärtom, älska. Våga älska. Men jag menar inte att livet ska uppehålla sig i passionen.

Lilla Lo som går i småskolan träffar Lukas som är stor. Det uppstår en relation. Alla tror att den är sexuell och skolan ingriper, mamman, släktingarna. Men Los och Lukas relation är av en annan sort – den möts i en punkt bortom sex.

Vad tar vi fasta på, vad låter vi sippra mellan fingrarna.

Vad vi ser, vad vi vill se.

Vad vi är rädda för, drömmer om.

Jag säger till mina barn. Lyssna på det politiska parti vars hjärta slår – för människorna.

På nationell nivå, partier nischar sig på integritetsskydd, invandringsfrågan, feminism. På lokal nivå handlar nischade frågor om cykelställ och staket. Politiken, en marknad. Vilken politisk läsk släcker törsten snabbast?

Släcker läsk törsten?

Ett val passerade.

Nu drömmer jag om nästa val, om Politiska Partiet som talar om hur vi mår, psykiskt alltså. Partiet som ställer frågor om varför arbetarklassens barn är överrepresenterade i diagnoser som adhd och damp. Varför självmordstalen är så höga bland ungdomar, sverigefinnar. Som visar vilja att bryta lyckopillertrenden. Som ställer frågor om varför vi äter så in i helvete mycket godis, är så feta eller magra, varför vi, människor, inte orkar bry oss mer om varandra. Varför vi inte hinner, orkar och så sällan har lust. Varför somliga har sådan värk, varför vi super, knarkar ihjäl oss.

Sorkfebern visade sig efter valet visst finnas där vi bor. Vi har all anledning att akta oss, men vi ska inte vara rädda för det som är farligt.

Du kanske också vill läsa…

Leka med rallybilar och blingbling

Leka med rallybilar och blingbling

Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?

Oändliga möjligheter i en global värld

Vi måste samarbeta över gränserna i stället för spilla energi på att försöka lösa allt var för sig.

Livet går – tack och lov – vidare

Krönika, Susanna Alakoski.

”Äntligen kanske vi får en massrörelse”

Susanna Alakoski.

Hur man blir kär i ett skitord

Hur man blir kär i ett skitord

”Jag förstår plötsligt hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.”

Vad ska vi ha konsten till?

Vad ska vi ha konsten till?

Kultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Social sjuka viktigare än fossiler

Kära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Håll de kalla vindarna borta

Skräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.