Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Dags för kvinnor med kläder på

3 mars, 2011

Skrivet av Susanna Alakoski

Krönika mars 2011

Moa-priset delades nyligen ut till Anneli Jordahl – ”en skribent i Moas anda”. När jag blickade ut över hörsalen i ABF-huset såg jag de grå frisyrerna. Hur de nickade intelligent, instämmande, igenkännande när Ebba Witt Brattström placerade Jordahls författarskap i en lång litterär kvinnotradition. Hamnade efter prisutdelningen i en diskussion om ”kulturtanten”. Hon som av (Stockholms) medier beskrivs bära träbrosch, keramiksmycken, fotriktiga skor, tunika. Hon är publiken på teatern, signeringskön på bokhandeln, minglet på museet. Hon lånar böckerna, ser filmerna, lyssnar på konserterna. I ”kulturbarometern” bekräftas saken, ”kultur-tanten” är flitigast av alla kulturråttor.

Sedan Svinalängorna kom ut 2006 har jag besökt hundratals bibliotek och andra litterära scener. Samma grå frisyrer i publiken i Jönköping, Kiruna och i Växjö. Dessa nickande kvinnor. Som är så belästa, bildade. Denna kunskapsbank, kunskapsarsenal. Denna tysta nickande kloka tant, som när hon öppnar munnen alltid säger något smart. För mig så fjärran keramiksmycken och tunikor. Snarare bär hon sin prydliga beige kappa, sin stickade mössa. Hon köper böcker, och hon läser dem. Tveklöst, hennes bästa kännetecken: Den skärpta blicken, det intelligenta nickandet.

Många var vi som aningslöst gnolade på Robert Brobergs hyllningslåt Bredaschlade tanter, tanterna som tog plats för två och hade ”bröst med tröst för ett helt manskap”. Vidare hade de förkläde och det viktigaste i deras liv var bullar och pannkakssmet.

Var vore jag – utan alla dessa tanter!?
vad gjorde jag – utan deras varianter:
på havreflarn och toscabullar
mandelkex med vaniljsås
ouuh! I’m a coockiefreak!
virvelsmet med kokosblää
äppeljox med chokladsås /…/

Konstnären Susanne Arwin hade en annan bild av tanten. Kunde inte glömma urkraften i den handväska som svingades mot ett nazistiskt demonstrationståg. Jo, man har sett dem, kvinnorna som ställer sig framför stridsvagnar också. ”Den svenska tanten” står sedan 2005 staty i Växjö. Helfigur, brons, 167 centimeter. Jubel, eftersom statyn i allmänhet är en man, inte sällan en muskelman på hästrygg.

För några år sedan åkte jag buss med min yngsta dotter. Plötsligt pekade hon storögt ut genom fönstret och utbrast:

–  Titta mamma, där är reklam med tjejer som har kläder på sig!

2008 blixtrade så ”statyupproret” förbi. ”Endast 1 av 10 statyer i Sverige föreställer en kvinna med namn och kläder på.” Tidningen Amelia listade namn på tänkbara kvinnostatyer med kläder på: Barbro Alving, Sigrid Hjertén, Fadime Sahindal, Katarina Taikon, Elise Ottesen Jensen med flera.Bra idé, borde följas upp.

Vem är ansvarig, kulturministern?

Själv föreslår jag statyn Kulturtanten. Med eller utan keramikbrosch och tunika. Men hon ska ha grå frisyr, begåvad blick och hon ska nicka intelligent.

Du kanske också vill läsa…

Leka med rallybilar och blingbling

Leka med rallybilar och blingbling

Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?

Oändliga möjligheter i en global värld

Vi måste samarbeta över gränserna i stället för spilla energi på att försöka lösa allt var för sig.

Livet går – tack och lov – vidare

Krönika, Susanna Alakoski.

”Äntligen kanske vi får en massrörelse”

Susanna Alakoski.

Hur man blir kär i ett skitord

Hur man blir kär i ett skitord

”Jag förstår plötsligt hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.”

Vad ska vi ha konsten till?

Vad ska vi ha konsten till?

Kultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Social sjuka viktigare än fossiler

Kära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Håll de kalla vindarna borta

Skräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen. 

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.